Ogródek Robaczka cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 4

Post »

Kasiu, róża Kent ;:167
Chyba się na nią skusze i u Ewci zamówie :tan
Oznak jesieni u ciebie wcale nie widać ;:oj
Pięknie !!!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

No to nadrabiam w skrócie 10 stron zaległości...
robaczek_Poznan pisze: Asieńko, jeden wspólny wypad od Wawy i już tak dobrze mnie znasz? ;:183
Wcale nie powiedziałam, że Cię dobrze znam, ale widziałam Cię kilkakrotnie w akcji (nie tylko w Wa-wie)... i tak mi się wydaje...
Róże piękne, ogrzewanie ogrodowe widać działa...
Zmiany imponujące. Wiata ok, ale faktycznie coś z baldachimu ma :wink:
Pamiętam - to clematis fusca.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór :wit
Zakładam, że dzień spędziłaś na ogrodzie - pogoda wspaniale nam dziś dopisała...
Donicowe fotki z dynią w tle faktycznie katalogowe... będziesz przerabiać w kuchni pomarańczową panią? Uwielbiam dynię pod każdą postacią :)
Miłego wieczoru i niech niedziela dłuży się nam w nieskończoność :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pogoda była dzisiaj cudowna, a dzień udany :D Po porannej kaweczce na tarasie pojechałam do pobliskiej szkółki obejrzeć zamówione Głogi Paul's Scarlett. Trasa "na skróty" wiedzie przez las, który teraz wygląda bajecznie. Drzewa lśniły od słonka całą paletą ciepłych kolorów, więc jechałam powoli żeby delektować się widokami ( i nie zostawić w lesie elementów podwozia) podczas tego mobilnego spaceru. Tuż przy wyjeździe z lasu minęłam innych spacerowiczów - w czasie konnej przejażdżki! Piękny widok, uwielbiam konie.
W szkółce ruch i gwar, dostawa drzewek owocowych, wykopywanie iglaczków i takie tam, moje głogi też już wykopane, czekały na mnie ;-)) Drzewka są ładne, szczepione przy ziemii, a korona wyprowadzona na wysokości 150 cm. Właściciel to przemiły starszy Pan, gawędziarz i pasjonat, który przy okazji dał mi kilka wskazówek odnośnie sadzenia i pomógł spakować drzewka do auta. Po raz kolejny okazało się, że mój samochodzik jest z gumy :D
Poza posadzeniem głogów na froncie, udało mi się sporo podziałać w ogrodzie - posadziłam trochę bylin i 40 sadzonek lawendy :D Rabaty powoli zapełniam różami i dosadzam roślinki towarzyszące kicając na jednej nodze pomiędzy dołami :lol:
Po pracowitym dniu kieliszek Chablis w ogrodzie smakował wyjątkowo, a zachód słońca był tylko wisienką na torcie ;:170

Gosiu, mam w ogrodzie kilka odmian lawendy, ale na obwódkach sadzę tą najzwyklejszą, wąskolistną (l. augistiflora)
Monia, ten powojnik (clematis crispa) mam od niedawna, ale z opisu wynika, że to niska odmiana, max. do 150 cm.
Magda, witam i zapraszam! Bardzo dziękuję za komplementy, pozdrawiam :wit
Monia, powojnik Rooguchi nie należy do tych wspinających, więc przy płocie posadziłbym coś innego, np. z grupy viticella albo atragene. Rooguchi ma sztywne pędy, pokładające się, trzeba go podpierać. Dzikie róże są piękne :D Sama mam ochotę jakieś wprowadzić do siebie, ale z miejscem coraz słabiej..przydałby mi się taki sad koło ogrodu jak u Ciebie ;-)) Lobelię będę wysiewać w lutym, polecam wysiew do krążków torfowych, rosną jak na drożdżach i nie trzeba pikować :tan
Aniu, na szczęście różom nie przeszkadzają takie drobne przymrozki, po kwiatach nie ma śladu. Passiflora też znosi przymrozki do -5. Moja surfinia dopiero zaczyna kwitnąć, późno ją wysiałam,... a potem o niej zapomniałam ;-))
Ewa, kot siejący czarnuszkę - to musiał być widok! Dobrze, że masz pomocników ;-))
Jule, ja też lubię skorupy :lol: W przyszłym sezonie posadzę jakąś pienną różyczkę w donicy, będę miała całą zimę na obmyślanie kompozycji tarasowych ;-))
Martuś, widać, że odżyłaś w nowej pracy, bardzo się cieszę! Wprawdzie zawsze byłaś wulkanem energii, ale teraz widać że masz więcej radochy z tego, co robisz, świetna zmiana. U mnie sporo jeszcze kwitnie, aż miło! Kilka sasanek powtórzyło kwitnienie latem, a dwie kwitną teraz ;:173 Mam nadzieję, że zdążą odpocząć i powtórzyć wiosną :uszy
Reniu, dziękuję! Różyczkę polecam, ma jeszcze tyle pąków, że chyba do grudnia będzie kwitnąć!
Asieńko, przypomniało mi się, że to crispa, a fusca jest u Ciebie - kwitnie?Mój wypuścił dwa dzwoneczki, ale zdobył moje serce od razu ;:167 czytałam, że szef Cię meczy bidulo...nie daj się i wpadaj do mnie na terapię wytrawnym ;:136
Aguś, ja też uwielbiam dynię! pod każdą postacią :lol: Będę robić lampiony jak co roku, a pyszne bebechy przerabiać na zupko-kremy, pieczone nadzienia z mięskiem, ciasta i inne przysmaki, a resztę zamrożę na zaś :D
Dzień był pracowity i pogodny, zatem bardzo udany! Ciekawe, że jestem wypoczęta mimo że machałam łopatą cały dzień ;-)) A jak Twoje ognicho? Idę poczytać ;:65

