Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)

Post »

Faktycznie masz raj chryzantemowy ;:oj ;:138 tyle fajnych odmian ;:138 Moja jedyna chryzantema jst z tych późnych i dopiero teraz zaczyna kwitnąć ;:209
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Faktycznie, ja mam kępę białych i przy słoneczku też motyle siedzą, pięknie to wygląda ;:oj
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O Twój raj chryzantemowy jest piękny ;:oj , tyle barw i kształtów.
Takie widoczki z motylkami też lubię, tylko u mnie było ich sporo na jeżówkach :D
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

Witam

Justynko a gdzie te rydze rosną :?:

powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

To rzeczywiście miałaś gorąco- kto by pomyślał patrząc na kalendarz ;:224 motyl na kwiecie zjawiskowy ;:215
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Justynko masz piękne łany chryzantemowe. ;:138 Bardzo lubię te kwiaty i widok Twoich cudeniek
to balsam dla moich oczu. :tan
A te sieweczki skrętnikowe ;:oj Wszystkie śliczne bez wyjątku. ;:63
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Miniony tydzień upłynął pod znakiem słońca :D
Szkoda tylko, że to czas wzmożonej pracy w ogrodzie, bo wolałabym wykorzystać go w inny sposób.
Przy okazji planuję zmianę nasadzeń (wiosna 2015) i solennie obiecuję sobie, że już koniec z zakupami ;:170
Widzę Justynko, że ty wprost przeciwnie. Obsadzenie, tak długiej grządki irysami wymaga niezłych nakładów :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Irysowe falbaneczki potrafią zawrócić w głowie :D Jak podliczyłam jesienią swoje zakupy to wyszło mi ,że mam trochę ponad 60 odmian...licząc tylko same wysokie TB :D
Justynko ,czy ja dobrze wyczytałam ,że próbujesz swoich sił w krzyżowaniu irysów...trzymam kciuki ;:333
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Justynko :wit
No rzeczywiście u Ciebie chryzantemowy raj-przepiękny widok cieszący oko ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Wchodząc na Twój watek muszę powiedzieć, że wcale nie czuje się nadchodzącej jesieni. :)
Pięknie kolorowo, a chryzantemy zapierają dech w piersiach ;:215
Festiwal naprawdę przecudny ;:180
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Filigranowa- dziękuję.
Uwielbiam chryzantemy...można z nich ciekawe kompozycje ogrodowe, robić ;)

Geprginja-
ale w końcu, choć z kilkoma lacunosami się Dogadałaś. I o to chodzi, żeby się nie poddawać.

Twoje siewki liliowcowe bardzo się rozrosły. Liczę na kwitnienia w przyszłym roku.

Kubasiu-
hojom lacunosom nie można się oprzeć. Kto poczuł, choć raz, zapach ich kwiatów...jest zgubiony ;:306

Blueberry- byłam, widziałam. I hippeastrową cebulę i Twoje hibiskusy.

Szarotka66- wszystkie chryzantemy są zimującymi. Przynajmniej te, co w tym roku pokazywałam.
Mam kilkanaście niezimujących, ale jeszcze ich nie pokazywałam.

Tulap-
u mnie kwitnie teraz z tysiąc kwiatów chryzantem, albo więcej. Urwanie tych kilku sztuk..w ogóle nie widać, by się zmniejszyła liczba ich kwiatów na rabatach ;:224

Nowapasja- cieszę, że grono fanów lacunos rośnie w siłę. Ja, je uwielbiam, za ich drobne liście i cudowny zapach kwiatów...

1grazyna46-
dziękuję.
W chryzantemach uwielbiam,nie tylko kolory. Ale też zapach...zwłaszcza, gdy naraz kwitnie ich mnóstwo. Zapach roznosi się po okolicy.

