Przysypani tęczą kwiatów...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przysypani tęczą kwiatów...

Post »

Kasieńko, nasiona mekonopsa wrzuciłam do zamrażalnika na +/- tydzień (nie jestem zbyt skrupulatna). Wysiałam do zwykłej ziemi uniwersalnej, bo taką miałam pod ręką. Postawiłam na parapecie północno-wschodniego okna. Temperatura około 20 st. w dzień i 17 w nocy, duża wilgotność powietrza. Mniej więcej po tygodniu pojawiły się pierwsze wschody. Pilnuję, żeby miały stale lekko wilgotną ziemię i patrzę, jak rosną. Wyczytałam, że mogą kiełkować od 1-3 miesięcyhttps://zojalitwin.wordpress.com/2011/0 ... icolistny/. Chyba wyczuły mój brak cierpliwości i rosną - w obawie przed zasileniem kompostownika. Kiedy się zmobilizuję do zrobienia zdjęć wstawię u siebie ich obecny wygląd.
Ponoć one są kwasolubne i tylko w kwaśnym podłożu wyrosną błękitne, a w bardziej zasadowym wpadają w róż. Sugerując się opisem na powyższej stronie planuję je posadzić w cieniu, przy hortensji ogrodowej. Ta moja mała ogrodniczka miała nosa robiąc sadzonkę ogrodówki (których miałam nie mieć - ale cóż, pierwszy krzew ukorzeniony przez Małą należy uszanować), mamusi się przyda w sam raz.

Noo, z pierwiosnkami zaszalałaś ;:173 . Mnie machnęło w stronę ograniczania pierwiosnkowej kolorystyki do kremowych i fioletowych. Ciekawe, jak długo wytrwam w tej koncepcji :wink: .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulapku, zgadza się, to jest wilczomlecz mirowaty, jak mu się bliżej przyjrzeć, jest uroczy ;:108
Pulpa Aniu, wczoraj zafundowałam sobie taką gimnastykę w ogrodzie, że lepszego zestawu ćwiczeń, żaden trener personalny by nie wymyślił ;:211
Rączek nie czuję, nóżek nie czuję, a mimo wszystko ledwo oczy otworzyłam i już mnie ciągnie żeby w ziemi pogrzebać 8-)
ASK_anulla, Aniu dziękuję za wyczerpujące informacje odnośnie mekonopsa ;:180 , tydzień temu nasiona wylądowały w lodówce, dziś będę siać, obadamy z jakim skutkiem, w razie niepowodzenia zgłoszę się do Ciebie po sadzonkę ;:224
Koncepcja z ograniczeniem zabarwienia pierwiosnków do dwóch kolorów bardzo ciekawa, u mnie by się nie sprawdziła jeśli chodzi o prymulki, bo kompletnie sfiksowałam na ich punkcie, w piątek kolekcja powiększyła się o pierwiosnek rosea ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Czyżbyś była w Aurze? ;:oj . Masz już u nich kartę stałego klienta?; bo powinnaś ;:108 .
Rozumiem, że to co było na regale, już zostało posadzone. Tyle skłonów, żaden trener faktycznie by Ci nie zalecił :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Zaglądam do Waszego ogrodu i cieszę się, że mimo wszystko jesteście. Lubię czytać Twoje relacje :D
Pierwszy raz widzę takiego anemona, w pierwszej chwili myślałam, że to przylaszczka.
Czy na drugim zdjęciu poprzedniego wpisu to cyklamen, a raczej jego nasionka :?: Doszukałam się podobnych u siebie. Podobno mrówki roznoszą je po odrodzie. Niech się rozsiewają.

