Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Tak... tak się kończy bezstresowe wychowywanie ;:306
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

17 stopni to jeszcze nie masakra - przyzwyczają się :) Jeśli palicie kominkiem to jedynie trzeba je trochę częściej zraszać bo przy kominkowym ogrzewaniu powietrze może być suche :) A papryczki wolą wilgotno...

Moje chyba jakieś nie do dobicia są... stały najpierw w pseudo boxie gdzie miały średnio ok. 25-30C . Musiałam przeteleportować je na drugi koniec miasta ,a więc przejechały ze mną w etui od kamery kilka km w autobusach, z przesiadkami ...przy -16C :D Po wylądowaniu na docelowym parapecie różnicy w nich widać nie było :P

Yyyyy Nie wiem jak u Was ,ale ja właśnie zerknęłam na okno - PADA ŚNIEG!!! ZNOWU ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

No mam nadzieję, że uda mi się je wyekspediować w sobote na ten parapet, bo chcę wspomóc habnero i piri-piri, które podkiełkowane trafiły do ziemi....
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Dołączam do "papryczkowych". Dostałam od mojej klientki nasiona Cayenne szpiczastych i okrągłych, Habanero i Jalapeno. Dzisiaj je posiałam w ziemię do kaktusów, okryłam folią i postawiłam na parapecie nad kaloryferem. Mam nadzieję,że się choć trochę papryczek dochowam..
Pozdrawiam - BabajAGA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

W tym roku zaczęłam zabawę z ostrą papryczką :uszy .

Na razie wczoraj wysiane do podkiełkowania nasionka [na wacik, do miniszklarenki... i pod sufit, tam najcieplej :;230 ]. Dzisiaj zobaczyłam maluteńki, maciupeńki kiełeczek na jednym nasionku ;:138 . Maluszek jutro rano idzie do ziemii, a ja się zastanawiam co mam z nim dalej zrobić :;230 .
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Mi dzisiaj wykiełkował pierwszy Wild Tepin ! Hurra..chociaż jeden będzie :D

Zliczyłam dzisiaj moje kubeczki... tych które już mają listki jest 91... 16 jeszcze czeka na wyjście z ziemi... kilku ostatnim nasionkom dałam czas do niedzieli..później lądują w koszu:)
Póki co miejsca na parapetach brak.. a od środy zaczynam z pomidorami :heja
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

Sandra a ja myślałam, że przesadzam - 13 nasionek papryczki ostrej, 10 papryki słodkiej czerwonej, 48 nasionek pomidorów ;:306
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A więc u mnie w tej chwili: 80 szt papryk (z listkami) oraz 68 szt pomidorów (wysiane wczoraj, jeszcze nie wiem jaka siła kiełkowania. Nie wytrzymałam - musiałam trochę pogrzebać w ziemii bo bym zwariowała :D ). Mój tata, gdy wczoraj u niego byłam zapytał, czy ja to jeszcze kontroluję ... :;230
Słoneczko, wyjdź! :)
Dark_Reaver
50p
50p
Od: 31 paź 2011, o 17:56

Post »

Wpadłem na allegro na fajną papryczkę
http://allegro.pl/papryka-trinidad-scor ... 07114.html
Chciałem to kupić dla samych nasion żeby je sprzedać (i może dać komuś kogo nie lubię kawałek papryczki). Jednak znajomy mi powiedział, że nasiona z owocu niekoniecznie mogą chcieć rosnąć. Nie znalazłem żadnych informacji o tym dalszych i wydaje mi się to nielogiczne... Skoro nasiona są to muszą byś chyba "sprawne"? :|
kasia1s2
100p
100p
Od: 15 mar 2013, o 12:01

Post »

Moje ostre papryczki (wydłubane z papryczki z lidla) zaczęły wschodzić 3 dni temu po 10-ciu dniach od posiania, natomiast nasionka słodkiej ożarowskiej ani drgną. Dziś słonko ślicznie przygrzewa więc nie tracę nadziei i uzbrajam się w cierpliwość.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Będziesz musiała chyba poczekać jeszcze kilka dni - ta papryka była u mnie jedną z najdłużej kiełkujących, siana 27.02, dziś zobaczyłam pierwszy kiełek - po 17 dniach. Siana od razu do ziemi.
kasia1s2
100p
100p
Od: 15 mar 2013, o 12:01

Post »

Dzięki za informację, też posiałam prosto w ziemię i troszkę się martwiłam, bo nigdy nie siałam papryki.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

kasia1s2 pisze:Moje ostre papryczki (wydłubane z papryczki z lidla) zaczęły wschodzić 3 dni temu po 10-ciu dniach
Wydłubałaś z tej żółtej czy czerwonej?
Czerwone są tylko lekko ostre w smaku, z innej partii to w ogóle.
Ale żółte - :?
Ja posiałem wyłącznie te z żółtej.
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Moja cayenne i chili z akcji pięknie rosną, niedługo trzeba będzie pikować. Pierwszy raz mam paprykę i nie wiem, czy można je dać do doniczek, jak duże mają krzaki? Mam jeszcze sporo normalnej papryki i pomidory, a działka nie z gumy, niestety. Poradźcie, dobrze będzie im w doniczkach? A jeśli tak, to jaka wielkość?
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

magdalenka147 pisze:Moja cayenne i chili z akcji pięknie rosną, niedługo trzeba będzie pikować. Pierwszy raz mam paprykę i nie wiem, czy można je dać do doniczek, jak duże mają krzaki? Mam jeszcze sporo normalnej papryki i pomidory, a działka nie z gumy, niestety. Poradźcie, dobrze będzie im w doniczkach? A jeśli tak, to jaka wielkość?
Chyba wszystkie papryki mogą być w donicach, ale lepiej takich większawych, na kilka litrów.
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”