Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

[quote="Anna11

Obrazek
[/quote]

Aniu to jarzębina czy ognik wtopiony w ścianę zieleni, pięknie się prezentuje. Ogród wygląda pięknie i wspominkowo i zmrożony i zasypany białym puchem. ;:167
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Dorotko ;:196 to jest ognik...specjalnie jest posadzony w tym miejscu...tylko tu nie przemarza, miałam go już wywalić...przemarzał co roku, tylko część pod śniegiem kwitła i owocowała. Od południowej strony jest tylko odsłonięty, z pozostałych stron jest ciepło i zacisznie...teraz jest już ok.

Trudno złapać dokładną wielkość...ma ok. 2 m wysokości - 1,5 m szerokości...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zwróć uwagę na gałęzie na dole, były na wiosnę przycięte...do jesieni odrosły...stare to te z owocami.
Obrazek
Fotka z 12. 08 r
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oglądam Twój ognik i widzę dużą różnicę pomiędzy moim krzakiem. Może wiesz, jak Twój się nazywa? Jest śliczny.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio zbieram etykietki ;:108

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest piękny, nazwę spisałam . Dziś jak biegłam po dziewczyny zerwałam po gałązce ognika czerwonego i pomarańczowego, wsadziłam do wody może puści korzonki?. W zeszłym tygodniu gałązkę pięciornika (przemarzniętego z jednym biednym kwiatuszkiem) zerwałyśmy i już ma korzonki.
Ile lat ma ten krzak?. Szybko rośnie?.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Aniu bardzo ładny krzew ognika dobry wybór miejsca daje efekty, mój niestety każdego roku przemarzał więc musiałem się z nim rozstać .
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu dziękuję Ci bardzo za wskazówki dotyczące przycięcia lawendy ;:108 Nie lubię kiedy się pokłada,zastosuję się do Twoich rad :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:167 napisz jeśli ognik wypuści korzenie, jestem bardzo ciekawa czy można go tak rozmnożyć. Z odkładów tylko raz wypuścił korzenie, później nigdy już nie udało mi się rozmnożyć. Pięciornik łatwo się rozmnaża. Z patyków rozmnożyłam z łatwością żylistek, pęcherznice, tamaryszek, bukszpan, wierzby. Ognik dokładnie nie pamiętam ile ma lat...kilka na pewno ;:108 rośnie dosyć szybko, pod warunkiem że nie przemarznie...gałęzie przemarznięte trzeba przyciąć , odbije bez problemu...na żywych gałęziach tylko zakwitnie i na jesieni będą ozdobne owoce. Jeśli planujesz posadzić wybierz zaciszne miejsce, uszkodzenia mrozowe będą minimalne...listki mogą zbrązowieć, ale kwiaty a później owoce pokażą się na pewno.

Zenku :wit Ognik też przemarzał co roku, był do wyrzucenia...tylko to co pod śniegiem owocowało, góra była co roku wycinana. Spróbowałam jeszcze raz dać mu szansę przesadzając w ciepłe miejsce, widać efekty. Szkoda było by go wyrzucić,
zobaczymy na wiosnę jak zniesie mróz w tym roku.

Aniu ;:196 życzę powodzenia, to jedna z najfajniejszych roślin komponująca się z różami...zastanawiam się czy nie wysiać jakiejś innej odmiany...na razie na bieganie za nasionami jest za wcześnie ;:224

Pozdrawiam w ostatnią Sobotę w tym roku ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Oczko przez noc zamarzło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście ten ognik stanowi teraz niesłychaną ozdobę na tle bieli. Pewnie niedługo ptaszki go obskupią z czerwonych koralików. To świetne źródło pożywienia w trudnych dla nich czasach. Moja irga z wiosną robi się całkiem łysa.
Ja miałam kiedyś źółty ognik, lecz wiosną długo szpecił rabaty bo wyglądał jak suchy i przemarznięty.
Życzę Aniu szampańskiej zabawy!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Piękna zima u Ciebie. U mnie popadało po świętach tylko troszkę. Za to dzisiaj śnieg nadrabia straty. Taka pogoda w sumie mi odpowiada. Mróz waha się od -5 do -12. Masz piękny ognik.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:196 irga dobrze znosi przycinanie, można ją odmłodzić na wiosnę...nie będzie łysa :wink:

Madziu ;:167 witam w Nowym Roku, u mnie już po śniegu...dzisiaj nie za wiele go już zostało. Martwię się troszkę o rośliny, niektóre nie skończyły jeszcze wegetacji inne zaczynają wychodzić z ziemi tak jak na wiosnę. Szperam co nie co w necie co posadzić w nowym sezonie, wybór jak zwykle kończy się na liście. Po zastanowieniu zostaje miejsce tylko na jakieś maluchy.
Fotki z przed kilku dni, jeszcze z niewielka ilością śniegu.
Obrazek

Obrazek

Irga Wandziu na jesieni porządnie ją przycięłam, trzy gałęzie rosły się w stronę oczka...liście w zetknięciu z wodą gniły, rybki miały w oczku śmietnik. Z chęcią teraz przesadziła bym cały krzak w inne miejsce, przycinany rozrasta się do dużych rozmiarów...opis że rośnie do niewielkich rozmiarów, dotyczył tylko dwu pierwszych lat od posadzenia ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Agresor Dafek :;230
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dzisiaj odwilż. +3 stopnie. Mam nadzieję że cebule mi nie zaczęły wyłazić z ziemi na działce.
Towarzysz Dafek -idealny Top Model :D
A jakie masz chciejstwa w tym roku na liście?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygospodarowałam miejsce na trzy róże, dojdą jeszcze jakieś niskie trawki...na oku mam też paprocie, konkretnie języczniki i coś na mini skalniak.
Posadziłam w tamtym roku żurawki, brunery, funkie, cebulkowe...tych odmian się trzymam, jak coś znajdę fajnego to dosadzam...wszystkiego nie można niestety mieć ;:224 No i jeszcze jednoroczne, na pewno coś zostanie wysiane bliżej wiosny.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i przekonałaś mnie :) Biorę Rasputina. Piękny jest. Absolutnie!
A jakie róże chciałabyś kupić?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”