Różyczka i inne choroby ogrodowe
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe
a ja Ci baaardzo z tą pergolą kibicuję, bo należę do klubu naiwnych oglądaczy angielskich ogrodów, wierzących, że i u nas pergole obrośnięte różami są możliwe. wiarę swoją motywuję tym, że moja mama miała w ogrodzie gigantyczną różę, NN z marketu, ale przypominającą Rosarium Uetersen, która bez trudu obrosła 2-metrowy płot i rosła dalej w górę i na boki, więc gdyby miała łuk do pięcia się, to by go bez trudu obrosła i pożarła 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Ewa ja nic nie mogę polecić, bo takiej nie mam, ale czytam o nich sporo
i dlatego podzieliłam się wiedzą z Tobą.

Asia - Camellia jest tu osobą, która może Ci podpowiedzieć w tym temacie.

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Dziękuję, drogie kobiety - Pati i Majka - że wlewacie otuchę w me serce
Będę próbować.
A o powojniku tanguckim, Malgosiu, też myślałam - nawet kupiłam sobie nasiona do wysiania, choć nie wiem, czy to najlepszy i najszybszy sposób pozyskania sadzonek, ale ...po prostu były w sklepie

Będę próbować.
A o powojniku tanguckim, Malgosiu, też myślałam - nawet kupiłam sobie nasiona do wysiania, choć nie wiem, czy to najlepszy i najszybszy sposób pozyskania sadzonek, ale ...po prostu były w sklepie

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmartwiłyście mnie tą opinią o różach na pergoli. Zaplanowałam sobie takie i zamówiłam. Choć ja mam doświadczenia inne. U mojej Mamy w ogródku była pergola nad furtką cudownie obrośnięta różą. Nie znałam jej odmiany. Nie przemarzała mimo braku okrycia i metalu. Nie była też bardzo zadbana bo rodzice jeżdzili na działkę najwyżej raz w tygodniu i tylko w sezonie.
Nie zamierzam się więc zniechęcać ale myślę, że rozwiązanie żeby na pergoli rosły róże i powojniki razem, może w razie kłopotów uratować sytuację.
Nie zamierzam się więc zniechęcać ale myślę, że rozwiązanie żeby na pergoli rosły róże i powojniki razem, może w razie kłopotów uratować sytuację.
- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Ależ mi się zrobiły zaległości. Z dużą przyjemnością czytam o Twoich planach. Myślę, że moi przedmówcy mają rację, platana jednak należałoby przesadzić, bo jak z niego taki potwór rośnie, to przewody z prądem mogą na tym ucierpieć. Rózyczki cudne! W ubiegłym roku posadziłam przy swojej pergoli Compassion... też miałam nadzieję, że będzie piękny łuk z różami, chyba muszę się zastanowić, co i jak przesadzić żeby pergolka nie świeciła pustkami. Będę Ci mocno kibicować, żeby wszystko się udało zrobić! Mnie trochę opuścił ogrodniczy zapał, ale dlaczego - wiesz. Pozdrawiam 

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuś, zaglądam ciekawa jak tam u Ciebie klaruje się projekt rabatki 

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Ewcia te róże aż się proszą żeby w nie nochal wsadzić 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Ewuś...cieszę się ,że nóżka powraca do normy. Dzisiaj u mnie pogoda iście wiosenna +2,9C. Pozostałości przedwczorajszego śniegu przy takiej temp. powinny dzisiaj zniknąć...sąsiada kogut pieje od rana ....zatem wiosna tuz, tuż.. 

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- gajowa
Beznadziejny dzień od rana... coś mi się pokopało z terminami zawodowymi i trzeba zmieniać i przekładać, mnóstwo komplikacji...zaczęłam przed chwilą pisać post i jestem tak zakręcona, że go skasowałam - w takim stanie nie powinno się niczego robić
a ja w dodatku muszę dzisiaj wyjechać, wcześniej się spakować - wydaje mi się to w tej chwili ponad moje możliwości
Więc piszę dalej
W ostatnich dniach myślenie o rabatkach zupełnie odłożyłam, pochłonęły mnie sprawy zawodowe (a raczej - okołozawodowe), chyba trudno mi się tak porządnie zajmować więcej niż jedną rzeczą naraz (a i to okazuje się zawodne, jak widać), na szczęście zakończyłam, zaniosłam wczoraj, gdzie trzeba i pozostało mi już tylko czekać, co z tego wyniknie.
Mam więc taki plan, że teraz w wolnych chwilach oddam się już tylko myśleniu o rabatkach...jeśli to się powiedzie, z pewnością w najbliższych dniach o tym się dowiecie, co w końcu zdecyduję się zamówić.
I to jest chyba jednocześnie odpowiedź Tobie, Edytko
Jolu, no ja też mam w pamięci widziane przeze mnie pergole oplecione różami, więc będę próbować...najwyżej trzeba będzie posadzić inne pnącza. Ale dobrze, że Majka podpowiedziała o kanadyjskich, muszę się za nimi rozejrzeć. Ale to i tak najwcześniej jesienią, jak przemyślę i przygotuję dla nich miejsce takie, żeby potem już nie przesadzać
Nelu - marny los platana już przypieczętowany
i M powoli się z tym oswaja...czasem tylko...bardzo delikatnie i aluzyjnie daje do zrozumienia...że jakby co...jakby tego nie przeżył...to będę go miała na sumieniu (oczywiście dotyczy to platana, a nie M)
Ja posadziłam wiosną przy pergoli - tej jednej, którą mam - Sympathie i Jasminę, a obok niej powojnik Mme Julie de Corevon. Jasmina dorosła do połowy słupka, ale za to ładnie się zagęściła, a Sympathia - wręcz przeciwnie, czyli wypuściła bardzo długie pędy, włażąc na samą górę pergoli (nawet za "swoją" połowę), ale jest dość łysa. Zobaczymy, co pokażą wiosną.
Bogusiu, tak - noga lepiej, chociaż jeszcze czuję.
Wiadomości na temat wiosny bardzo optymistyczne, juz nie moge się doczekać!
Michał, dzięki
A wiesz, ja dotąd jakoś nie kierowałam się przy wyborze róż w w największym stopniu ich zapachem, a teraz jakoś mi się odmieniło i na nową rabatę planuję wyłącznie pachnące 