Kilka fotek dla miłych gości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cis Hicksii
Obrazek

First Lady
Obrazek

Onieśmielona Pastelka
Obrazek

i tu oblana rumieńcem
Obrazek

Powojnik B. Bride i zawilec japoński
Obrazek

Obrazek

New Dawn
Obrazek

panieneczka z okieneczka - Nostalgia
Obrazek

Coral Castle
Obrazek

Obłędna Parole - co za zapach :shock:
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Kasiu jak ja uwielbiam takie szersze ujęcia u Ciebie już odruchowo przyjęły się w mojej podświadomości jako "takie tam" ,przyzwyczaiłam się że tak je nazywasz i kojarzy mi się to określenie z Twoim pięknym ogrodem.Skoro ten powojnik nie pasuje przy płocie to mam całą zimę żeby wymyślić dla niego miejsce,nie tylko jest piękny ale ten rekord kwitnienia. A co sądzisz o czymś takim, w sklepach są takie gotowe słupki,stożki z drutu chyba? w takiej konstrukcji dobrze by sobie poradził?
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, dziękuję ;:180 Rooguchi możesz posadzić np. między różami na rabacie, a taka metalowa podpora będzie dodatkowym atutem :uszy
*moje wątki*
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ścieżka tak niedawno robiona wygląda jakby była tam od zawsze :!:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Kasiek, Ty tak nie rozdawaj tych zaproszen, bo jeszcze cos glupiego nam do glowy wpadnie :twisted: A tak z drugiej strony, to jak to dziwnie jest ja mam mniej kilometrow ale Agus ma lepsza trase i jakbysmy wyjechaly o tym samym czasie, to spotkamy sie u Ciebie pod drzwiami :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julek, no to zsynchronizujcie zegarki :D Sobota, godz. 15?
Jacek, ja też mam takie wrażenie, że ścieżka wpasowała się w ogród ;:333
*moje wątki*
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasia prosze Cie abys wziełą udział w konkursie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 56&start=0 ...chciałabym i Twój ogród niec w kalendarzu ;:4
Twoja ściezka jest cudna ;:97
Gdybym lubiła białe róże obsadziłabym Kentem cały ogródecek ;:oj Wspaniała róża
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Ależ całokształty ;:167 Piekny ,wyciszający i bardzo elegancki ogród w moich ulubionych kolorach ;:173 Biała różycza na liście ;:224
Jesień omija Twoje włości ...jak Ty to robisz :?: Cudownie !!
Wypiłam u Ciebie na tarasie kawkę ...powzdychałam z zachwytu i uciekam ...miłej niedzieli ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Zaglebilam sie w przestworza terminarza i u mnie sytuacja wyglada tak - jezeli M. bedzie w stanie miec wolny weekend, to nic nie stoi na przeszkodzie spozyc kawe na Waszym tarasie ;:108 Ale jak takiej mozliwosci nie bedzie, to musze pojechac po Juniora, bo przyjezdza na weekend czyli tym razom, nie uda mi sie wyrwac.
Bisia_
200p
200p
Od: 26 lip 2012, o 11:27

Post »

Pięknie...zapach lawendy czuje nawet u siebie ( który uwielbiam)
Masz cudowny ogród :)
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ja na pewno przyjadę choćby nawet miała jechać komunikacją miejską ;:oj
widoczki ;:167
no i popieram Keetee - weź udział w tym konkursie! ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Pracujesz na całego, sadzisz coraz to nowe chabazie, skaczesz między dołkami podobnie jak ja choć w tym roku postanowiłam teraz nic nie dosadzać tylko wiosną bo to manewrowanie z łopatą między roślinami jest zabójcze. :;230
Perspektywy Twojego ogrodu są prześliczne ;:215 a i makro też im dorównuje. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”