Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danio :D ..........uczta zajecza jeszcze nie skonczona :? .........zasypało na 1 metr i teraz zaczna dobierac sie do tego co wyzej :x ........nim sie zabałwanie to pokaze Ci malenstwa pelargonii :lol: Obrazek

trzymam wg instrukcji na ciepłym parapecie...matka przesadzona i ogolona na zimnym....dobrze?

na wiosne trzeba jeszcze poczekac :)

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Dorotko widzę ,że kupiłaś Eucomisa i Dalie , ja też mam białego ale są też kolorowe , piękne mówię Ci ja już na nie zachorowałam :lol: Dorotko hortensja piękna ja taką doniczkową tylko białą wsadziłam do ziemi w tamtym roku , jestem ciekawa czy przeżyła zimę, oczywiście zabezpieczyłam , zobaczymy co będzie :lol:
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Dorotko
Ciekawa jestem czy dochowasz się kwiatów hortensji.ja nie mam do nich szczęścia.Mam w ogrodzie pnącą,jest duża ale jeszcze nie kwitła.Po ogrodniczych jeszcze nie jeżdżę,chociaż narobiłaś mi ochoty na Żeromskiego.Chyba jutro się wybiorę jak nie będzie tak mocno sypać jak teraz.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Doroto Krajanko- bardzo podoba mi się Twoja działka, świetne położenie, dom, częściowo jak widze, z kamienia i pozostałości po piwniczce sprawiają że działka ma swój charakter i specyficzny urok i daję dużo pola do popisu. Jak to u Nas w Świetokrzyskiem piękne widoki. To jak ją urządzasz jest bliskie mojej koncepcji ogrodu, troche dziki i przyjazny dla ptaków i innych żyjątek które, moim zdaniem są naszymi współdomownikami a nie intruzami. Taki angielski ogród w Świętokrzyskim krajobrazie. Ja ostatnio trochę czytam i oglądam w necie informacje o permaculturze. To jest to co jest mi bliskie. Będę Ci kibicował i często zaglądał do Twego "ogrodu za borem" wtrącając czasem swoje trzy grosze. Serdecznie pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Minismoku widzę, że pelargonie mają się dobrze. Jak się zaczną rosnąć podlewaj trochę więcej a od marca zacznij nawozić. Dobrze robi też usunięcie pierwszego pąka kwiatowego.
Jadziu jak jeszcze nie miałam ogrodu uprawiałam hortensje w doniczkach. Kwitły, ale słabo rosły. Porozdawałam je później znajomym, którzy sadzili je w ogrodzie. W tym roku też ją wsadzę do gruntu, ale najpierw spróbuję ukorzenić sadzonkę
Haniu ogrodnicze sklepy wabią mnie, bo nie mogę doczekać się wiosny. Głownie jednak buszuję po sklepach internetowych
Larixie cieszę się, że zajrzałeś do mnie. Liczę na Twoje dobre rady. Zainteresowałeś mnie permaculturą - muszę i ja poszukać na ten temat informacji
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :)
Pewno napiszę takie same posty we wszystkich zaprzyjaźnionych ogrodach .. ale chciałam się przywitać po przerwie .. długo tu nie zagladałam - z różnych , czasami niezbyt przyjemnych powodów .. i zostawiałam sobie całą frajdę spacerowania po waszych ( i swoim) ogrodach na ferie - tymczasem pierwszy tydzień spędziłam w łózku - zagladając od czasu do czasu do zainteresowań - bo leżąc szydełkowałam w czasie kiedy spadała mi gorączka.
A tyle sobie obiecywałam, nadrobić zaległości - bo fotki jeszcze z lata mam niewstawione i mnóstwo zimowych, rozgryźć photofiltr .... a tymczasem leżanko :(
Dziś czuję się już trochę lepiej - za oknami za zimno na spacery - więc spaceruję u was :) :) :)
I bardzo mi się podoba ...
Mam jeszcze tydzień ferii - więc postaram się , po odwiedzinach u was - pokazać zimę u siebie, a piekna jest - tylko nie wiem jak udało mi się ją uchwycić :oops:

