siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Szanso, to dlatego, że klimat się ociepla. W Warcie złowiono krokodyla, na mojej działce od kilku tygodni pojawia się śliczna, czerwona papuga.
Ja już swoje pomidory do tunelu wysadziłem. W pogotowiu agrowłónina i farelka. Te kilka nocy jakoś przetrzymam.
Ja już swoje pomidory do tunelu wysadziłem. W pogotowiu agrowłónina i farelka. Te kilka nocy jakoś przetrzymam.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak tak Was czytam i piszecie o wysadzaniu pomidorow do tuneli lub przymierzacie sie do tego to mi sie płakać normalnie chce. Moje takie maleńkie , że je ledwo widać w porównaniu do Waszych. Pewnie bedzie tak , ze Wy bedziecie zbierać plony a moje pewnie dopiero w grunt pójdą

Pozdrawiam Agnieszka 

-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga, ostatni będą pierwszymi
W ubiegłym roku też posadziłem pomidory do tunelu 20 kwietnia, przyszły przymrozki 5-6 maja, nie byłem przygotowany i pomarzły. Wówczas to ja zazdrościłem swojej mamie, która przezornie wstrzymywała się z sadzeniem pomidorów. I tym sposobem ona jadła pomidory, gdy ja wciąż patrzyłem jak powoli rosną.

- Aga26
- 50p
Haha chciałabym,tzn może nie być pierwsza ,ale żeby wkońcu zaczeły rosnąć. Od tygodnia u mnie krucho ze słońcemKrzychoo pisze:Aga, ostatni będą pierwszymi

Pozdrawiam Agnieszka 

Witam,
mam pytanie odnośnie nawożenia pomidorów w doniczce, jak często należy je dokarmiać są w ziemi specjalnej do warzyw ??? i jeszcze jedno pierwsze pomidory które dostałam były wsadzone dwa do doniczki bo tak dostałam , dwa pomidorki już dojrzały ale powiem szczerze że to nie o czym myślałam , skórę miały bardzo grubą i wydaje mi się że nie były za duże , czy powodem może być że było im właśnie za ciasno ? teraz wszystkie swoje posadziłam już osobno do doniczek i ładnie rosną , więc mam nadzieje że te będą lepsze.
mam pytanie odnośnie nawożenia pomidorów w doniczce, jak często należy je dokarmiać są w ziemi specjalnej do warzyw ??? i jeszcze jedno pierwsze pomidory które dostałam były wsadzone dwa do doniczki bo tak dostałam , dwa pomidorki już dojrzały ale powiem szczerze że to nie o czym myślałam , skórę miały bardzo grubą i wydaje mi się że nie były za duże , czy powodem może być że było im właśnie za ciasno ? teraz wszystkie swoje posadziłam już osobno do doniczek i ładnie rosną , więc mam nadzieje że te będą lepsze.
Pozdrawiam Kamilla
Prognozy długoterminowe wskazują, że jednak będą przymrozki od ok. 4 majaostatnia szansa pisze:Zastanawiam się nad naszym (ludzkim/ogrodniczym) podejściem do wiosny tego roku. Mamy 27 kwietnia, o tej porze zawsze z obawą sadziło się pomidory pod tunele (nie każdy się na to zdecydował) i z drżeniem serca czekało się na przymrozki, które zawsze przychodziły i zadawało się pytanie czy okrycie dodatkowe pomidorów i zapalenie zniczy utrzyma dodatnią temperaturę...
Nie sadziło się pomidorów w gruncie o tej porze...
Nie będzie majowych przymrozków tej wiosny? Nie jestem pewna.

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamolotka może to była odmiana do suszenia? Lub jakaś na przeciery? Dlatego mniej smaczna " na surowo" ?
Pozdrawiam Kaśka
Minia nie wiem bo dostałam te pomidorki, niby zawsze ktoś je sadził u siebie w ogródku , zobaczę teraz jakie wyjdą jak są pojedynczo , krzaki są piękne i duże kwiaty mają .... zobaczymy 

Pozdrawiam Kamilla
"skórę miały bardzo grubą".... i taką samą będą miały tym i następnym razem. To cecha odmianowa, dziedziczna, niestety.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A jak wczoraj oglądałam prognozy to ochłodzenie było dopiero w okolicach 12 maja i to rzędu plus 3 stopnie a teraz rzeczywiście wmoim regionie nawet do minus 2 st nocą.monika pisze:Prognozy długoterminowe wskazują, że jednak będą przymrozki od ok. 4 maja
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Jak dobrze że na skutek komplikacji jeszcze nie zdążyłam rozłożyć tunelu
, a teraz to możliwe będzie dopiero po tym długim "weekendzie" kiedy wróci pomocnik. Przynajmniej łapki nie swędzą, tylko trzeba czekać cierpliwie na rozwój wypadków
Jedynie przy koralikach sie pośpieszę bo już pąki i wilki się pokazują, a i tak idą do donic, które w razie czego zawsze choćby do garażu można schować

Jedynie przy koralikach sie pośpieszę bo już pąki i wilki się pokazują, a i tak idą do donic, które w razie czego zawsze choćby do garażu można schować

Ania
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
- Aga26
- 50p
pomidorowka czy te maleństa w tej niebieskiej a może i zielonej donicy to też pomidorki???
Pozdrawiam Agnieszka 

Bez obawy. Ja już kilka dni temu wyekspediowałem większość pomidorów i paprykę na balkon i nic im się nie dzieje poza tym, że grubieją. Najważniejsze by póki co nie trzymać ich w ostrym słońcu a moment wyniesienia wybrać taki, by różnica temperatur miedzy mieszkaniem a powietrzem na zewnątrz była minimalna.
Gdyby była groźba przymrozku to oczywiście trzeba na noc wnieść je do mieszkania.
Pozdrawiam
Gdyby była groźba przymrozku to oczywiście trzeba na noc wnieść je do mieszkania.
Pozdrawiam
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
Nie to aster chińskiAga26 pisze:pomidorowka czy te maleństwa w tej niebieskiej a może i zielonej donicy to też pomidorki???

Ale takie samej wielkości mam cudem wyrośnięte pomidory z Biedronki - GENIO. Od niechcenia wrzuciłam je do ziemi i w 4 dni poszły w górę

Z 5 krzaków mam nadzieję mieć i jestem strasznie ciekawa czy też będą takie zwarte, grube i "smaczne" jak te które teraz kupujemy

-- 27 kwi 2012, o 18:29 --
forumowicz pisze:Bez obawy. Ja już kilka dni temu wyekspediowałem większość pomidorów i paprykę na balkon i nic im się nie dzieje poza tym, że grubieją. Najważniejsze by póki co nie trzymać ich w ostrym słońcu a moment wyniesienia wybrać taki, by różnica temperatur miedzy mieszkaniem a powietrzem na zewnątrz była minimalna.
Pozdrawiam
Dzięki za rady
A tak wracając do azofoski, warto je tym podlać?