Więc piszę dalej

W ostatnich dniach myślenie o rabatkach zupełnie odłożyłam, pochłonęły mnie sprawy zawodowe (a raczej - okołozawodowe), chyba trudno mi się tak porządnie zajmować więcej niż jedną rzeczą naraz (a i to okazuje się zawodne, jak widać), na szczęście zakończyłam, zaniosłam wczoraj, gdzie trzeba i pozostało mi już tylko czekać, co z tego wyniknie.
Mam więc taki plan, że teraz w wolnych chwilach oddam się już tylko myśleniu o rabatkach...jeśli to się powiedzie, z pewnością w najbliższych dniach o tym się dowiecie, co w końcu zdecyduję się zamówić.
I to jest chyba jednocześnie odpowiedź Tobie, Edytko

Jolu, no ja też mam w pamięci widziane przeze mnie pergole oplecione różami, więc będę próbować...najwyżej trzeba będzie posadzić inne pnącza. Ale dobrze, że Majka podpowiedziała o kanadyjskich, muszę się za nimi rozejrzeć. Ale to i tak najwcześniej jesienią, jak przemyślę i przygotuję dla nich miejsce takie, żeby potem już nie przesadzać

Nelu - marny los platana już przypieczętowany

Ja posadziłam wiosną przy pergoli - tej jednej, którą mam - Sympathie i Jasminę, a obok niej powojnik Mme Julie de Corevon. Jasmina dorosła do połowy słupka, ale za to ładnie się zagęściła, a Sympathia - wręcz przeciwnie, czyli wypuściła bardzo długie pędy, włażąc na samą górę pergoli (nawet za "swoją" połowę), ale jest dość łysa. Zobaczymy, co pokażą wiosną.
Bogusiu, tak - noga lepiej, chociaż jeszcze czuję.

Michał, dzięki

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Widziałam raz ogromną Sympathie, która kwitła regularnie. Rosła przy południowej ścianie w zacisznym miejscu. Potem ja ją dostałam
Kwitnie ładnie na drugorocznych pędach, a u mnie jest zimno, róż niczym nie okrywam-rezultat oczywisty
Może biedaczka wytrwa do momentu, kiedy urośnie żywopłot.

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
EWUŚ....widzę, że nasadzenia różane prawie rozplanowane........szykujesz się do całorocznej pielęgnacji ogrodu
......u mnie się ruszyło 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Edyta1
Ewuś, podobno Sympathia dla obfitego kwitnienie potrzebuje prowadzenia w poziomie. Ja mam 2 szt przy pergoli i nędznie wyglądają. Na wiosnę dostają eksmisję
.

Pozdrawiam - Edyta
- gajowa
No popatrz...nie miałam pojęcia...dzięki, Edytko!
To i swoją chyba eksmituję z czystym sumieniem, zwłaszcza że od początku została troche źle posadzona - juz pomijając to, że trochę za płytko wyszło
Plus będzie taki, że mogę - a nawet muszę - kupić inną w to miejsce
Minus - gdzie ja posadzić, zwłaszcza by rosła w poziomie???
Ewa - może to jest właśnie odpowiedź na temat Twojej Sympathii?
Krysiu, cieszę się, że u Ciebie do przodu
u mnie niestety słabo...a do pielęgnacji ogrodu trochę się szykuję - kupiłam sobie nową małą łopatkę na przykład
ale tak naprawdę marzec i połowę kwietnia mam bardzo "zapracowane" zawodowo...w marcu prawie mnie nie będzie
i aż się boję, jak to wytrzyma ogród...
A poza tym już mnie dobija ta zima...Może chociaż wstawię parę słonecznych różyczek

To i swoją chyba eksmituję z czystym sumieniem, zwłaszcza że od początku została troche źle posadzona - juz pomijając to, że trochę za płytko wyszło

Plus będzie taki, że mogę - a nawet muszę - kupić inną w to miejsce

Minus - gdzie ja posadzić, zwłaszcza by rosła w poziomie???
Ewa - może to jest właśnie odpowiedź na temat Twojej Sympathii?
Krysiu, cieszę się, że u Ciebie do przodu

A poza tym już mnie dobija ta zima...Może chociaż wstawię parę słonecznych różyczek

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Edyta1
Ewo, najlepiej byłoby posadzić Sympathię przy ścianie, albo kratce i poprowadzić gałązki na boki.
A co Ty robisz zawodowo, że tak Cię to pochłania (jeśli oczywiście można zapytać
)?
A co Ty robisz zawodowo, że tak Cię to pochłania (jeśli oczywiście można zapytać

Pozdrawiam - Edyta
- gajowa
To dobry pomysł...ale niestety chyba nie mam odpowiedniej ściany
To znaczy - nawet była, ale właśnie jesienia walnęłam tam winobluszcz trójklapowy
Może faktycznie kratka?
A zawodowo - mówiąc ogólnie - szkolenia, no i to się wiąże z wyjazdami...

A zawodowo - mówiąc ogólnie - szkolenia, no i to się wiąże z wyjazdami...

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki