Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
-
- 1000p
- Od: 22 maja 2013, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V
Piękny ogród.Oglądałam cały watek i jestem pod wrażeniem. Zostaję i będę zaglądć. Mam pytanie odnośnie delospermy, na Twoim skalniaku pieknie wygląda, jak go uprawiasz? 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Krysiu,masz rewelacyjne rośliny,nie dość że pięknie wyglądają to jeszcze tyle z nich pożytku 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Loki, u nas to znaczy w PolsceU was? Znaczy się gdzie?

Krysiu, świetny ten niepokalanek! Dzięki za opis. Sprawdziłem nazwe łacińską i gdzieś już z nim miałem do czynienia albo słyszałem o nim

Co do moich podpisów zdjęć dalii - Ty nie popełniłaś błędu przy 'Barbarossie', to ja się pomyliłem

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Werbeny Ci zazdroszczę! Ja kilka razy próbowałam wysiać, ale bez rezultatu 
Ona bardzo fajnie wygląda w zestawieniu do wielu kwiatów np róż!

Ona bardzo fajnie wygląda w zestawieniu do wielu kwiatów np róż!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na pewno nie w Krakowie. W życiu się z tym nie zetknąłem. Zawsze na trzmiele mówiło się trzmiele, a na bąki ? bąki. Bez udziwnień i bez zmyły.JacekP pisze:Loki, u nas to znaczy w PolsceChyba w całej Polsce mówi się na trzmiele bąki (?) A jako ciekawostkę dodam, że na bąki mówi się "końskie muchy"
![]()

Zresztą w Krakowie więcej jest takiej biologicznej poprawności. Na borówki też mówi się tam ?borówki?, a nie ?jagody? (czy ?czarne jagody?)... Czasami się droczę z Żoną (która pochodzi z Wrocławia), jak mówi, że chce jagody, że jej pomidorów kupię (w końcu botanicznie typ owocu wykształcany przez pomidory to właśnie jagoda).

Pozdrawiam!
LOKI
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Jagódki - ja też z okolic Wrocławia. Czarna jagoda a borówke to mam amerykańską 

