Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
- olgierdyna
- 200p
- Od: 26 sie 2013, o 10:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
Fajne dziwadełko, jak je uformujesz i się wybarwi będzie super 

- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Kamilo, serdecznie dziękuję za tak miłe słowa i wizytęKamilaB pisze:Tylko przez pół sezonu człowiek forum zaniedbał a tu taki interesujący wątek wyrósł ! Melduję przeczytanie początu i końca, na jutro zostawiam środeczek. Co do futrzastych szkodników dodaj jeszcze jednego a będziesz znała mój kotostan
. Nie wiem co napisać czy o pięknych euphorbiach czy wypasionych półkach na oknach a może o mojej zazdrości o Twój łagodniejszy klimat
. Będę obowiązkowo zaglądać !

Kinga - to mój cel na wiosnę. Mam nadzieję, że się uda. Oczywiście również dziękuję, że zajrzałaś

Coś takiego...eba pisze:A propos zaniedbanych roślinek: w pewnym biurze zobaczyłam kuriozum, w jednej doniczce była posadzona opuncja z ... paprotką.

Muszę Was zmartwić bo to nie jest jak się okazuje odosobniony przypadek. Właśnie dzisiaj widziałam podobne połączenie roślin w jednej doniczce. Nie jest to opuncja tylko jakiś inny kaktus ożeniony z paprotkąeba pisze:A propos zaniedbanych roślinek: w pewnym biurze zobaczyłam kuriozum, w jednej doniczce była posadzona opuncja z ... paprotką. .

Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni
Inez pisze:Coś takiego...eba pisze:A propos zaniedbanych roślinek: w pewnym biurze zobaczyłam kuriozum, w jednej doniczce była posadzona opuncja z ... paprotką.
Pomysłowość niezła, naprawdę. A potem wyląduje to wszystko na śmietnik...Aż przykro patrzeć, ale z takim samym żalem patrzę na wszystkie zaniedbane kwiatki rosnące w biurach, na korytarzach, czy nawet w marketach...Jakbym mogła, zabrałabym je wszystkiemoniamn pisze: Muszę Was zmartwić bo to nie jest jak się okazuje odosobniony przypadek. Właśnie dzisiaj widziałam podobne połączenie roślin w jednej doniczce. Nie jest to opuncja tylko jakiś inny kaktus ożeniony z paprotką

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
O dokładnie, ja też
większość moich kwiatków, to albo sprezentowane szczepki albo kupione na wyprzedażach, gdzie nikt nie zwracał na nie uwagi
moje ulubione to Mammilarie za 1 zł i dendrobium za 2 zł 

- piasek pustyni
I takie się chyba kocha najbardziej. Ja mam taką jedna eszewerię, kupioną za złotówkę, jako ostatnią, zmarniałą strasznie - odżyła pięknie.
Kiedy tak jesiennie za oknem, i wszyscy pokazujecie ostatnie kwitnienia, robi się jakoś tak smętnie. Na pocieszenie i niejako na końcówkę sezonu kupiłam sobie kilka nowości, które chciałabym Wam pokazać.
Na początek: do kompletu już zimującego dokupiłam kilka z rodzaju Senecio:
Senecio pendulus

Senecio scaposus v.addoensis

Senecio macroglossum 'Variegata'

Choć pąki na Portulacaria afra się nie rozwinęły, to jednak brakowało mi jej kolorowych kuzynek, więc przybyły do mnie:
Portulacaria afra 'Variegata'
oraz - prześliczne maleństwo Portulacaria afra 'Mediovariegata alba'

Ponadto: Aeonium lindley

Crassula arborescens ssp. undulatifolia

i Crassula nemorosa

Przybyły jeszcze ciekawe formy eszewerii, ale to na kolejny raz, kiedy obrobię dodatkowo te, których jeszcze nie pokazałam.
Mam nadzieję tradycyjnie, że i Wam się spodobały
Kiedy tak jesiennie za oknem, i wszyscy pokazujecie ostatnie kwitnienia, robi się jakoś tak smętnie. Na pocieszenie i niejako na końcówkę sezonu kupiłam sobie kilka nowości, które chciałabym Wam pokazać.
Na początek: do kompletu już zimującego dokupiłam kilka z rodzaju Senecio:
Senecio pendulus

Senecio scaposus v.addoensis

Senecio macroglossum 'Variegata'

Choć pąki na Portulacaria afra się nie rozwinęły, to jednak brakowało mi jej kolorowych kuzynek, więc przybyły do mnie:

oraz - prześliczne maleństwo Portulacaria afra 'Mediovariegata alba'

Ponadto: Aeonium lindley

Crassula arborescens ssp. undulatifolia

i Crassula nemorosa

Przybyły jeszcze ciekawe formy eszewerii, ale to na kolejny raz, kiedy obrobię dodatkowo te, których jeszcze nie pokazałam.
Mam nadzieję tradycyjnie, że i Wam się spodobały

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyznam szczerze, że chociaż wszystkie Twoje tu pokazane nowości mnie się bardzo podobają to zdecydowanie palmę pierwszeństwa dzierży Senecio pendulus. Nawet pojęcie nie miałem, że wśród tych roślin są takie cuda!
Brawo!!
Brawo!!

- piasek pustyni
Dziękuję, Henryku. Właśnie ze względu na nietypowy kształt i ten wygląd pędów mnie też wpadł w oko. Bardzo dziękuję za jego docenienie 

- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
S. pendulus chyba każdą uwagę jest w stanie przyciągnąć - naprawdę niespotykany, a coś w sobie ma
Crassula nemorosa też fajnie się prezentuje, no i Portulakaria... obie urocze, ach jak mi ta roślinka po głowie chodzi...

Crassula nemorosa też fajnie się prezentuje, no i Portulakaria... obie urocze, ach jak mi ta roślinka po głowie chodzi...
- piasek pustyni
Zgadzam się z Tobą - prezentują się fajnie, gdy są wszystkie obok siebie. Bardzo ładna doniczkowa kompozycja. Musisz się skusić 

- Brendii
- 500p
- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
A mi się Aeonium lindley podoba najbardziej... 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bogate zakupy! Chyba z tego samego źródła co i moje nowości - aż mi się ręce uginają - same prezenty z okazji awansu...ale takie, że od środy wciąż nie mogę się pozbierać z radości, niektóre wręcz nieprawdopodobne - jutro część pokażę...
...a wracając do Twoich nowości - przedziwny stworek z tego Senecio pendulus...domyślasz się dlaczego jego potoczna angielska nazwa to Inch Worm
Niesamowite wrażenie robi całe ich "stado", a że chyba rosną szybko - nie będziesz na to czekać długo!
A Senecio scaposus v.vaddoensis to taki opleciony jakby pajęczyną? czy to gęsty kutner?
...a wracając do Twoich nowości - przedziwny stworek z tego Senecio pendulus...domyślasz się dlaczego jego potoczna angielska nazwa to Inch Worm

A Senecio scaposus v.vaddoensis to taki opleciony jakby pajęczyną? czy to gęsty kutner?
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Jak zwykle roślinki wspaniałe
Mnie jednak do gustu najbardziej przypadła Portulacaria afra 'Mediovariegata alba' i zaraz po niej
...aleeeee Senecio pendulus robi wrażenie

Mnie jednak do gustu najbardziej przypadła Portulacaria afra 'Mediovariegata alba' i zaraz po niej
...aleeeee Senecio pendulus robi wrażenie

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Łał, jakie fajne nowości