Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Jolu na wstępie napiszę, że bardzo mi przykro z powodu Twojego Taty :(.
No a teraz gratulacje ! Domek, ogródek, jejku Kochana ale masz plany ;:oj . Gdzie wybierasz się na wczasy?
Szalejesz moja droga. Z kupnem ziemi to faktycznie ciężka sprawa. Trzymam kciuki, żeby wszystko się udało.
Bardzo smaczne widoki nam zaserwowałaś. Już nie mogę się doczekać kolejnych pomidorasów prosto z krzaczka.
Jeśli ja sadzę do gruntu koło 11-15 maja to kiedy proponujesz wysiać nasiona?
Miłego wyjazdu :wit .
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu Kochana czy wiesz może który dzień jest pierwszym dniem przedwiośnia?
Pozdrawiam. Ania
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Jola wyjechała to pewnie nie odpowie ;)...
"Za przedwiośnie przyjmuje się okres roku na styku zimy i wiosny, w którym średnie temperatury powietrza wahają się pomiędzy 0 a 5 °C (z tendencją wzrostową). Opad atmosferyczny jest umiarkowany, zazwyczaj ciekły, a jeśli stały (zamarznięty), to zanikający. Natomiast osad atmosferyczny jest obfity i we wszystkich rodzajach. Dzienna pora dnia jest podobnej długości trwania do pory nocnej....
Fenologiczny początek przedwiośnia (zarania wiosny) wyznaczany jest na podstawie zakwitania leszczyny pospolitej i podbiału pospolitego. Przedwiośnie fenologiczne w Polsce zaczyna się czasami już w lutym lub w marcu, trwa zwykle do początku kwietnia. Kwitną: olsza czarna, śnieżyczka przebiśnieg, szafran spiski, zawilec gajowy, przylaszczka pospolita, wawrzynek wilczełyko, knieć błotna. Pojawiają się pąki modrzewia" za Wikipedią
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Jolu ale plany! SUPER! Trzymam kciuki.
A wczasy - ale bym też chciała. Ale mnie trzyma jedno.....nie ma szans na urlop. Dzień, dwa tak, ale to najwyżej. Odbiję w wakacje:). Przywieź nam słoneczka:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona i Piotr pisze:Jola wyjechała to pewnie nie odpowie ;)...
"Za przedwiośnie przyjmuje się okres roku na styku zimy i wiosny, w którym średnie temperatury powietrza wahają się pomiędzy 0 a 5 °C (z tendencją wzrostową). Opad atmosferyczny jest umiarkowany, zazwyczaj ciekły, a jeśli stały (zamarznięty), to zanikający. Natomiast osad atmosferyczny jest obfity i we wszystkich rodzajach. Dzienna pora dnia jest podobnej długości trwania do pory nocnej....
Fenologiczny początek przedwiośnia (zarania wiosny) wyznaczany jest na podstawie zakwitania leszczyny pospolitej i podbiału pospolitego. Przedwiośnie fenologiczne w Polsce zaczyna się czasami już w lutym lub w marcu, trwa zwykle do początku kwietnia. Kwitną: olsza czarna, śnieżyczka przebiśnieg, szafran spiski, zawilec gajowy, przylaszczka pospolita, wawrzynek wilczełyko, knieć błotna. Pojawiają się pąki modrzewia" za Wikipedią
Dziękuję?. Pytam, bo sąsiadka mówiła o najbliższej niedzieli.....
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, wróciłam :tan . Wrażeń mnóstwo, ale zdjęcia będą najwcześniej jutro, bo właśnie skończył mi się abonament w Fotosiku ;:oj .
No a dzisiaj podpisałam umowę przedwstępną na zakup działki budowlanej na Nowym Rembertowie :heja. Powierzchnia 592 m2. To prawie o połowę mniej niż chciałam początkowo, no ale rzeczywistość i moje możliwości finansowe twardo sprowadziły mnie na ziemię (nomen omen). W środę spotykam się z Kierownikiem Budowy, który zrobi też projekt, a właściwie narysuje w formie projektu technicznego to co sobie sama zaprojektowałam :D . Działka jest wąska (niecałe 15m) za to długa - 40m. Wprowadzone wszystkie media z wyjątkiem wody (studnia). A więc najwcześniej pod koniec lata 2016 będę urządzać ogród, którego zarys już widzę oczyma wyobraźni a i na papier też to przeleję ;:65 .
A wracając do aktualnej roboty działkowej - jutro sieję papryki, a 29 marca pomidory. W sobotę pojadę na działkę ROD zobaczyć, czy coś wylazło z ziemi ;:173 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

