Moja mała "dżungla" - part IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała "dżungla" - part IV

Post »

masik pisze:Masz coś na grzyba?

a np co? bo mam na mszyce w sprayu, mam denaturat jak mówiłaś ;:306 mam i inne takie... w proszku do rozrobienia, ale nie używam, bo rośliny trzeba by na balkon, a po raz - za zimno :cry: a po dwa - toż ja z tydzień bym je tak jedna po drugiej nosiła na ten balkon ;:306
sama nie wiem... wygląda na to, że faktycznie coś jest na rzeczy ;:223
Chrapka pisze:Stefanotis na pewno pięknie się rozrośnie

dziękuję Basiu za pocieszenie ;:168 przydało się, bo już patrzyłam z 10minut temu co z nim poczynić i gdzie wynieść, aby nie straszył badylami mi na środku salonu ;:202 ale zmiana miejsca niewskazana, więc jak ma nowe pypecie i mówisz, że ogarnie się, to ja modły odprawię ;:170 i pozaglądam ;:65 w nadziei...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Ja z moim Stefanem szłam w kierunku kosza na śmieci, bo zupełnie tak jak Twój-stał liść z badylem i tylko miejsce mi zajmował-ani ładny ani repraezentacyjny. Dostał ostatnią szansę i ją wykorzystał. Nie marzyłam nawet o tym, że zakwitnie a on prędziutko rósł i się odwdzięczył, także bądż dobrej myśli :)
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A od kiedy je masz i czy jak je kupowałaś miały nabłyszczane liście?

Tak czasami rośliny też reagują na odstawienie od tego "hodowlanego nawożenia"...
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Aga ile razy dziennie zażywasz kąpieli? Masz łazienkę połączona z ubikacją?
Bo ja to wstawiam do brodzika, na ryjek gaza...zamykam drzwi i pskikam ( późnym wieczorem, jak sie już wszyscy wytaplają).

Znalazłam jeszcze coś takiego

cyt. " Jedną z chorób filodendrona jest plamistość liści. Plamistość liści objawia się tym, że na brzegach blaszek liściowych pojawiają się przezroczyste plamy. Plamy te z czasem zmieniają kolor na czerwonawo-brązowy, a wokół nich pojawia się żółta obwódka. Chorobę tą, czyli plamistość liści wywołuje bakteria Xanthomonas campestris. Rozwojowi tej bakterii sprzyja zbyt nadmierne podlewanie. Te liście, które są zarażone, należy na bieżąco usuwać. Kolejną chorobą filodendrona jest mokra zgnilizna bakteryjna. Chorobę tą wywołuje bakteria Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum oraz Pectobacterium chrynsanthemi. Mokra zgnilizna bakteryjna objawia się występowaniem małych oraz bardzo ciemnozielonych plamek na liściach. Plamki te szybko rozszerzają się na ogonki liściowe. Liście, które zostały zarażone szybko gniją, wydzielając przy tym brzydki zapach. Chorobie tej ponadto sprzyja nadmierne podlewanie oraz zmaczanie części naziemnych roślin. Tak samo jak w przypadku poprzednio opisanej choroby, zarażone liście należy szybko usuwać. Ludzie hodując filodendrony często popełniają wiele błędów. Należy pamiętać, że filodendrony są bardzo wrażliwe na niedobór magnezu. Niedobór tego pierwiastka objawia się występowaniem V-kształtnych plam na liściach w kolorze żółtym. W przypadku zaobserwowania tego typu objawów na liściach filodendrona należy do wody służącej do podlewania dodać siarczan magnezu. Siarczanu magnezu dodajemy do wody w następujących proporcjach: jedna łyżeczka na 3,5 litra wody."

