Grubosz - Crassula Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Grubosz - uprawa
Postawić w słoneczne miejsce i właściwe się nim opiekować. Jak będzie miał szansę dobrze rosnąć to i rozkrzewi się w niedługim czasie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek

- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zgodzę się! Liście schły i opadały, gdy grubosze stały w kącie pokoju, po przestawieniu na okno zach. liści nie zrzucały. Podlewałam je b. mało, jakiś 1 raz na miesiąc, więc przelanie nie było możliwe.Majorek pisze:Co do Baryczkaliście nie schną bo mają za ciemnoU mnie zwykle schły całe liście i to zawsze zimą, bo miały za ciemno.pierwszy raz widzę taki objaw, zmniejszenia ilości światła.
Schły pewnie dlatego bo go przelałeś.
pozdrawiam.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No to nigdy nie widziałem, żeby ktoś stawiał grubosza w kącieNie zgodzę się! Liście schły i opadały, gdy grubosze stały w kącie pokoju, po przestawieniu na okno zach. liści nie zrzucały. Podlewałam je b. mało, jakiś 1 raz na miesiąc, więc przelanie nie było możliwe.

Co do grubosza tisi w takim stanie w jakim jest Twój są 3 moje grubosze, tez posadzone tej wiosny, i rosną bardzo wolniutko.
Trzeba czekać, niebawem może puści jakieś listki z dołu, lub z boku.
Na razie dać mu ciągnąć do góry.
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- Asiula5432
- 50p
- Od: 10 cze 2010, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grubosz
Witam wszystkich
chciałabym zapytać jaki to gatunek grubosza. ma ok 15cm wysokości. Urósł tyle od poprzednich wakacji z malutkiej sadzoneczki.
Zastanawia mnie jeszcze czy przypadkiem nie rośnie za szybko. Większość gruboszy, nawet małych ma zdrewniałą łodygę i odnóżki, a mój jest cały zielony i nie zapowiada się na razie, że "zdrzewnieje". Stoi na wschodnim oknie, ale może powinnam go postawić na południowym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c ... 9111a.html
jeśli oderwę stożki wzrostu, to zacznie się "rozkrzewiać"?
pozdrawiam

chciałabym zapytać jaki to gatunek grubosza. ma ok 15cm wysokości. Urósł tyle od poprzednich wakacji z malutkiej sadzoneczki.
Zastanawia mnie jeszcze czy przypadkiem nie rośnie za szybko. Większość gruboszy, nawet małych ma zdrewniałą łodygę i odnóżki, a mój jest cały zielony i nie zapowiada się na razie, że "zdrzewnieje". Stoi na wschodnim oknie, ale może powinnam go postawić na południowym?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c ... 9111a.html
jeśli oderwę stożki wzrostu, to zacznie się "rozkrzewiać"?
pozdrawiam
- Asiula5432
- 50p
ja myśle że to Crassula ovata ale nie znam sie
zastanawia mnie tylko ten stale zielony kolor na łodyżce 

- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Jak tak teraz patrzę, to Crassula Argentea, powinien mieć chyba mniej zieloną łodygę... A Ovata, w tym "wieku", też powinien mieć już zdrewniałą. A ten kwiatek nie stoi czasem w cieniu?
- Asiula5432
- 50p
no właśnie przez większość czasu stoi... na wschodnim oknie ma światło tylko od 6 do ok. 9... czyli lepiej będzie jak przeniosę na południowe okno?
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Nie wiem, jak to się fachowo nazywa, ale większość roślin "się opala", jeżeli grubosz dostanie bardzo durzo światła, to może się zrobić nawet czerwony (jak mój na balkonie, ale rośnie jak trzeba), twój grubosz ma mniej światła, pewnie dlatego ma zieloną łodygę. Na moje, to jest to Argentea. Nie wiem, co na to inni forumowicze, ale na moje, nie musisz go przestawiać, ale uwarzaj, żeby go nie przelać, bo jak jest mniej słońca, to mniej pobiera wody (a może ona wolniej wysycha?).
EDIT:
A wie ktoś może, kiedy powinien kwitnąć Crassula Perforata? Wiosną?
EDIT:
A wie ktoś może, kiedy powinien kwitnąć Crassula Perforata? Wiosną?
- Asiula5432
- 50p
ARHIZ dziękuję za poradę.
mój grubosz właśnie robi się lekko czerwonawy na łodydze i końcówkach liści. Cóż poczekam może z czasem zacznie przypominać typowego przedstawiciela swojego gatunku
mój grubosz właśnie robi się lekko czerwonawy na łodydze i końcówkach liści. Cóż poczekam może z czasem zacznie przypominać typowego przedstawiciela swojego gatunku

- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Grubienie pnia, co łączy się z jego tzw. "zdrewnieniem" jest uwarunkowane również od podłoża i wielkości doniczki.
Jeżeli podłoże jest bardziej mineralne, a doniczka stosunkowo niska, a bardziej szeroka wtedy grubosz szybciej grubieje w pniu.
Z tego co widać na zdjęciu ma zwykła ziemię, być może dla kaktusów, ale to dalej za mało.
Najlepiej oprawiać grubosze w przepuszczalnych mineralnych substratach.
Np. 1:1 ziemia kaktusowa z żwirkiem, może być też odrobina pisaku.
Nie można zapomnieć o nawożeniu, dwa razy w sezonie, na wiosnę i w lecie.
Do tego im jaśniejsze pomieszczenie tym lepiej. Niektórzy preferują stanowisko słoneczne inni nie narażone na bezpośrednie promienie słoneczne.
Jak kto woli, jednak na ciemnych oknach północnych i wschodnich, roślina ta rośnie mnie okazale niż na południu
pozdrawiam.
Jeżeli podłoże jest bardziej mineralne, a doniczka stosunkowo niska, a bardziej szeroka wtedy grubosz szybciej grubieje w pniu.
Z tego co widać na zdjęciu ma zwykła ziemię, być może dla kaktusów, ale to dalej za mało.
Najlepiej oprawiać grubosze w przepuszczalnych mineralnych substratach.
Np. 1:1 ziemia kaktusowa z żwirkiem, może być też odrobina pisaku.
Nie można zapomnieć o nawożeniu, dwa razy w sezonie, na wiosnę i w lecie.
Do tego im jaśniejsze pomieszczenie tym lepiej. Niektórzy preferują stanowisko słoneczne inni nie narażone na bezpośrednie promienie słoneczne.
Jak kto woli, jednak na ciemnych oknach północnych i wschodnich, roślina ta rośnie mnie okazale niż na południu
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- Asiula5432
- 50p

- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Powiem tak, urośnie wszędzie, we wszystkim. Jednak w zwykłej ziemi, podlewany jak podlewany stanowisko takie o sobie będzie słaby.
Różnie to z nimi bywa czasem ludziom, którzy w ogóle się nimi nie zajmują rosną kolosy, a czasem tym co darzą ich troską rosną wolno.
Szczęście i dobra ręka.
Różnie to z nimi bywa czasem ludziom, którzy w ogóle się nimi nie zajmują rosną kolosy, a czasem tym co darzą ich troską rosną wolno.
Szczęście i dobra ręka.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Cześć
Ostatnio dostałem grubosza, jestem trochę zielony w tym temacie i mam parę pytań co można by z nim zrobić dalej
Widać ze roślinka jest przycięta ale czy dobrze czy można tak zostawić? Chciałbym aby miał bujną koronę, pozwolić mu rosnąć dalej w górę czy może już uszczypać końcówki i poobrywać odrosty na głównych pniach aby się rozkrzewił? Jeszcze pozostała sprawa doniczki
ponieważ obecna jest pęknięta czy w tym okresie można przesadzać do nowej płaskiej doniczki czy poczekać do następnej wiosny? Uff to chyba na tyle pytań co mnie teraz trapią

Ostatnio dostałem grubosza, jestem trochę zielony w tym temacie i mam parę pytań co można by z nim zrobić dalej