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu kochana, te opaski to rewelacja, już ruszyłam na ich poszukiwania, ale póki co, niestety jeszcze nie spotkałam, ale jak tylko wpadną mi w łapki to będą moje
. Ta trawka jest rzeczywiście ekstra, fajnie wygląda w ogrodzie i przypuszczam, że bardzo elegancko w bukietach. Czy to bylina czy jednoroczna i jak z jej ekspansywnością? Koleuski oczywiście ukorzenię
, jak dadzą radę, wiosną Ci wyślę, resztę napiszę jutro albo w sobotę na pw 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
TerDob - Teresko nasiona i sadzonki kłosowca wysyłałam do bardzo wielu forumowiczów namawiając do jego uprawy bo zasługuje na miejsce w każdym ogrodzie.
Na temat niepokalanka mnisiego niewiele informacji w sieci a jeśli już to tylko na temat preparatów robionych z niego.
W ub roku ukorzeniałam na prosbę mojej koleżanki z forum i nawet bez problemu się ukorzenił. Zimował w piwnicy a wiosną wyniosłam na działkę.
Sporo tych doniczek z różnymi roslinami miałam i nie zawsze starczyło czasu na podlewanie -kilka roślin padło, między innymi i on ...szkoda ale już rosną następne.
Z sadzonek zielnych i pół-zdrewniałych robiłam ale łatwiej by było z nasion bo przecież nie oskubię całego krzaka więc ilości minimalne....
Mam nadzieję,ża nasiona dojrzeją i będzie ich dużo do podziału dla chętnych.
iwona0042 - Iwonko zerknij wyżej - Teresce odpowiadałam na to pytanie.
asiula - Asiu to prawda ,że kłosowiec ten jest oblegany przez pszczoły. Z tego co czytałam o nim to odmiana o białych kwiatach delikatniejsza ale u Ciebie jakaś inna przyczyna bo tak nagle...
Trawka, która pokazywałąm już rozpoznana - to proso włosowate(Panicum capillare).
Bardzo ładna jednoroczna trawa, pochodząca z Ameryki Północnej.
Locutus - Jurku żaden ze mnie znawca więc nie zajmuje głosu w temacie "bąk czy trzmiel" bo tak szczerze mówiąc to niewiele go było widać spod tego robactwa, które miał na sobie. Tylko na głowie maleńki fragment był niezajęty.
beatab - Beatko udało mi się rozmnożyć z sadzonek a nasiona w ub roku nie zdążyły dojrzeć. On późno u nas rozpoczyna wegetację i zakwita w II połowie lata więc nie zawsze nasiona dojrzeją.
danutab - Danusiu w naszym fachu większość z nas cierpi na brak miejsca dla swych podopiecznych zimą bo parapety nie z gumy.
lelumpolelum -Beatko wielkie dzięki za przypomnienie - coś nazwy traw nie chcą wchodzić mi do głowy ... muszę nad tym popracować.
Trawa faktycznie zaskakuje mnie swą urodą, żywotnością i ilością tych nitkowatych kwiatostanów zakończonych maleńkimi kłoskami.
Wyżej te dojrzałe broązowe a niżej ciągle pojawiają sie nowe zielone.
Faktycznie u mnie wysoka - ma ponad 1 metr - dogadzam jej niechcący bo dostaje krzew niepokalnka a ona obok.
123katex- Kasiu witaj u mnie po raz pierwszy. Wcześniej Cie nie widziałam. Kiedys szukając jakiejś inspiracji trafiłam na Twój blog i wspaniałe wyroby z papieru. Jesteś niesamowicie zdolna i masz bogata wyobraźnię.
Skąd jesteś ?
Delosperma u mnie rośnie wszędzie i zero problemów - w ub roku jesienią rzucona ( tak na chwilkę ) po wykopaniu przy stawie na brzegu ( zapomniana) przezimowała bez wkopania i była jedną z ładniejszych kęp.
[b]Barabella - Barbaro [/b] opaski na niesforne pełzające kłącza i korzenie stosuję dawno ale robiłam sama z różnych materiałów. To tanie i gotowe więc już nie kombinuję. Opuchlak zajadał liscie paulowni .... oj to paskudna sprawa . Musze poczytać o zwalczaniu tego świństwa. Jakiś ten rok pechowy dla mnie.
koziorozec - Marto dziękuję.
Wiele roslin kryje w sobie tajemnice - jednak trzeba troszkę poszperać aby sie o tym dowiedzieć a ja to lubię.
JacekP - Jacku niepokalanek i mnie podoba się nawet bardziej niż barbula. Oba krzewy warto mieć bo sie uzupełniają i maja podobny termin kwitnienia a także kolor. Lubie mieć rośliny, które mogą pomóc naszemu zdrowiu i już ze 3 lata temu szukałam go.
takasobie - Miłko werbenę patagońską wprowadza się tylko raz do ogrodu i zostaje na zawsze. Sama nie przezywa zimy ale siewki rosną wokół miejsca gdzie kwitła. U mnie w tym roku w wielu miejscach kwitnie bo bardzo lubię ten kolor. Chętnie ścinam kwiatostany do kompozycji z innymi kwiatami bo prawie wszędzie pasuje.
ilona2715 - Ilonko opaski - no pewnie,że rewelacyjne.
Wyobraż sobie,że wykopując tojeść orszelinowata po 3 latach myślałam ,że opaska się rozleci.
Ależ skąd ... wyprostowałam i jest gotowa do kolejnego użycia.
Po niedzieli seria nasadzeń.
Panicum capillare (Proso włosowate) faktycznie ciekawie wygląda - widzę ja czasami w kwiaciarniach. To trawa jednoroczna ale sieje się sama choć ja wolę posiać trochę wcześniej aby szybciej zakwitła. Mam ja w 2 miejscach - pełne słońce i półcień. W obu miejscach jej dobrze. Tworzy zwartą kępę.
Jak na jednoroczną ma duże wiechy bo od 15 do nawet 50 cm średnicy.
składające się z nitkowatych gałązek z kwiatami, podłużne niewielkie kłoski wiszą również na nitkowatych szypułkach do 2,5 cm długości. Ogólnie całość jest niesamowicie delikatna ,zwiewna i z oddali jak mgiełka , taki dość kosmiczny wygląd.
Ich kolorystyka też się zmienia bo kłoski na początku kwitnienia są zielonkawe, w miarę przekwitania robią się bordowe czyli tera górę ma ciemniejszą u mnie a dół nadal tonie w zieleni.
Nasiona będę zbierać jeśli tylko moje oczy będą w stanie dojrzeć je .
czekam na PW i planuje wysyłkę dla Ciebie po niedzieli jak sie wyrobię z pakowaniem.
Na temat niepokalanka mnisiego niewiele informacji w sieci a jeśli już to tylko na temat preparatów robionych z niego.
W ub roku ukorzeniałam na prosbę mojej koleżanki z forum i nawet bez problemu się ukorzenił. Zimował w piwnicy a wiosną wyniosłam na działkę.
Sporo tych doniczek z różnymi roslinami miałam i nie zawsze starczyło czasu na podlewanie -kilka roślin padło, między innymi i on ...szkoda ale już rosną następne.
Z sadzonek zielnych i pół-zdrewniałych robiłam ale łatwiej by było z nasion bo przecież nie oskubię całego krzaka więc ilości minimalne....

Mam nadzieję,ża nasiona dojrzeją i będzie ich dużo do podziału dla chętnych.
iwona0042 - Iwonko zerknij wyżej - Teresce odpowiadałam na to pytanie.
asiula - Asiu to prawda ,że kłosowiec ten jest oblegany przez pszczoły. Z tego co czytałam o nim to odmiana o białych kwiatach delikatniejsza ale u Ciebie jakaś inna przyczyna bo tak nagle...
Trawka, która pokazywałąm już rozpoznana - to proso włosowate(Panicum capillare).
Bardzo ładna jednoroczna trawa, pochodząca z Ameryki Północnej.
Locutus - Jurku żaden ze mnie znawca więc nie zajmuje głosu w temacie "bąk czy trzmiel" bo tak szczerze mówiąc to niewiele go było widać spod tego robactwa, które miał na sobie. Tylko na głowie maleńki fragment był niezajęty.
beatab - Beatko udało mi się rozmnożyć z sadzonek a nasiona w ub roku nie zdążyły dojrzeć. On późno u nas rozpoczyna wegetację i zakwita w II połowie lata więc nie zawsze nasiona dojrzeją.
danutab - Danusiu w naszym fachu większość z nas cierpi na brak miejsca dla swych podopiecznych zimą bo parapety nie z gumy.
lelumpolelum -Beatko wielkie dzięki za przypomnienie - coś nazwy traw nie chcą wchodzić mi do głowy ... muszę nad tym popracować.
Trawa faktycznie zaskakuje mnie swą urodą, żywotnością i ilością tych nitkowatych kwiatostanów zakończonych maleńkimi kłoskami.
Wyżej te dojrzałe broązowe a niżej ciągle pojawiają sie nowe zielone.
Faktycznie u mnie wysoka - ma ponad 1 metr - dogadzam jej niechcący bo dostaje krzew niepokalnka a ona obok.
123katex- Kasiu witaj u mnie po raz pierwszy. Wcześniej Cie nie widziałam. Kiedys szukając jakiejś inspiracji trafiłam na Twój blog i wspaniałe wyroby z papieru. Jesteś niesamowicie zdolna i masz bogata wyobraźnię.
Skąd jesteś ?
Delosperma u mnie rośnie wszędzie i zero problemów - w ub roku jesienią rzucona ( tak na chwilkę ) po wykopaniu przy stawie na brzegu ( zapomniana) przezimowała bez wkopania i była jedną z ładniejszych kęp.
[b]Barabella - Barbaro [/b] opaski na niesforne pełzające kłącza i korzenie stosuję dawno ale robiłam sama z różnych materiałów. To tanie i gotowe więc już nie kombinuję. Opuchlak zajadał liscie paulowni .... oj to paskudna sprawa . Musze poczytać o zwalczaniu tego świństwa. Jakiś ten rok pechowy dla mnie.
koziorozec - Marto dziękuję.
Wiele roslin kryje w sobie tajemnice - jednak trzeba troszkę poszperać aby sie o tym dowiedzieć a ja to lubię.
JacekP - Jacku niepokalanek i mnie podoba się nawet bardziej niż barbula. Oba krzewy warto mieć bo sie uzupełniają i maja podobny termin kwitnienia a także kolor. Lubie mieć rośliny, które mogą pomóc naszemu zdrowiu i już ze 3 lata temu szukałam go.
takasobie - Miłko werbenę patagońską wprowadza się tylko raz do ogrodu i zostaje na zawsze. Sama nie przezywa zimy ale siewki rosną wokół miejsca gdzie kwitła. U mnie w tym roku w wielu miejscach kwitnie bo bardzo lubię ten kolor. Chętnie ścinam kwiatostany do kompozycji z innymi kwiatami bo prawie wszędzie pasuje.
ilona2715 - Ilonko opaski - no pewnie,że rewelacyjne.
Wyobraż sobie,że wykopując tojeść orszelinowata po 3 latach myślałam ,że opaska się rozleci.
Ależ skąd ... wyprostowałam i jest gotowa do kolejnego użycia.
Po niedzieli seria nasadzeń.
Panicum capillare (Proso włosowate) faktycznie ciekawie wygląda - widzę ja czasami w kwiaciarniach. To trawa jednoroczna ale sieje się sama choć ja wolę posiać trochę wcześniej aby szybciej zakwitła. Mam ja w 2 miejscach - pełne słońce i półcień. W obu miejscach jej dobrze. Tworzy zwartą kępę.
Jak na jednoroczną ma duże wiechy bo od 15 do nawet 50 cm średnicy.
składające się z nitkowatych gałązek z kwiatami, podłużne niewielkie kłoski wiszą również na nitkowatych szypułkach do 2,5 cm długości. Ogólnie całość jest niesamowicie delikatna ,zwiewna i z oddali jak mgiełka , taki dość kosmiczny wygląd.
Ich kolorystyka też się zmienia bo kłoski na początku kwitnienia są zielonkawe, w miarę przekwitania robią się bordowe czyli tera górę ma ciemniejszą u mnie a dół nadal tonie w zieleni.
Nasiona będę zbierać jeśli tylko moje oczy będą w stanie dojrzeć je .
czekam na PW i planuje wysyłkę dla Ciebie po niedzieli jak sie wyrobię z pakowaniem.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Na zakończenie trochę koloru - tyle teraz kwiecia kwitnie,że sama nie wiem co najpierw pokazać
Hmm ... może by tak moje kochane dalie - zapraszam
dalia Weston Spanish Dancer

dalia Jura

dalia Glory Of Valdvijk w pół pąku i w pełni kwitnienia
- duże kwiaty, grube pędy i wysoki krzew - solidna odmiana

dalia Garden Show

dalia Incandescent - prawdziwa żarówka bo tak rozżarzonej czerwieni mało kiedy się spotyka

dalia Tsuki Yori No Shisa

dalia Barbarossa

dalia White Star

dalia Esther

dalia Osaka pięknie wybarwiona

Hmm ... może by tak moje kochane dalie - zapraszam
dalia Weston Spanish Dancer
dalia Jura
dalia Glory Of Valdvijk w pół pąku i w pełni kwitnienia
- duże kwiaty, grube pędy i wysoki krzew - solidna odmiana
dalia Garden Show
dalia Incandescent - prawdziwa żarówka bo tak rozżarzonej czerwieni mało kiedy się spotyka
dalia Tsuki Yori No Shisa
dalia Barbarossa
dalia White Star
dalia Esther
dalia Osaka pięknie wybarwiona
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ale dalie...!
Ja w ubiegłym roku posadziłam 2 odmiany w tym już 4
I nawet miejsce mi się fajne dla nich znalazło..świetna naturalna zasłona od nowych sąsiadów...Miłego dnia Krysiu!

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Krysiu, chciałam tylko wiedzieć jak się go rozmnaża, czego mam ewentualnie szukać, ale już znalazłam, wiem, że niepokalanka prawdopodobnie posiada nasz kolega Mirzan w ofercie. Dziękuję i pozdrawiam, miłego dnia Krysiu 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Podziwiam Twoje dalie! Ja się zastanawiam, jak można nie mieć dalii w ogrodzie?! Teraz są prawdziwą ozdobą! Jury już dawno nie mam, jakoś mi nie pasowała, chociaz pamiętam, że była zdrowa i kwitła obficie! Podziwiam Glory Of Valdvijk - piękne barwy! A żarówka Incandescent przypadła mi do serca! 

Miłka
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Witaj Krysiu, masz takie piękne i rzadko spotykane roślinki.
Ten niepokalanek też mnie zaintrygował, a ta ostatnia trawka taka zwiewna - piękna!
A zwierzątek wszelakich multum - życzę Ci, żeby w końcu i salamandra odnalazła drogę do Twojego ogródka
O daliach nie wspominam
Jakoś nie mam jeszcze żadnych białych, będę to musiała naprawić!
A werbenę patagońską w zeszłym roku dostałam, ale chyba za późno i nie zdążyła się rozsiać, bo jakoś jej w tym roku nie znalazłam
Ten niepokalanek też mnie zaintrygował, a ta ostatnia trawka taka zwiewna - piękna!
A zwierzątek wszelakich multum - życzę Ci, żeby w końcu i salamandra odnalazła drogę do Twojego ogródka
O daliach nie wspominam

A werbenę patagońską w zeszłym roku dostałam, ale chyba za późno i nie zdążyła się rozsiać, bo jakoś jej w tym roku nie znalazłam

Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu
Przykro mi bardzo że tak to odebrałaś
Przepraszam
Więcej nie będę pytać

Przepraszam

Więcej nie będę pytać

prześliczna ta dalia na pierwszym zdjęciu aż szczęka opada
u ciebie zawsze multum ciekawych roślinek
a jakie tam masz jeszcze trawy pokaż chętnie obejrzę bo poszukuję pięknych traw na nową rabatę