Plamistość liści/środki
Baymat AE (wg instrukcji),
Topsin M 500 S.C. ( ten mam, stosowałam, pomaga)
Biochikol 020 PC
Bioczos BR
Biosept 33 SL

Mokra zgnilizna bakteryjna
Miedzian 50 WP
Miedzian Extra 350 SC
Biochikol 020 PC
Biosept 33 SL

Jak kupisz Biosept 33 SL to pomoże na obie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Mam taką monsterkę, niedawno kupiłam tu na forum i też zauważyłam że jej listki przyblakły , pierwszy od dołu zaczął brązowieć na brzegu, nie ma na pewno za mokro, ostatnio zaczęłąm ją pryskać i mam wrażenie że przestałą żółknąć...nie wiem czy twoja cierpi na to samo...wygląda bidna gorzej od mojej...pokarzę moją
Obrazek Obrazek

I z wyszukiwań Madzi wychodzi że u mnie to plamistość liści chyba ;:202 Idę szukać środka jakiegoś i pryskać ;:131
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hmmm z tą plamistością to chyba nie u mnie ;:218 bo u mnie liście raz dwa i to całe robią się żółte, bez plam, bez brązowienia itp, w ekspresowym tempie żółkną i potem gniją... ale nie śmierdzą ;:185
masik pisze:Aga ile razy dziennie zażywasz kąpieli? Masz łazienkę połączona z ubikacją?

no... yyyy.. dwa ;:306 łazienkę i wc mam oddzielnie, ale jak w tym ukropie w łazience napryskam trucizną i zamknę to rano podczas prysznica podtruta utopię się chyba ;:306 (bo mam słabiutki ciąg w kominie bom na ostatnim piętrze i gorąco od świecy idącej pionem) ten Topsin to chyba właśnie mam... muszę pomyśleć teraz jak go użyć... pomyśleć mocno, bo raczej rośliny z całego domu muszę opryskać ;:223
ellcia pisze:A od kiedy je masz i czy jak je kupowałaś miały nabłyszczane liście?

je? czyli kogo?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Aguś kochana te miniaturki to cudne kupiłaś ;:oj Przez Ciebie mam nowy punkt na liście chciejstw ;:223
bo ze dwie takie miniaturki mi się spoko zmieszczą na parapetku. ;:224
Monsterki szkoda. ;:145 Przypominam sobie, że ją chwaliłam u Cię, ale biję się w pierś, żem żadnego uroka na nią nie rzuciła. ;:185
Wygląda mi to właściwie na jakąś chorobę grzybową. Koniecznie obserwuj roślinki, które stały gdzieś blisko niej,
bo to dziadostwo lubi się przenosic. ;:14
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chodzi o te chore kwiatki: Stefanotis i Monstrea, gdzie je kupiłaś, kiedy i czy były nabłyszczane?
Mój Stefanotis padł, jak przedobrzyłam z nawożeniem, zaczęły żółknąć liście nie było ratunku... miałam kwiatek, który dostałam w prezencie był nabłyszczany i też zdechł, już teraz nie pamiętam jego nazwy, miał takie długie liście, jak filodendrony już go znalazłam - filodendron czerwony -Philodendron erubescens 'New Red' , po jakimś czasie zaczął żółknąć i padł...
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p
Od: 24 lip 2011, o 09:14

Post »

monstera nie lubi mokro ,,,i blisko grzejnika też nie i ziemia musi dobrze przeschnąć żeby ją ponownie podlać i pryskać koniecznie ;:172
stefanotis ;:oj
Moje roślineczki :) :)

Zapraszam! Magda :)
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Aguś...stefan rzeczywiście mister universe nie jest...ale przecież ma świeże pąki...więc widać,
że chłopina ambitna jest i walczy ze wszystkich sił...zaaklimatyzuje się, ogarnie i weźmie w garść...tylko daj mu szansę...
a że brzydko w tym salonie wygląda...no cóż, nie każdy facet ma urodę, potencjał też jest ważny :;230
Trzymam kciuki z Twojego...a i dla siebie się muszę rozejrzeć, bo chętnie bym znowu stefkiem się poopiekowała, nawet ze świadomością że może się nie udać ;:145
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Storczyki piękne, a z powodu stefanka i monsterki jest mi przykro ;:145
x-h-n

