Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Post »

Dołączam do zachwytów nad domkiem - sam w sobie już jest śliczny, a jeszcze będzie pełnił taka pożyteczną funkcję...
Aniu - a nie chcesz więcej bażantów? Ja oddam "moje" za darmo :;230 - co roku zjadają nam truskawki i borówki - no chyba że dzieci zdążą przed nimi :;230
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu ślicznosci pokazujesz i masz talent do fotek ;:138 ;:196 Gratuluje :wit
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Aniu, jak zwykle piękne zdjęcia ;:180 . Pochwalam zakup domku dla owadów, nie dość, że to element estetyczny to przy okazji bardzo pożyteczny. Mam już kilka upatrzonych, tez zamierzam powiesić domki w ogrodzie.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Dziewczyny, zdradźcie, gdzie kupujecie domki dla owadów.
Też bym chciała zahodować jakieś chciane robale, a nie ciągle walczyć z tymi niechcianymi ;:224.

;:196 Jagoda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milenko (Mandragora)! Bardzo mi się spodobały te dwa bliźniacze iryski. Idealne takie same. Przyznam, że przez obiektyw człowiek nieco inaczej patrzy na otaczającą nas rzeczywistość. Jest w tym trochę z magii... Do owadów nic nie mam i nie sądzę by miał ktokolwiek z mojej rodzinki. Córkę zawsze uczyłam ekologii i umiłowania do natury. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy. Anemony przesadź nawet po kwitnieniu. Nic im nie będzie. Z tym, że one są chyba dwuletnie.
Kubasiu! Domek jest wielości przeciętnej budki lęgowej. Nie za duży i nie za mały. Kupiłam go tam, gdzie "pocisk". Był jeden jedyny :heja
Moniu (Niunia1981)! A nie byłaś na bieżąco ;:145 Dzięki!
Beatko (beata68)! Mam nadzieję, że domek zostanie zasiedlony, a jeśli nie kupię kokony. Muszę tylko wymyślić, gdzie dokładnie będzie wisiał. A dziś dopiero pierwszy dzień bez deszczu. Tego jeszcze nie załatwiłam, bo miałam małe sadzonko, reszta moich róż dostała wiórki rogowe i uzupełniłam korę w zeszłorocznej różance. Jest ślicznie :D
Lodziu (DuczekOsia)! Generalnie dla owadów. Ale na murarki liczę. Naparstnice mam jeszcze zwykłą różową i jaką rdzawą (jeśli dobrze pamiętam) od Marty (koziorożec). Bardzo je lubię i w naszej okolicy licznie występują w naturze. Zatem jest to idealna roślina do mojego ogrodu.
Marto (lulka)! Ekiant to wiosenny zakup. Spodobał mi się na obrazku i kupiłam. Nie zawiodłam się. Ma około 35 - 40 cm. Mam tyle nowych róż, że faktycznie nie mogę się doczekać. Ale czekam i na Pashminę i na Pastelle, Sweet Pretty czy Nostalgie. No i niezmiennie na Avalon, choć to nieco starsza róża.
Majeczko (Majka411)! Czy ja narzekam. Tylko twierdzę, że u innych róże nieco są do przodu... Ale moje są w przyzwoitym środku i nie mam nic przeciwko temu. Na szczęście i te nagokrzenne z F., posadzone wiosną, ruszyły, bo wyglądały marnie. Ale nadrabiają ;:173 Okuś wymiziany i jak zawsze zadowolony...
Iwonko (Iwona1311)! Floks jest malutki i to z tych jednorocznych. Wcześniej ich nie widziałam, ale potem w grafice gogle i owszem. Podobno rozrastają się w niską poduchę i wyglądają uroczo. Zobaczymy. Ale spróbuję zebrać nasiona. W zeszłym roku z Drummonda mi się udało. A bażantowi może się podobać, bo obiektywnie muszę przyznać, że mam najbardziej kolorowo i to na całej ulicy.
Zuziu (zuzanna2418)! Takie domki także widziałam na Domo+, a potem także na forum. Zrobić takiego bym nie zrobiła, ale mi się trafił... Twoje różyczki nadrobią. Zobaczysz. Tylko parę dni słonka i ciepła.
Danusiu (mm-complex)! Akurat skrętniki najlepiej ukorzenia mi się zwyczajnie w wodzie. W czerwcu Ci poślę. Jeśli tylko fioletek zdąży przekwitnąć.
Ewo (E@K66)! ;:196 Miło, że zawitałaś do mnie.
Misiu (lora)! Domek niezmiennie mnie zachwyca i bardzo się cieszę, że udało mi się go kupić. A anemon z czasem nieco zmienił kolor.
Stasiu (starsia_ogrod)! Ze sklepu. Był jeden jedyny i nawet nie był drogi... Widzę, że podzielasz mój zachwyt.
Kasiu (robaczek_Poznan)! Cios poniżej pasa. Ty masz heliotrop na nóżce, a ja naparstnice. U mnie bruzdownicy nie było. Tylko mszyce i dosłownie parę nimułek. Mospilan pomógł. Ale jestem przygotowana ;:163 Tak na wszelki wypadek. Prosiłaś to masz. Jak to mówią: szału nie ma.

