Danusiu Kuflik cudny Arum mam takie same , też wypuścił pięknego liścia ale nigdy nie słyszałam że odstrasza nornice Czy wykopujesz na zimę ????
Klematis , róża - śliczne
Dużo zdrówka życzę
Gosiu mój kaktus jak zakwitnie to kwiatki też siedzą krótko ok 2 tygodni , do tej pory miał do 5 kwiatków , w tym roku ma 10 pąków kwiatowych, nie mogę się doczekać słońca żeby wreszcie zakwitł. Elu , mi jakoś udało się uratować Kuflika , po ciężkich bojach odwdzięczył się pięknymi kwiatami.Na pewno po przekwitnięciu będę mocno cięła , podejrzewam że ma to wpływ na na zawiązywanie pąków kwiatowych. Piwosz 1 dzięki za troskę. Ewuś to na pewno Arum , sprawdzałam , najpierw miał dziwnego kwiatka , nie zdążyłam zrobić fotki , myślałam że po kilku dniach kwitnienie ,to już koniec jego wegetacji, po tygodniu wypuścił takie liście . Marysiu u mnie przce remontowe , te najpilniejsze w tym tygodniu powinny się skończyć , pozostaną prace wykończeniowe i płot do pomalowania drewnochronem , tylko trzeba będzie czekać na lepszą pogodę , musi wyschnąć , jeszcze muszę dokupić pokostu lnianego.Różyczki po wiosennych mrozach pięknie się zregenerowały , zdrowiutkie jak mało kiedy. Iwonko, dzięki za troskę, w pracy nie dźwigam , ale i tak wracam troszkę zmęczona , jeszcze ten remont w domu, niby nic ciężkiego nie robię , ale jak się nadrepczę przez cały dzień to wieczorkiem oczy same się zamykają . Do zimy mam nadzieję nabrać kondycji i w ogrodzie nie będzie nic do roboty to i na Forum więcej będę urzędowała. Tereniu , ja o tym odstraszaniu nornic wiem od Pani która Arum sprzedawała , czy rzeczywiście odstrasza ? Nie mam pojęcia , tak jak nie mam pojęcia czy wykopywać na zimę , kupiłam w maju , więc doświadczenie moje w tym temacie marne . Helenko Kuflik zakwitł ok 1 Lipca , ostatnie ulewy zbiły część kwiatów , ale nadal kwitnie , ponieważ kwiaty ma na tegorocznych przyrostach , to moge się domyślac że po przekwitnięciu powinnam przyciąć radykalnie , żeby się zagęścił.
Ta roślina to nie Arum .To Sauromatum venosum ( palczycha) .U mnie rośnie na balkonie w tym roku bo zamieszałam cebule w donicy ze szczawikiem . Kwiat jest cuchnący...na szczęście w tym roku nie ma się jej na kwitnienie bo ją ten szczawik zagłuszył .W połączeniu z mocno pachnącą lilią to byłby fajny duet!Chyba by sąsiedzi Straż Miejską na mnie nasłali... Podobno może zimować w gruncie ale najczęściej zabiera się ją na zimowanie do pomieszczeń jak inne cebulowe. Ciekawostka roślinna !
Marynko , serdeczne dzięki za podpowiedź .Kwiat trochę podobny do Arum i to mnie zmyliło , a Pani sprzedawczyni wprowadziła mnie w błąd .Sprawdziłam w Google to rzeczywiście Palczycha .
Gosiu na razie nie wiem jak , metodą prób i błędów , zacznę od przyszłego tygodnia , od sadzonek zielonych , chyba ważny jest termin ukorzeniania ale na razie mało o tym wiem , jak się dowiem to podzielę się wiedzą .
Danusiu może jakieś zdjęcia z ogrodu. Ja niestety mam stary dom i remonty mam regularnie co dwa lata. Ale ten musi na dłużej starczyć. Co Ci teraz kwitnie?