Anetta- myślę, że chryzantemy tolerują półcień. Ponoć kwitną wtedy nieco później, ale za to kwiaty dłużej utrzymują się w rozkwicie.
Sama, planuję rabatę z chryzantemami o żółtych kwiatach w półcieniu, zobaczymy, co z tych planów wyjdzie. Na pewno trzeba mocno przycinać wiosną i początkiem lata - chryzantemy. I sadzić karłowe odmiany, które będą podtrzymywać gałązki wyższych odmian.

Izary-
wiem, że Ty nie hojowa, Jesteś. na razie. Też długo opierałam się temu wirusowi, a potem... złapałam wirusa ;:306

Oglądaj i Planuj rabatę z chryzantemami... zima przed nami, to dobry czas na planowanie.

KaRo- wiadomo, teraz ogród jest na pierwszym planie.
Też, z doskoku, na FO bywam. Liczę, że zimą, spokojnie, pobuszuję po forum.

Tak, chryzantemy, mam od Zosi. Ale nie tylko od Niej.

Mniodkowa-
to jedna z kilku siewek skrętnikowych. Moje pierworodne dziecię. Udane, choć z wadami.
Może kiedyś będzie na sprzedaż, na razie musi potwierdzić kwitnienie. I powtarzalność cech rodzicielskich w następnym pokoleniu.

_Lena_- tak, wszystkie pokazane w tym roku chryzantemy - są zimującymi w gruncie.
Mam też niezimujące - je staram się podpisywać, że nie zimują.

Dusia123-
mi też zawsze podobały się chryzantemy.
Zwłaszcza, gdy były doniczki ustawione obok siebie, w dużych grupach. Zachwycałam się nimi.

Mmaryla-
dziękuję w imieniu siewek skrętnikowych. Każdy może spróbować krzyżowania roślin, wystarczy mieć dwie odmiany i chęci.
Mnie, zapylanie, wysiewanie i dbanie o siewki, bardzo się podoba.

Ellaa- dziękuję.
Bardzo mi się spodobała Twoja siewka. Zapach liliowca w październiku...piękny. Drugi kwiat się otworzył, są kolejne pączki, ale pewnie już nie dadzą rady w tym sezonie zakwitnąć.

Kelpie- no coś Ty :D Uwielbiam świat roślin i uwielbiam o nich opowiadać, zachwycać się każdym nowym listkiem, kwiatem... Haha...już nic nie mówię, bo kolejna hoja w tym tygodniu, przyjedzie. I nie tylko hoja...

A że zarażam wirusami, to dobrze. Uwielbiam patrzeć, jak moje rośliny, u nowych Właścicieli, pokazują korzenie, pojawiają się nowe sadzonki i w końcu - pierwsze kwiaty.

Jola1- e..to słabe kwitnienie DS- Rozhednieje Tajfuna. Latem kwitł pięknie, ale czasu nie było, by zrobić mu zdjęcie.

O...kolejna Osoba zarażona chryzantemami ;:224

Tesia39- dziękuję.
Też bardzo lubię późne chryzantemy, bo kwitną wtedy, gdy już innych kwiatów w ogrodzie nie ma. U mnie też sporo pączków jest.

Emma1966- w mojej okolicy są łąki, lasy...ale już nic nie kwitnie. Chyba zapach chryzantem zwabia owady z całej okolicy, do mojego ogrodu ;:224

Stefanek- rydze rosną...w mojej okolicy, w każdym większym lesie.
Na grzybobranie takowych chodzi się z wiaderkami lub dużymi koszami.
Ja, zbieram niewielkie ilości, na zjedzenie "od razu" ;:224

Elcia1974- szkoda tylko, że przez internet nie można oddać ich zapachu...
Ale może kiedyś filmik nakręcę...z fonią...owadów fruwających nad rabatami chryzantemowymi...

Dziękuję w imieniu pochwał siewek skrętnikowych. Kolejne - mają pączki. Byle było dużo słońca, a wnet ucieszymy oczy ich kwiatami.