Pulpa, co to jest Aura :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A racja, anemon przylaszczkowy ;:oj
A to drugie?
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

PulpeciQ, Aniu oczywiście że byłam w piątek w Aurze ;:108 i co nieco przybyło po tej wizycie ;:224 , a co do regału masz rację- jest już praktycznie zupełnie pusty, ale najpóźniej we wtorek to się zmieni, jutro rusza w drogę do mnie kolejna paczka ;:224
Poza nasadzaniem roślin robiliśmy wczoraj generalne porządki poremontowe na posesji, jak przyjedziesz następnym razem, nie będę już musiała wstydzić się bajzlu :oops:
Tulap,a które drugie :?:
Pytasz o ten niebiesko-biały misz-masz?
To są zawilce greckie :D
Mam jeszcze w kolorze viola :)

Obrazek

Witaj neno , miło mi bardzo, że jesteś :wit
Aniu, to rzeczywiście jest cyklamen, z tym, że na zdjęciu widać pąki, a nie nasionka, być może podobnie wygląda gniazdo nasienne po przekwitnięciu, tego nie wiem :)
Co do Aury, to jedna z najlepszych szkółek w naszej okolicy, wrzucę Ci dokładne namiary na pw, tylko żeby potem nie było, że w domu na chlebek brakuje.. ;:224 ;:306

I troszkę Ondkowych "pstryków" z dziś :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Tylko nie mów że ostatni to jakiś storczyk gruntowy za grubo ponad 100 zł :shock:
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Kasiu, uroczy ten pierwiosnek omszony. I skalnica. Co to za jedna?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A czy ta Aura prowadzi sprzedaż wysyłkową ?? jeszcze drugie pytanie kiedy sadziłaś zawilce greckie?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Kasiu, a ten cyklamen to kiedy u Ciebie kwitnie, wiosną czy jesienią :?: . U mnie Cyclamen neapolitanum kwitnący końcem latem tak właśnie wygląda.
Dziękuję za na miary do Aury, przejeżdżam tamtędy w drodze do Augustowa, ale wtedy nie ma czasu na zakupy.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kasiu ...daj spokój :oops: ...każdy tak powinien reagować ( byłoby o wiele piękniej na świecie ) ..no , - chociaż bardziej życiowo , po ludzku ...
Fajne fotki robi ten Twój Qrczaczek ;:138 ... Nie mów- nawet Pleione masz - kiedyś się bawiłam w te klocki - teraz mam Cypripedium calceolus w ogrodzie - bo jakoś doniczkowe nie wytrzymują - same liście mnie nie content .
Robi się primulkowo - a to mnie niebywale cieszy :tan ....czytam , że i oczko będzie - woda w ogrodzie - jak najbardziej być powinna - ku uciesze nie tylko roślin , ale i ptaków , żab i innych stworzeń ...
Będzie z gotowej struktury , czy wyłożone folią ? Ja mam grubą folię , a czyścimy co roku i oczywiście już Sławek zimą przebił - dał na wiosnę nową - to było dwa lata temu ...diabli wzięli wtedy rybki , lilie ( 8 sztuk ) ...U Ciebie też będą rybki i lilie ?

Pozdrawiam serdecznie Was oboje ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
edyta js
50p
50p
Od: 17 cze 2014, o 12:17

Post »

To może i ja się przywitam z sąsiadką :wit
Masz fajoski zwierzyniec a rudzielec ......
Fajny pomysł z tym kwietnikiem skrzynkowym jestem ciekawa jak wyjdzie.
Dużo ;:3 jak będzie u ciebie to i u mnie :lol:
i
Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Piękny widoczek u Ciebie....Wiosna na całego...
Mój storczyk wsadzony do gruntu ciekawe czy wyjdzie. ;:145
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Oczko ;:202 toż to moje marzenie od dawna - problem polega na tym ze nie mogę , no nie mogę podjąć decyzji - jakie to oczko ma być , duże - małe ? , Z fontanną -bez ? z rubkami i roślinami - czy czysta , przejrzysta woda na lustrzanej tafli ? Codziennie inna koncepcja ;:145 no ja jakaś nie normalna jestem więc z ciekawością będę czekała na Waszą realizację - może odgapię ;:131
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kaśku, jak mi mekonopsy dopiszą, podzielę się z radością. Na razie zbieram się, jak pies do jeża, do pikowania. Jakieś delikatniuśkie mi się wydają - strach dotyckać, no ale mus...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”