Mój malutki zakątek - Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Wszystkiego dobrego z okazji święta chłopaka :)
z uśmiechami Iza
u liski
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zajrzałam z rewizytą i zostawiam browarka na dzień chłopaka ;:136
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

O jak miło się zrobiło :oops: Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia. ;:1
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To i ja się dolanczam do zyczeń:) Piękne widoczki i ta biała ostrózka...cudo:)
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cynia daliowa

Tą roślinę wysiewałem bezpośrednio do gruntu i w domu. Niestety cynie daliowe wysokie mi się nie udały, gdyż wyrosła mi tylko jedna roślina (ważne, że jakakolwiek) natomiast karłowate ładnie skiełkowały i kwitną do teraz. Mają dużo mniejsze kwiaty, ale mimo to cieszą oko ;)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Nadal tam kolorowo u ciebie :)
Ja już nie sieję jednorocznych, bo nie mam ani na nie miejsca, ani szczególnie czasu i chęci.
Ale kiedyś... pozostało mi nadal dużo sentymentu do cyni, astrów i wyżlinu (lwiej paszczy).
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
saaga
500p
500p

Post »

Oj śliczne te cynie :!: A obok koło niech masz miniaturowe aksamitki? Mnie niestety z nasion miniaturowych wyrosły jakieś kolosalnie duże :!:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Droga Oliwko - rośliny jednoroczne sieję póki się da :) Długo cieszą oko, ale to prawda że czasami potrzeba dużo zachodu z ich pielęgnacją (część z nich muszę przewozić z domu do ogrodu na wsi). Jednak, w tym roku astry i aksamitki zrobiły mi miła niespodziankę bo w większości same się rozsiały. Musiałem je tylko porozdzielać i poprzesadzać :)

Witaj saago miło, że podobają Ci się cynie. Jeżeli chodzi o aksamitki to w tym roku dostałem trochę nasion odmiany karłowatej. Część rzeczywiście okazała się karłowata a część to standardowe średniaki ;) Przy cyniach są małe sadzonki, które niewiele podrosły :)
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

...Witam ... moja córka jest zachwycona twoim ogrodem i ja zresztą tez ,taki sielski...widze ze dominują jednoroczne ale one właśnie dodają tego uroku ...i zapomiałam pogratulować frezji ja nie umie doczekać się kwiatów :(
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
saaga
500p
500p

Post »

Dopiero wypatrzyłam u Ciebie frezje, piękniutkie. Chyba też pomyślę nad posadzeniem, tylko kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Kiedy, jakich warunków potrzebują :?: :?: Liczę znowu na podpowiedź :lol:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Droga marylo73ab bardzo miło czytać tak miłe słowa :oops: Cieszy mnie fakt, że moje wysiłki ktoś dostrzega. Od początku istnienia ogrodu przechodził on kilka metamorfoz. Kiedyś, kiedy mama miała więcej zapału ;) ogród rozpływał się w kwiatach. Jednak to wymagało poświęcenia i dużo czasu do pielęgnacji. Później zrezygnowaliśmy z tak obszernego obsadzania ogrodu. Teraz kiedy to ja sprawuję pieczę nad ogrodem, zmieniam go wedle moich upodobań i pomysłów (oczywiście mam ograniczone możliwości, ale mimo to staram się aby z roku na rok był piękniejszy). Wracając do frezji to szczegóły opiszę niżej ;)

Witam saago Nie wszystko da się zobaczyć na pierwszy rzut oka. Czasami trzeba przejrzeć ogród kilka razy, aby dostrzec to co nam się podoba. Jednak teraz trochę o frezjach: Kiedyś już były w moim ogrodzie, ale było to dawno i ledwo to pamiętam. Było tak wiele kwiatów, że frezje zostały zagłuszone i przy deszczu przewracały się :( Dlatego też w tym roku postanowiłem, że wsadzę kilka cebulek do doniczki. było to na początku wiosny (jak pojawiły się w Biedronce). Doniczkę ustawiłem na północnym parapecie. Po pewnym czasie rośliny skiełkowały i dlatego przeniosłem je później na południowe okno i następnie na balkon :) Podlewałem je tak jak wszystkie rośliny w domu. Dostawały też odżywkę dla roślin kwitnących - przez pewien czas sądziłem, że przesadziłem bo wyrosły duże liście a nie było śladu pędów. Później zrobiłem przerwę w nawożeniu i rośliny zaczęły wypuszczać pędy z kwiatami... i zakwitły na żółto i biało. Więcej kwiatów się nie doczekałem bo przewiozłem frezje na wieś i najprawdopodobniej nie pasowały im warunki. Mimo to pod koniec sezonu cebulki dużo podrosły. W przyszłym roku liczę na lepsze efekty :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dalie

Są to byliny, które w moim ogrodzie pojawiły się już kilka lat temu. Jednego roku były źle przechowywane i wszystkie przemarzły. Mimo to znowu pojawiły się w moim ogrodzie :) [zdj. robione komórką i aparatem]

Widok ogólny
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

NN1 (jak większość moich dali jest to nieznana mi odmiana)
Kiedy się rozwija ma taki kolor:
Obrazek Obrazek
Później wybarwia się i jej kolor zbliża się do fioletu:
Obrazek Obrazek

c.d.n.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

wow Przepiękne te dalie...
a na pierwszym zdjęciu widze chyba plargonie? tak?
One są w ziemi? czy w doniczce?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To jeszcze nie koniec zdjęć dali, ale niestety kolejne wstawię dopiero w środę bo już dzisiaj zaczął się młyn na uczelni :(
Te pelargonie są przywiezione z domu z Sosnowca i są przytwierdzone do podłoża (trawnika w ogródku). Taka dodatkowa atrakcja.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dalia "Popular Quest"

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”