Dorotko - piękna ta hortensja - jestem ciekawa jej postępów i nowiutkich kwiatuszków ...
Pozdrawiam gorąco z bardzo zimnej Małopolski :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Dorotko zakupiłam odmianę groszku, którą polecałaś, ale na opakowaniu termin zbioru jest taki sam jak w innych groszkach. Masz go przetestowanego?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Dorotko, moja tunbergia już wschodzi. Właśnie dzisiaj pokazała główki. Siałam ją 21 lutego.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam już ten groszek - wczoraj kupiłam :)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po awarii. Pech chciał, że zdarzyła się akurat w dniu, kiedy miałam wolne i wzięłam się za pisanie.
Ewuś zaraz zabieram się za wysiewanie Tunbergii, może w tym roku, wyrośnie tak jak powinna.
Bernadetko będziemy porównywać, jak rośnie :D
Byłam na działce. U mnie zima na całego. Dobrze, że zające nie narobiły szkód
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na szczęście są jeszcze parapety - pędzona hortensja trzyma się dobrze
Obrazek
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieg - jak u mnie .

Hortensja śliczna :) Jak się pędzi hortensje ?
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Danio :D

wyjrzyj z ciepłej chaty na zagony bo SŁONCE WYSOKO :lol:

te fasolki sa karłowe takie do 80cm :? i dziekuje za instrukcje wysiewu partiami ....bardzo praktyczne! cmok

ale czy mam je moczyc przed wsadzeniem do ziemi a jeśli tak to jak długo?

noooo i jest mały problem 8) .........nie mam przygotowanego zagonu[zrobie jak zejda sniegi] czyli bedzie to świezo zaprawiona obornikiem i kompostem glina?.......i pytanko; czy fasolka jest wymagajaca wielce? np tak jak seler? [ ranyyy skad ja wezme próchnice!]

oczywiscie i tak wysieje ale na jakie zbiory mam sie Danieczko nastawic?

cmokasy z gór takze od Adama :lol:

ps pelargonie maja sie dobrze :D .......Kobea tez wzeszła :lol:
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko kiedyś, gdy jeszcze nie miałam ogrodu eksperymentowałam z doniczkowymi. W jakiejś książce o kwiatach domowych był opis, jak wyhodować hortensję na Wielkanoc. Przeszukałam wszystkie dostępne książki i nie mogę trafić na ten opis. Próbuję więc z pamięci.
Hortensję po kwitnieniu należy przesadzić do świeżej ziemi, nawozić i trzymać na zewnątez aż do jesieni. Potem wnieść do domu. Zimuje w chłodnym pomieszczeniu i zrzuca większość liści. Na 100 dni / to pamiętam dokładnie/ przed Wielkanocą wnosimy do mieszkania i zaczynamy podlewać i nawozić.
Na razie wszystko idzie pomyślnie, ale sama jestem ciekawa, czy mi się uda.
Minismoku słońce owszem wysoko, ale dziś chciał mnie pożreć mglisty potwór. Wracałam ok 18 z pracy na Rubieży, bocznymi drogami, a mgła się kłębiła jak w angielskim horrorze. Chwilami miałam ochotę wysiąść z samochodu i pomacać nogą, co mam przed sobą.
Muszę jednak przyznać, że ta mgła pachnie wiosną :lol:
Fasolka jako przedstawiciel motylkowatych nie ma zbyt wygórowanych ambicji, co do nawożenia - wystarczy przeciętna gleba. Seler to arystokracja, uprawiam co roku, ale nigdy nie przerósł piłeczki pinpongowej. :D
Ja nigdy nie moczyłam nasion przed siewem, ale myślę, że im to nie zaszkodzi :lol: Czytałam coś o kilku godzinach moczenia, ale to mało precyzyjne.
Ślę pozdrowienia w Góry, wczoraj wysłałam tam córkę na białą szkołę.
Ukłony dla Adama, życzę wyrozumiałości :wink:
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dorotko - ileż ja się dzisiaj od Ciebie dowiedziałam :) :)
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danieczko :D .........witaj ocalona :lol: .......mglisty potwór to alter ego smoka........wpadam w panike w mleku! wiec podziwiam Twoja odwagę :D

u mnie seler tez bardziej lisciasty niz grubokorzeniowy :) .......ale z fasola pocieszyłas :D

w górach tony białego błota [ mokro, mokro,mokro]halny zniewala niskocisnieniowców....głowa mi pęka! :x

cmokasy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”