O super :), że wszystko się układa :).
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Joliu :wit
Ale zaskoczyłaś mnie z tą działką i perspektywą budowy. Jeteś bardzo dzielna ;:180 Taka długa działka ma swoje zalety. Można ją podzielić na częśc rekreacyjną i uprawową.
Jolu, dlaczego zaplanowałas pomidory na 29 marca? To jakiś specjalnie pomidorowy dzień? :wink:
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Fajnie że coraz bliżej do zakupu działeczki być może i Ja niedługo kupię czekam tylko aż pośrednik się skonsultuje z właścicielką.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu, ale wieści :wit Gratuluję :uszy :uszy To nie lada wyczyn taka budowa, ciekawa jestem jakie będą Twoje wrażenia.
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Po takich wczasach to i werwa do pracy jest.Jolu papryki wysiewasz ostre czy już słodkie .Jak Ci zazdroszczę tego przydomowego ogrodu ,poranny spacer z kawusią -bezcenne.Życzę Ci abyś to jak najszybciej zralizowała.

Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za życzenia :wit . Zmęczy mnie pewnie ta budowa, ale od października intensywnie się douczam i wiem dokładnie co chcę mieć i jakie materiały mają być użyte. Wyposażenie i umeblowanie też sobie rozrysowałam. Lubię takie planowanie - zresztą kiedyś marzyłam o Architekturze. Rodzina kiwa głowami z powątpiewaniem czy dam radę, ale dam ;:173 .
Co do siewu - papryki będę teraz siać zarówno słodkie jak i ostre. Natomiast termin 29 marzec na sianie pomidorów, to tak sobie przyjęłam, tak sieję od dwóch lat i jest to termin optymalny. A zgodnie z kalendarzem biodynamicznym 7-10 marzec i 29-31 marzec są dniami siewu.
Byłam dzisiaj na działce - pochmurno i wilgotno, ale przyroda powolutku się budzi. Nad ziemię wysuwają się czubki tulipanów no i zaczęły kwitnąć najwcześniejsze kwiaty - przebiśniegi, ranniki i śnieżyce wiosenne.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

No i trochę wrażeń z Tajlandii :D
Świątynie buddyjskie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złoty Budda z XII wieku - warstwa złota waży kilka ton ;:oj

Obrazek

Akurat trafiliśmy na Nowy Rok chiński ;:65

Obrazek

Gałązki storczyków dendrobium phalenopsis i lilie na targu kwiatowym :roll:

Obrazek

Obrazek

Karpie Koi przy jednej ze świątyń

Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Wspaniała wyprawa :), a co to za patent z rannikami?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ranniki lubią się rozłazić, więc posadziłam je w donicy bez dna ;:131 .
Wczoraj zaszłam do ogrodniczego po ziemię do siewu. Mają już sporo nowych cebul lilii i trochę kłączy bylin. Natomiast rzuciły mi się w oczy cebule cyklamenów ogrodowych - kilka osób się nimi zainteresowało, więc teraz jest czas je kupować. Wsadzić w doniczki, zadołować gdzieś w ogródku (albo i nie, ale wtedy trzeba podlewać) i zapomnieć o nich do jesieni, kiedy zaczną wypuszczać listki. Wtedy dopiero delikatnie przenieść na wybrane miejsce w półcieniu ;:333 .
Ogród przydomowy Joli
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

To prawda, tak mi to wyglądało na doniczkę ;). Wypraktykuje, a musi być bez dna? jak dam większą, a gleba przepuszczalna?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”