Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Geniu.
Jeszcze za wcześnie na sadzenie cebulowych. Dopiero w początkach września a czosnek to nawet w październiku. U mnie w ogrodzie też była skała. Wczoraj kopałem grządkę pod liliowce, będą zmiany :wink: Dziś natomiast polało dokładnie.

Mariolko.
Kanny nawet te zwykłe dodają uroku ogrodowi dopóki są zdrowe. Teraz coraz częściej spotyka się chore a to już żadna atrakcja. Kupione w tym roku mało,że były drobnokwiatowe to w dodatku chore. Już przyorane daleko w polu.
Stare jeszcze na razie trzymają się zdrowo ale jak długo?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siewki

Obrazek

Aniu.
Dziękuję. Lobelie dodają uroku ogrodowi szczególnie o tej porze roku, bo co raz mniej jest innych kwiatów.
Nadwyżki będą raczej wiosną.

Ostatnie kwiaty mieczyków:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz

Łanie kwitną Ci Kanny i mieczyki .

Ja z mieczyków zrezygnowałam bo po 3 latach chorowały , też miełam piękne odmiany , Twoje też są cudne . ;:108 ;:180

U mnie nadal susza .
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczyki opryskiwałem 3 razy i pewnie przed wykopaniem jeszcze raz opryskam. Na drugi rok zostawię tylko kilka podobnie jak kanny i liliowce.

Zapowiadają deszczowe dni to pewnie i do Was też trafią
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przez ostatnie 2 miesiace kilka razy pomżyło i to wszystko, teraz też słychać odgłosy burzy i troszke kropi , ale zazwyczaj na tym sie kończy .

Zostaw sobie najładniejsze kanny, mieczyki i liliowce , takie które pięknie otwierają kwiaty i nie odbarwiają się , ja sporo liliowców takich których kwiaty się dobrze nie otwierały lub odbarwiały się do kompostownika wyrzuciłam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Janusz to ja się piszę na Twoje nadwyżki o których wspominasz. ;:108
Marzą mi się pojedyncze egzemplarze które w torfie przetrwają zimę w ciepłej piwnicy.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu.
To faktycznie masz "Saharę". U nas od czasu do czasu podleje. Jeszcze w tym roku trawa nie wysycha jak bywało w ub. lata.
Z liliowców u mnie wszystkie ładnie kwitną te wartościowsze i te mniej. Jeden nie otwiera się całkowicie ale ma tyle kwiatów,że nie widać liści. Zostawiam tylko najwyżej z 15 odmian. Za dużo tego. Choć są prawie najmniej wymagające z roślin ozdobnych ale chwasty w okół nich rosną :(

Zytko.
Będziemy w kontakcie. Kiedy przyjedziecie do nas?

...coś na początek dnia

Delospermy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aptenia Variegata w gruncie
Obrazek

Paski, paseczki - Durban i Minevra
Obrazek

Ligularia dentata
Obrazek

Liguaria dentata "Otello"
Obrazek

Siewka Ligularii "Otello" - Liście do 50 cm szerokości
Obrazek

Ligularia "Crested Leopard"
Obrazek

Małe Hibiskusy syryjskie
Obrazek

Obrazek

...zaczyna się sezon malinowy
Obrazek
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

Janusz - piekne masz canny, dalie i gladiole. Rosliny te są dla pracusiów, którzy gotowi są poświęcić im sporo czasu i wysiłku. Ja zrezygnowałam z dalii i cann już dawno, a z mieczyków także jak wiatr mi je powyłamywał.
W poście z 1.7. pod białą lobelią masz (chyba) piękną trawę. Co to jest? Pisałeś w wątku o cytryńcu, że masz takie pnącze - więc i doświadczenie z tą rośliną masz także. W czym upatrywałbyś przyczynę faktu jasnych zielonych liści cytryńca? Mój niby rośnie, ma ok.2m (3latek), ale liście ma limonkowego koloru. Czyżby to był niedobór wody? Kupiłam przypadkowo roslinę i sama nie wiem, czy ona da sobie radę z zapyleniem czy muszę kupić drugą roslinę. Powiedz, czy dałoby się go przesadzić bez szwanku?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Janusz - dziękuje.
Niebawem przyjedziemy po liliowce.
U nas jest już sezon fasolowy. Fasolka nadaje się do ścięcia.
No i po burakach jeszcze trzeba pochodzić, są na ogół czyste ale powyskakiwał rzepak z ubiegłego roku którego żadne środki nie wzięły.
Pozdrów Krysię i do miłego ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niezależnie od tego, jakie rośliny pokażesz, wszystkie są niesamowicie dorodne i u ciebie osiągają apogeum tego wszystkiego, co mają w genach. Takie mieczyki to po prostu cudowny widok, niespotykany.
No tak, służy im bezcenny kompost ;:108
Aż się uśmiecham do takich obrazków :D
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Aż żal, jak piszesz, że chcesz z części kwiatów rezygnować. :?
Mieczyki pięknie Ci rosną. U mnie w tym roku nie najlepiej. Część połamała nasza sunia, która akurat dorastała (w tej chwili ma 5 m-cy). Ustawiliśmy przy rabatach sporo płotków, ale to ogar polski - wysoka i płotek 70 cm, to dla niej pestka. Poza tym, wyjątkowo łamią się kwiatostany. Po deszczu mam pełne wazony.
Kanny przepiękne, wracam do nich ciągle. O Durbana będę musiała poprosić. Mój z całą pewnością jest chory. Nie mam pojęcia jak ten wirus się rozprzestrzenia. :cry:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu.
Zaczynam mierzyć siły na zamiary i doszedłem do wniosku,że te wszystkie nasadzenia trzeba zmniejszyć i to dużo. Kanny ,Dalie,Gladiole i wiele innych trzeba zmniejszyć do symbolicznych ilości. Wszystko to co roku mnoży się i zajmuje coraz większy obszar. Ponadto tak jak piszesz wymaga to specjalnej troski,bo jak nie wiatr wyłamie to deszcz albo jakieś zwierzątko.
Co do trawy z postu z dnia 1 07 to wstyd ,że nie mogłem znaleźć w swoim wątku ale pewnie chodzi o tę trawę.

