Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Łubin ozdobny
Ok. Dziś dobra pogoda na przesadzanie- siąpi cały czas.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- psinka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest tak "pięknie", że moje musiałabym doświetlić, a cieniować.
Okryć młode siewki na zimę?

Okryć młode siewki na zimę?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Nie musisz. Łubin swietnie zimuje nawet ten z paroma listkami. Ale od jutra znowu słońce.
- dbuba
- 50p
- Od: 12 cze 2014, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Do kiedy można siać łubin wprost do gruntu? Mam rabatkę z daliami i tam chciałam potem łubin. Wyrobię się w czasie?
Pozdrawiam - Daria
-
Spróbuj. Paczka łubinu kosztuje 2 zł. najwyżej na wiosnę powtórzysz. Jest dużo wilgoci to za tydzień Ci wzejdzie. Posiej go tak byś nie musiała przesadzać. Po dwa ziarenka.
A czy można przesadzić teraz łubin?
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Zależy jaki - młody, z małą bryłą korzeniową - tak, wraz z jak największą bryłą ziemi, bez uszkadzania korzeni. Duży i stary radzę zostawić do wiosny.
Zielonym do góry!!!
-
Stary to bym radziła w ogóle nie przesadzać. Lepiej wsiąść od niego nasiona i posiać nowy, albo metodą Bixxa posadzonkować. będzie szybciej i pewniej. Ja uważam sprzedawanie kłączy łubinu np w Biedronce, za nieuczciwość, bo nie wierze , by producent nie wiedział, że taki łubin nie ma szans się przyjąć.
-
No samo kłącze ma duże szanse się przyjąć - jeśli kupujesz żywe (tzn, takie które nie wyschło i nie zgniło w hurtowni czy w sklepie), to po posadzeniu wypuści sobie swoje korzenie i jest to tak, jakby wracało do życia po bardzo ciężkiej zimie. Łubiny mają wolę walki. Pewnie kłącza są wykopywane i dzielone po rozpoczęciu okresu spoczynku. Największy problem z kłączami łubinu jest taki, że w sklepach sprzedają je często zbyt wcześnie na posadzenie do gruntu, przetrzymanie w domu powoduje wypuszczanie wybiegniętych pędów i roślina się osłabi.
Natomiast ingerowanie w system korzeniowy łubinu w trakcie wegetacji powoduje kłopoty i należy się wtedy starać, żeby wykopywać z jak największą bryłą ziemi.
Wydaje mi się, ze największe powodzenie przy przesadzaniu starych łubinów osiągnie się robiąc tę operację wczesną wiosną, jak dopiero ukazują się zielone pączki - wtedy roślina jest nastawiona na to, aby rosnąć, wypuszczać nowe korzenie, więc powinna dać radę.
Natomiast ingerowanie w system korzeniowy łubinu w trakcie wegetacji powoduje kłopoty i należy się wtedy starać, żeby wykopywać z jak największą bryłą ziemi.
Wydaje mi się, ze największe powodzenie przy przesadzaniu starych łubinów osiągnie się robiąc tę operację wczesną wiosną, jak dopiero ukazują się zielone pączki - wtedy roślina jest nastawiona na to, aby rosnąć, wypuszczać nowe korzenie, więc powinna dać radę.
Zielonym do góry!!!
Teraz wiem dlaczego kilka lubinow mi zniklo.
-
No na to czasem nie ma rady - mnie ta dziwna zima zabiła 3 kilkunastoletnie łubiny
, na szczęście mam z nich sadzonki. Ale żal strasznie.

Zielonym do góry!!!
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No to dementuję... w marcu tego roku kupiłam dwa kłącza łubinu w Biedrze. Posadziłam w przeciągu dwóch tygodni od zakupu. Oba pięknie się przyjęły i urosły.emalia112 pisze:Stary to bym radziła w ogóle nie przesadzać. Lepiej wsiąść od niego nasiona i posiać nowy, albo metodą Bixxa posadzonkować. będzie szybciej i pewniej. Ja uważam sprzedawanie kłączy łubinu np w Biedronce, za nieuczciwość, bo nie wierze , by producent nie wiedział, że taki łubin nie ma szans się przyjąć.

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Przesadzanie ma pewien mankament. Łubin ma palowy system korzeniowy - jego korzeń jest bardzo, ale to bardzo długi. Trudno jest wykopać starą rosline i przesadzić nie uszkadzajac rosliny. We wszystkich info o uprawie są ostrzezenia przed przesadzaniem starych roslin. To nie znaczy, ze takie przesadzenia sa niemozliwe.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak pielęgnować łubin?
Łubin jest wieloletni na jednym miejscu zazwyczaj rośnie kilka lat. Nie lubi przesadzania. Po przesadzeniu kiedy przyschnie czasem odbija.
Jarek
Jarek
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Re: Jak pielęgnować łubin?
To ,,czasem" mnie martwi, wesoly. Dwie sztuki mi uschły. Rosły przy płocie....