Post »

oxalis pisze: a że brzydko w tym salonie wygląda...no cóż, nie każdy facet ma urodę, potencjał też jest ważny :;230
:;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

oxalis pisze:nie każdy facet ma urodę, potencjał też jest ważny

hahaha no toś podsumowała mego stefanka ;:198 dziś kolejne 3 z 6-ciu liści poszły w kosz, zaraz będę mieć metalową drabinkę i wokół niej zielony badyl!
oxalis pisze:dla siebie się muszę rozejrzeć, bo chętnie bym znowu stefkiem się poopiekowała

to szkoda, że nie wiedziałam, było ich duuużo więcej, mi nie szkodziło brać jednego, dwa czy 10 ;:306
magda41 pisze:monstera nie lubi mokro ,,,i blisko grzejnika też nie i ziemia musi dobrze przeschnąć żeby ją ponownie podlać i pryskać koniecznie

o mokrości wiedziałam ;:108 podlewałam dokładnie jak napisałaś, nie pryskałam, bo walczę w domu z wilgocią i uważam, że mam jej aż nadto :twisted: na parapecie stała, ale kaloryfer nieodkręcany ;:185 to taki chłodniejszy pokój...
no trudno, już pocięty, mam nadzieję, że uratuję choć czuprynkę, bo bardzo mi się spodobał kwiatek ;:144
ellcia pisze:Chodzi o te chore kwiatki: Stefanotis i Monstrea, gdzie je kupiłaś, kiedy i czy były nabłyszczane?

monstera była szczepką gratis, ledwo się przyjęła i rosła sobie w końcu naprawdę wzorowo, pochwaliłam publicznie i ona ;:222 a Stefanois kupiony w... małej kwiaciarni, liści nie miał nabłyszczanych, zresztą ja mu w domu od razu je umyłam i przetarłam ściereczką ;:108 ściereczką zaszkodziłam? ;:154 eeee... chyba bez przesady...?
elcia1974 pisze:Koniecznie obserwuj roślinki, które stały gdzieś blisko niej,

hibiskusy, hoja, koleusy, aaaaaaaa ;:303 tfu tfu, oby nic...
elcia1974 pisze:bo ze dwie takie miniaturki mi się spoko zmieszczą na parapetku

;:306 i ja najpierw kupiłam a w domu sobie myślę, gdzie ja je postawię ;:202 ale są takie fajne, że zmieściły się na półeczce między grudnikami, które zresztą nie kwitną ;:188

Pokażę wam kochane dziewczynki, dlaczego w Biedronce nie uległam nowej dostawie ;:223 otóż w czerwcu 2012 zdobyłam epi N'JOY i scindapsus'a PICTUS (pokazywałam tu), pierwszy już w zielonym niebie ;:170 tak pięknie się nim zajmowałam ;:14 a pictus... no cóż, 9 miesięcy a on taki:

Obrazek

niespecjalnie zatem mam chęci na tego typu nabytki, bo nie wiem czemu, myślałam, że będzie sobie ładnie, bezproblemowo rosło a to to... aż stanęło nad śmietnikiem i dostało ostatnią szansę, na szczęście wykorzystuje, bo ten listek i widoczna antenka to nowości urośnięte dzięki mnie :heja

Obrazek

Niestety jedna jaskółka wiosny nie czyni i pomimo iż w swojej osiedlowej B-ce co nieco dziś zobaczyłam, to nie uległam ;:224 A w sumie z samego faktu, że tam cokolwiek w ogóle było to powinnam chyba kupić coś ;:306 , ale wydały mi się takie zwyczajne... Wy pokupowałyście jakieś odmianowce ;:oj
x-h-n

Post »

mniodkowa pisze:
oxalis pisze:nie każdy facet ma urodę, potencjał też jest ważny

hahaha no toś podsumowała mego stefanka ;:198 dziś kolejne 3 z 6-ciu liści poszły w kosz, zaraz będę mieć metalową drabinkę i wokół niej zielony badyl!

badylek też będzie się ciekawie prezentował ;:209 zawsze możesz powiedzieć że tak ma być i już ;:224
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Aguś-Stefan jak każdy facet-czasem leniwy i trza go porządnie postraszyć by wziął się za robotę :;230 W przypadku mojej burczymuchy poskutkoało trzymanie doniczki przez kilka sekund nad kubłem na śmieci. Zawsze można faceta postraszyć, że...wywali się go z domu... :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”