Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Nikt nie wiedział co dolega moim pomidorom. Szukałam i znalazłam a na trop ukierunkowała mnie książka którą posiadam o chorobach pomidorów.
Opiszę więc problem bo na forum nie znalazłam podobnego. Chyba tylko moje pomidory to dopadło.

Przypadłość nazywa się skorkowacenie jestem pewna że dopadła moje pomidory na 90%.
Spowodowane jest ono nagłymi zmianami klimatu i nadmierną wilgotnością powietrza. Wiadomo co się działo w ostatnich tygodniach z pogodą.
Wszystko zaczęło się kiedy po pochmurnych dniach pokazało się słońce naokoło dwie godziny i stwierdziłam że nie będę zacieniać szklarni aby krzaki nacieszyły się słońcem...i się nacieszyły. Na drugi dzień liście zaczęły się zwijać do góry a resztę to na zdjęciach widać.

Te objawy przypominają szarą pleśń, jednak szara pleśń nie zaczyna ataku od nerwów liści. Aczkolwiek teraz porażone miejsca mogą być podatne na choroby grzybowe.
Pozostaje mi wyprowadzać nowe liście z wilków i stopniowo pozbyć się porażonych części rośliny (myślę o liściach).

Tu można poczytać o tej chorobie:

http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=93

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja potrzebuję porady. Pogoda zrobiła swoje, mam takie ukształtowanie terenu, że woda zaczęła podchodzić od dołu i ziemia zrobiła się wilgotna, większość pomidorów wygląda OK, jeden dosyć dziwnie, zaczęły żółknąć dolne liście (oberwałem), czubek dziwnie się zachowuje (może przekarmienie bo przesadziłem z obornikiem kurzym), ale są też niepokojące plamy na liściach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Generalnie cały krzak ma kolor znacznie jaśniejszej zieleni niż reszta plus te plamy i żółknące liście od dołu, pytanie zatem czy to nie jakaś choroba i nie trzeba go wywalić z foliaka. Ten krzak to Malinowy Samokończący.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34

Post »

Obrazek

Obrazek

Moje pomidory praktycznie przez tydzień stały w wodzie i duża część z nich wygląda tak jak na zdjęciach.Niestety dziś znowu pada deszcz i nie mogę zrobić oprysku ,ani zasilić ich nawozem ,ani zruszyć gleby wokół korzeni.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Margolcia4 pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź ;:138

Co do odprysku na szarą pleśń, jeśli będę pryskać to czy nie zaszkodzi gronom pomidora, czy może mam je jakoś zakryć i po samych liściach popryskać.

Pozdrawiam
Spokojnie pryskaj po liściach. Specjalnie nie przejmuj się gronami. Jutro jeść ich nie będziesz. Karencja zazwyczaj wynosi od 3-7 dni, w zależności od środka.
Pozdrawiam
Dariusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Gdy objawy szarej pleśni są na liściach, to jest już ona w całej roślinie i trzeba już bardziej chronić owoce, opryskując je niż liście, które można ewentualnie usunąć.
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pilosula
Nie wiem co dolega Twoim pomidorom, ale przyczyną chyba nie jest słońce i brak cieniowania w okolicznościach które opisujesz. Wygląda mi raczej na uszkodzenia po opryskach(widać na zdjęciu że sznurek był mokry i pod nim jest ślad uszkodzenia) no i w efekcie przyczepiła się pleśń - tak myślę.
Skorkowacenie dotyczy korzeni pomidora ,owoców już dojrzałych
pozdrawiam
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Kontakt:

Post »

amma przeczytaj http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=93
skorkowacenie dotyka tez liście i łodygi. Nie mogłam poparzyć krzaków opryskiem z wyciągu z drzewa herbacianego, przestrzegałam stężenia.
Poza tym mam 27 krzaków w szklarni a choruje ok 7 sztuk. Opryski dostawały wszystkie.
mundek_30
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2013, o 15:22

Post »

Obrazek
Witam moje krzaki chyba dopadła plamistosc brunatna zna ktos jakis pomysl jak sie tego pozbyc ? Pomidory rosną w doniczkach na balkonie
szaka-laka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2013, o 14:21

Post »

Witam, nie przegladnelam wszystkich postow.. ale juz zglupialam i nie wiem na co patrzec tak na prawde:) dlatego prosze o pomoc.
Przy sadzeniu pomidorow nasypalam obornika krowiego, troche ziemi i sadzilam pomidory. i teraz znowm mam problem poniewaz gorne szyty zaczynaja żółknąć i maja brunatne plamy tak jak na zdjeciach.Mam problem z innymi poniwaz Dzięki wam juz wiem ze zostaly lekko spalone sloncem. A te????nie wiem...brak magnezu ,czy to ten obornik???
Pozdrawiam Szaka-laka:)

http://img802.imageshack.us/img802/1179/p6080402.jpg
http://img191.imageshack.us/img191/1431/p6080403.jpg
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

szaka-laka, mi to wygląda na niedobór magnezu i innych mikroelementów. Nie przelało Ci czasem pomidorków?

Ale poczekaj na rady bardziej doświadczonych ;:333
Mam na imię Ilona...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Szaka-laka

To jest wynik podtopienia . Przede wszystkim chloroza żelazowa. Konieczny oprysk nawozem z mikroelementami lub nawet samym

mikronawozem żelaza.
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46

Post »

aniluapnie pisze:Na liściach jednego z moich pomidorków(stoją na parapecie w mieszkaniu) zauważyłam ciemnie obwódki, jego łodyga jest ciemniejsza i lekko wpada w fiolet. :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na pozostałych które wydają mi się zdrowe w niektórych miejscach na łodygach dostrzegam ciemne kropeczki
Obrazek Obrazek

To normalne ;:204 ?
Przepraszam jeżeli zadaje banalne pytania :oops: ale to moja pierwsza przygoda z pomidorami byłabym wdzięczna za pomoc. Ciemne plameczki na końcach liści przeniosły się na pozostałe krzaczki :roll:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przestały rosnąć mam wrażenie, że stoją w miejscu :(
zlobu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 13:36

Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory

Post »

Witam mam problem z moimi pomidorami a mianowicie liście zaczeły sie zawijać do góry a górne są całkiem zwinięte i zdeformowane. Pod pomidory poszło dość dużo obornika. pryskane były dwa razy zaraz po sadzeniu miedzianem i za 3 tygodnie topsinem oraz dwa razy odżywką. Proszę o pomoc co jest moim biedakom bo nie wygląda to za dobrze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Zaraza ziemniaka jest już w woj.mazowieckim :!: (m.in Przasnysz, Maków Mazowiecki)
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WAMM
Wielkimi krokami zbliża się do podlasia :|
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

aniluapnie - a jaka to odmiana pomidorka? Co do kropeczek na łodydze, to to jest normalne. Od odmniany też zależy, czy łodyga jest ciemniejsza czy jaśniejsza. Nie martwiłabym się na zapas, twoje pomidorki nie wyglądają żle. Co do liści, to może je przesuszyłaś? Miałam podobne plamki, ale u mnie były one spowodowane niską temperaturą. Skoro twoje stoją w domu, to to odpada...
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”