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! Mam nadzieję...
Gosiu (Margo2)! faktycznie na razie nie widać drzew, bo nie są wiele większe od większych bylin. Ale rosną ;:138 Czerwony klon ma powyżej 2 metrów. Za jakiś czas ogród nabierze właściwego kształtu. Po prostu kupuję rośliny takiej wielkości by móc przewieźć je swoim samochodem, poradzić sobie z wyjęciem i zdołać je posadzić. W tak kamienistym gruncie wykopanie solidnego dołka to prawdziwe wyzwanie. No i takie mniejsze są tańsze. Ale przecież urosną...
Marysiu (Maska)! Też już jakiś czas myślałam o domku, ale ciągle mam innych 100 spraw do załatwienia i 1000 rzeczy do zrobienia. A na ten trafiłam przypadkowo. Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają. I pytaj, bo i czemu nie?
Krysiu (Christinkrysia)! W ogóle idea owadziego domu mi się podoba. Jeśli murarki same się nie wprowadzą załatwię kokony. Myślę, że to nie jest wielki problem. Ale mam szczęście do zwierząt, więc może...
Teresko! Ależ Ty mnie zawsze chwalisz :oops:
Izo (izaziem)! Dziękuję za zaproszenie. Nie wiem, czy dam radę, bo nie będę tam miała samochodu. No chyba, że komunikacja jest dogodna... Będę tam od 2 do 9. Może akurat się uda.
Asiu (daffodil)! Dzięki ;:196 Nieskromnie powiem, że jest śliczny ;:173bażanty biorę. A w ogóle to musimy się spotkać! Może w piątek?
Jadziu (e-babcia)! Jesteś kochana ;:168
Ewo (majowa)! Podzielam Twoje zdanie. To na prawdę fajna rzecz: pożyteczna, a przy tym urocza.
Jagi! Swój kupiłam w TkMaxx-ie. Nawet nie był drogi. Ale był jeden. Inni kupujący chyba w ogóle nie wiedzieli co to jest :;230 bo patrzyli na mnie dziwnie, jak się napalałam ;:306 Na temat szkodników nie będę się wypowiadać. Mam żelazną zasadę. Jak nie mam nic kulturalnego do powiedzenia, to się nie odzywam :uszy
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

A ja w pisaku ...nacinam nerw główny i powstaje kilka sadzonek na raz ,a w wodzie zawsze mi gniją ;:145
A masz takie jak moje?
Domek dla owadów boski ;:173 Mój teść ma kilka w ogrodzie ;:215 A teraz zrobił dom dla jeży :lol:
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Danusiu (mm-complex)! Najwyraźniej każdy ma swoją, skuteczna metodę. W sumie nie wiem, czy powtarzają nam się skrętniki. Cofnę się w Twoim wątku, to sprawdzę. Domek dla jeży? Nie kuś...

Chcecie zdjęcia? Nie? To sobie idę ;:65
Żartowałam ;:306

Irysy moja miłość ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie kolejna azalia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A nowy rododendron ma niesamowite kwiaty. Zmieniają swój kolor w miarę "dojrzewania"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uratowana przed zagładą róża lada chwila zakwitnie

Obrazek

podobnie róża pomarszczona

Obrazek

Sąsiadce kwitnie piwonia

Obrazek

Moja Władysława jeszcze w pąkach...

I czas na "takie tam" ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadziłam nabytki od Stasi, dałam różom nawozu, podsypałam je korą, posadziłam fasolkę szparagową, tykwę i ozdobne dynie. Było słonko. Nie padało. Dzień była na prawdę udany :tan
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Nie kuszę 8-)
Kocham Twoje fotki a i miłość mamy bardzo podobną ...irysy ;:167 Zakwitnie mi w tym roku kilka nowych gatunków k.syberyjskich ;:173 Te ubóstwiam ;:170
Sprawdź to postaram sie je ukorzenić ;:215
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

u Ciebie było słonko ;:3 zazdroszczę u nas cały dzień padalo ;:223 i ma padać cały tydzień ....no i iryski u mnie też już pootwierane i ciesza swoim widokiem :wink:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Sprawiedliwości nie ma -połknął ja podobno Smok Wawelski ;:306 U mnie ;:3 nie ma i ciągle pada . Roślinki leniwe i słabo kwietną ,dobrze ze u Ciebie mozna zobaczyć . ;:138
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Sweety, :wit
daffodil pisze: Aniu - a nie chcesz więcej bażantów? Ja oddam "moje" za darmo
Ja je wezmę! U mnie szkód nie narobią, będę się nimi nieustająco zachwycać.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witajcie Aniu i Lisico ;:196

Oddam Wam moje bażanty z miłą chęcią, tylko muszę pomyśleć jak by je nieszkodliwie złapać.... :;230
No chyba, że same przyjedziecie i sobie je zabierzecie? Zapraszam ;:108
A muszę Wam powiedzieć, że te bażanty szkolone jakieś, czy co.... Już nie raz próbowałam je kulturalnie wyprosić z truskawek, a one chowaja się tylko za pobliskimi świerkami i udają, że ich nie ma. A jak ja za nimi za te świerki, to one dookoła drzewa się kręcą i ani myślą wychodzić z ogrodu. Normalnie zabawa w ciuciubabkę ;:306

Aniu, w piątek powiadasz? Hmm....brzmi zachęcająco, ale myślisz o jakimś szkółkingu czy odwiedzinkach?
Nie wiem czy urwę się z pracy, jutro się zorientuję, Ok?
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Kochana Mistrzyni Zbliżeń. W Twoim wydaniu pąki azalii wyglądają jak groźne pająki.
Ładne irysy. Ten, którego nie lubię (żółty z fioletowymi paskami) jednak u mnie został. Pewnie nie wzięłaś w zeszłym roku żadnego. Zaraz go wykopię.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Popieram Twoją miłość do irysków - ja też się zakochałam ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aniu, a jak mam Cię nie chwalić ;:224 Jesteś jedną z kilku osób na forum, których zdjęcia mnie zachwycają. Zawsze zrobisz takie ujęcie że odkrywam piękno roślin które uważałam za takie "zwyczajne", a te które dotąd uważałam za "interesujące" wręcz zachwycają ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”