Heliofitka- tak, Masz rację. Nareszcie więcej słońca u nas. Przynajmniej u mnie jesień jest piękna. I ciepła.
U mnie też praca wre w ogrodzie. Choć znajduje się też czas na odpoczynek poza ogrodem.
Taa...koniec z zakupami, nie wierzę ;:224
U mnie to "przysłowie" już nie działa. Bo, jeśli nie zakupy, to zawsze są jeszcze wymiany i... tak w kółko.
Na przyszłym irysowisku - będą rosly tylko siewki mojej produkcji. Nie wydam na nie ani grosza...nie no - nawóz dostaną.

Irysowa rabata odmianowców powstaje w innej części ogrodu.

Bejka1970- ja wpadłam dwa lata temu...niechcący oglądając wątek z irysami.
Jak doszłam do postu Washki...to już wiedziałam, że zachorowałam na te piękne kwiaty.

Tak, mam pierwsze próby zapylania za sobą i pierwsze nasiona zebrałam. Wnet: część wysieję do gruntu w koszyczki dla cebulowych.
A część nasion irysowych, będę wysiewać zimą do doniczek i postawię na ciepłym parapecie. Potem powędrują do tunelu foliowego, by po wiosennych zimnych ogrodnikach, trafić na irysowisko. Jeśli w ogóle, wykiełkuje jakieś nasiono. Ponoć 30 % nasion wschodzi. Zobaczymy...

Arkadius121- tak, Masz rację. Kolorowo i...zapachowo...

Agnisia31- nic nie odda uroku chryzantem, jak podziwianie na żywo, naprawdę wyglądają zjawiskowo. Wszyscy Znajomi, nagle, Chcą mnie odwiedzać w moim ogrodzie, a nie w moim mieszkaniu. Czyżby przyjeżdżali w odwiedziny do chryzantem? ;:224

Te kwiaty skradły moje serce... Są częścią mojej duszy. Bo potrafią żegnać sezon w takich barwach i zapachach, jak żadne inne rośliny. To one nadają ton jesieni, złotej jesieni ;:108

Było iryswowisko...to będzie teraz...przyszłe moje pole liliowcowe...niewielkie, ale już czeka na nasadzenia... ( na końcu działki jest moja studnia, a nie szambo, jak co Niektórym mogłoby się wydawać). Zbocze lekko pochylone wschodnio - południowe:

Obrazek

Z parapetów... debiut, skrętnik Franken Burgundy Lady:

Obrazek

Kohleria... Blackberry Butterfly:

Obrazek

I ciąg dalszy festiwalu barw chryzantem...
Większość z nas ogląda fotki rozwiniętych kwiatów. A przecież pączki też potrafią zachwycać...tak rodzą się chryzantemowe kwiaty...

Obrazek

Obrazek

By, później już było tak...

Obrazek

Obrazek

A ta malinowa stokrotka, przetestowana przez moja Kuzynkę, już kilka lat mieszka w Jej ogrodzie. Kupiona, w hipermarkecie, na przecenie...jest niska, samokrzewiąca się. Myślę, że będzie świetnym dopełnieniem skalniaków...

Obrazek

I inne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Mówisz , Justynko, ze pole chryzantem masz, teraz przyszedł czas na pole liliowców. ;:224 Podziwiam entuzjazm i pracowitość - nic na pół gwizdka, tylko na full. ;:215
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Justyś, a co z irysami??? Przenosisz, czy rezygnujesz całkiem? Nowa działka liliowcowa pokaźna, nawet bardzo pokaźna...
A skrętnik..cud miód orzeszki , te ciapatki ;:224 , a ja takiego nie mam ;:145
No i chryzantemy..piękne, rzeczywiście mnogość kolorów, kwiatów godna królowej, królowej jesieni ;:108
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Masz piękne chryzantemy ;:215 , które zdobią ogród jesienią.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Witaj Justyno, i ja czekam z niecierpliwością na pole liliowców. Widziałaś arboretum w Wojsławicach pod Wrocławiem? Szaleństwo po prostu. Mają kolekcję liliowców 3 tysiące odmian co daje 70 tysięcy sztuk ;:oj
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”