Obrazek
jest to jednoroczna trawa pod nazwą Pennisetum glaucum "Purple majesty". Trzeba wcześnie siać ( początek lutego) by dochować się nasion.

Cytryniec chiński jest u mnie od dawna ale dopiero w ub. roku postarałem się o przetwórstwo. Zrobiliśmy nalewkę na czystym spirytusie i muszę przyznać że pod względem smakowym - rarytas nie mówiąc już o walorach leczniczych.
Problemy z Cytryńcem u Ciebie w ogrodzie dopatrywałby się w ubogiej glebie. Susza może nie jest aż tak dla niego dokuczliwa jak brak podstawowych składników do życia. U mnie rośnie w czarnoziemie i niewiele dokarmiam ale co roku owocuje bardzo ładnie. Mój cytryniec jest dwupienny czyli ma kwiaty żeńskie i męskie więc nie muszę dosadzać zapylacza.
Z przesadzaniem 3 latka nie powinno być problemu. W prawdzie nie bardzo wiem jaki system korzeniowy posiada, bo jeszcze nie przesadzałem ale trzy latek nie powinien mieć tak rozbudowanego,by były problemy z jego przesadzeniem. W tym roku ukorzeniłem dwie sadzonki to jesienią coś bardziej będę wiedział co ma pod ziemią.

Zytko.
Dzisiaj zacząłem przygotowywać pierwszą partię liliowców do wysyłki. Ciężko to idzie nawet bardzo. Jest bardzo sucho i trudno oderwać ziemię od korzeni stąd ten problem. Po wczorajszej ulewie nie ma śladu. Za duża była a za krótka. \Wszystko spłynęło w niższe partie ogrodu.
Wiem Zytko, że macie dużo pracy w polu i tak będzie dopóki nie zamarznie - taki to los rolnika.

Wandziu,

Nie zaprzeczam ale nie jest to bałwochwalstwo -po prostu zawdzięczam to dobrej ziemi. Oczywiście wzbogacać trzeba co jakiś czas, bo i w dobrej ziemi może skończyć się to co najcenniejsze. Jako,ze mieszkam na wsi am możliwość kupienia obornika po dość przyzwoitej cenie więc co roku zasilam jakąś część działki resztę załatwia kompost i nawozy mineralne.

Helenko.
Taka jest konieczność, lat przybywa ,sił ubywa i nie ma się co oszukiwać - starość zagląda w oczy ;:oj
Pieska Ci zazdroszczę ale jego obecności w ogrodzie to już nie. Mieliśmy ostatnio owczarka szkockiego i w zasadzie nie robił szkody w ogrodzie co prawda nie miał wstępu do ogrodu bo był cały ogrodzony ale zdarzało mu się cichaczem zakraść szczególnie gdy były dzieci.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Janusz jak zwykle jestem zauroczona różą Hokus Pokus, wiem, że nie ja jedna, ale nie mogę o niej nie wspomnieć, canny, mieczyki i dalie masz przepiękne, z tych dwóch pierwszych już dawno zrezygnowałam, co prawda jeszcze kilka mieczyków mi zostało, ale po pięknej kolekcji jaką miałam nie masz już śladu, więc odpuściłam, przynajmniej mam mniej pracy. Twoja Purple majesty jest niesamowita, u mnie co prawda też rośnie, ale w porównaniu do Twojej to jakaś niewydarzona ;:131, ale nasionka w zeszłym roku udało mi się zebrać i z tego co widzę w tym też będę miała, w przyszłym sezonie wysieję dużo prędzej ;:108
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kłaniam się ;:180 Ilonko
Mam chwilową "labę" bo na dworze kapuśniaczek ale ale dość gesty. Po niedzielnej ulewie nie ma znaku. Wszystko spłynęło jak po kaczce i jest potwornie sucho.
Dobrze ,że mam te różę, bo ciągle jeszcze wzbudza zainteresowanie przez co mam więcej gości w ogrodzie. Robię co w mojej mocy, by ją nie utracić. Teraz po kwitnieniu spróbuję ukorzenić kilka patyków. Ostatnie udane ukorzenione sadzonki rozdałem ale warto mieć w zapasie, bo coraz trudniej ją kupić.
Ilonko. Trawa ta jest bardzo żarłoczna. Początkowo u mnie też bywały takie cherlawe ale już od paru lat bardziej jej dogadzam i są efekty. Widocznie dużo energii zużywa na wytworzenie kłosów. Nasionka będą, bo już widać ale jeszcze dużo kłosów kwitnie. Najlepiej wysiać w pierwszych dniach lutego.Zanim powschodzi to dzień jest już dłuższy i dobrze sobie radzi. Siać ok. 1 cm głęboko, bo przy płytkim sianiu korzenie wypychają roślinę i jak urośnie 10 cm to przewraca się.
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kany i mieczyki przecudowne! Ale Ty masz wspaniałości w ogrodzie ;:167
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati-Aniu. Bardzo dziękuję. Miłe to jak ktoś docenia moja pracę, bo jednak za przyjemnością zdobywania czegoś nowego kryje się nie raz ciężka praca.
Dużo słoneczka ;:3 Janusz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”