Witam nabyłam 4 nowe roślinki w Ikei ,prosiłabym o identyfikację i opis jak je pielęgnować, bo pod nazwą jaką umieścili na doniczce nic na ten temat w necie nie znalazłam pozdrawiam.
Ta ostatnia roślinka to Pilea cadierei , lubi miejsca jasne ale nie nasłonecznione , latem podlewamy dośc obficie, zimą rzadziej , lubi zraszanie, można nawozić od marca do sierpnia nawozem dla roślin zielonych. Co prawda kwitnie ale ma małe, drobne kwiatki .
Pozostałych roślinek nazw niestety nie znam.
Nazwę pierwszej mam na końcu języka, zaraz mi się przypomni... ;) Mam! Mikado! Czyli... Syngonanthus chrysanthus. Druga i trzecia należą do rodziny Crassula.
Witam. Mam za zadanie domowe rozpoznać następujące rośliny doniczkowe. Od razu zaznaczam, że nie są to moje rośliny więc mogą wyglądać nieciekawie. Oto następujące rośliny: Przepraszam za słabą jakość niektórych zdjęć
co to za kwiatek i jak sie go rozmnażą, bo mam ochote mu czubek urwac i nie wiem czy mu ro nie zaszkodzi, bo wychodowałam go ze sczypka który wyrastał z boku takiego kwiatka.... tylko ze tamten miał łysą łodyge... a ten ma same liscie- co sprawia ze lepiej wygląda ale nie moge go rozmnożyc
Je się rozmnaża właśnie przez sadzonki wierzchołkowe. Dodatkowo po ścięciu czubka powinna wypuścić pędy boczne, które później znów można ukorzenić, itd. ;)
Mam od 3 lat te roslinke.Pochodzenie ma zdaje sie azjatyckie ...ale nie moge jej znalezc nigdzie a juz nikt nie wie jak sie nazywa a potrzebuje jej pomocy bo marnieje....gdy ktos z was wiedzial prosze o info:)