Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Dziękuję za podpowiedzi!

Pat może to i racja, żeby wymieszać towarzystwo... Tylko zastanawiam się jak pogodzić róże z porami, które miały być integralną częścią zielnika :wink: Do momentu sadzenia jeszcze sporo czasu, więc pewnie powstanie jeszcze kilka/naście wersji.

Marysiu Twój kompostownik jest jeszcze większy! A malowałaś czymś deski, czy surowe miałaś?
Odnośnie rabaty, to właśnie nie mogę się zdecydować i szukam inspiracji. Jak już wydaje się, że coś wybiorę nagle wpadam na nowy pomysł i trzeba od początku porównywać. Póki śnieg leży mam jeszcze czas ;:306
Jeśli dałabym tam róże, to też raczej pomarańczowe, łososiowe itp. Kusi mnie bardzo posadzić Happy Chappy, podobno bardzo długo kwitnie. Natomiast "słoneczna" ma przewagę wysokości - nie zostawi całej łysej ściany.
Z rozdawaniem siewek śmieszna historia, w efekcie wyszło jakbyś sobie jedno opakowanie wysiała :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olgo ja myślałam , że na zielniku to tylko zioła będą a Ty jarzyny chcesz sadzić? ;:224
Mój kompostownik jest zrobiony ze starych drzwi i one były malowane - potem już nie, a poza tym są z jakiegoś twardszego drewna. Jak robiłam takie o(d)grodzenie składowiska od ogrodu to deski malowałam a słupki wcześniej na wysokość wkopania smołowałam takim specjalnym mazidłem i umieszczone są w dołku, w którym są kamienie,wsadzony słupek obsypany żwirem, piaskiem zalany zaprawą cementową i polany solidnie wodą.
A z sadzonkami to to było śmieszne, że nie pamiętałam gdzie jakie są kolory i nie miałam z każdego po trochu - tylko każda z nas miała jeden kolor :;230
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Marysiu nasz kompostownik na razie czeka na więcej materiałów. Zbrakło palet, ale może w przyszłym tygodniu ruszymy z robotą.

Patyczki, zaczynają się zielenić, ale nie wiem, czy nie za dużo wystają z piasku?
Obrazek

Jak przystało na św. Patryka świętowaliśmy wiosennie ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przez wyplatanie przegapiłam św. Patryka i nawet piwa nie wypiłam :;230
Faktycznie patyki czują wiosnę, a tu na polu śnieg i u mnie jeszcze dosypuje. Muszą poczekać może w kwietniu wreszcie coś się zmieni :?: W piasku siedzą dobrze tylko w ziemi daję je głębiej!
Pieseczki szczęśliwe :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Witaj Olgo! Bałagan masz świetny! To dopiero sztuka - dobrze wyglądający rozgardiasz! :) Ponoć w idealnym porządku i ładzie każdy głupi może się odnaleźć. Bałagan natomiast jest bardziej twórczy i wymaga więcej od jego posiadacza ..;) Einstein powiedział: Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko?

Powiedz mi, czy Twój ciemiernik to stary okaz? Bo stale się waham co do niego ...
Masz u siebie kopytnik (chyba, że coś pokręciłam?). Powiedz mi czy bardzo Ci się rozrasta?

Ah, no i jeszcze pytanie istotne! Czy jeździsz na biegówkach? ;>
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Marysiu obawiałam się, że są za płytko, ale mnie uspokoiłaś. Widzisz wysłałaś roślinki, a ja Cię jeszcze co chwila pytaniami męczę :oops: Dziękuję za cierpliwość!

Pacynko Dobrze doczytałam, że masz na imię Brygida? Jedna z Brygid jest patronką mojej ukochanej Irlandii, a przy okazji moją z bierzmowania :wink:
Odnośnie ciemiernika - on bardzo nie lubi przesadzania. Mój ma kilka lat (5-7?), przesadzałam go chyba dwa lata temu i od tamtego czasu nie kwitnie. Mam nadzieję, że się w końcu przyzwyczai do "nowego" miejsca i zakwitnie. Czekam cierpliwie i nie grzebię przy nim. Ogólnie to bardzo go polecam - zimozielone liście same w sobie dają sporo radości. A jeszcze jak zakwitnie - zawsze jest pierwszy! Mój ma białe kwiaty, które z czasem zielenieją, powinien też zawiązywać nasiona.
Kopytnik rozrasta się przyzwoicie. Czyli widać, że mu dobrze, ale nie jest strasznie ekspansywny, więc nie trzeba go ograniczać. Bezobsługowy jest :wink: Trochę się rozsiewa więc jak się zostawia siewki (co zwykle robię) jest go więcej.
Cytat o biurku jest genialny. I pasuje znakomicie, bo biurko mam w podobnym porządku jak ogród :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo nie chciałabym, żebyś na tym poprzestała kontaktów - pytaj do woli! ale nie licz, że zawsze Ci odpowiem, bo ja jestem samouk a nie znawca ;:224 Też myśl biurkowa będzie moim mottem ! bo mój szef zawsze się dziwił, że nie miałam żadnych problemów ze znalezieniem czegokolwiek w swoim stosie dokumentów!, że ja nie znałam tego powiedzenia dwa lata temu przywaliłabym takiej jednej mądrali! ;:306
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Nie zaniecham ;:168 tylko tak sobie uświadomiłam, że Cię męczę już w przynajmniej 3 wątkach. Samoucy mają tą przewagę, że ich wiadomości pochodzą z praktyki, a nie teorii! Po teorię zawsze można sięgnąć do książki, a z doświadczeniem to już nie przejdzie :wink:
Wyobrażam sobie minę wyznawców pustych biurek :wink: i już wiem, że kiedyś ten cytat wykorzystam w obronie własnej.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zgadza się :] Co do ciemiernika, zauroczył mnie dawno. Właściwie kojarzy mi się ze starą elegancką rośliną przy pałacu. Chyba gdzieś ją ulokuję... Czy w przedogródku, jeszcze pomyślę. Czyli nie lubi przesadzania jak piwonie. Te też często nie kwitną po przenosinach. A czy bardzo zmieniły mu się warunki?
O widzisz, to kopytnik się rozsiewa mówisz ? Bardzo trafne to zestawienie kopytnika, begonii i funkii u Ciebie. Jeszcze brzózkę przy tym bym widziała :]
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Witaj Olga, fajny masz ten bałagan,ale najważniejsze,że się w nim odnajdujesz i sprawia ci radość.Ja tez u siebie mam podobnie rośliny dekoracyjne,warzywniak,drzewka i krzewy owocowe trochę trawnika.Będę do ciebie zaglądać częściej.

Pozdrawiam Ania
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Pacynko ciemiernik przesadziłam o ok. 15 metrów. Musiałam zrobić miejsce pod jagody kamczackie. On woli gleby wapienne, a one kwaśne więc go zabrałam, a tam zakwasiłam dołki. Ma teraz ciut mniej słońca w lecie i trochę wilgotniejszą glebę, na tym się różnice kończą. Z piwoniami to kwestia głębokości sadzenia. U mnie nawet po przeprowadzce jakiś jeden kwiatek na piwonii się pojawił. O co oprócz urazy osobistej chodzi ciemiernikowi nie mam pojęcia. Co by się z nim nie działo dam mu czas, zwłaszcza, że liście ładnie przyrastają.
Tamten kącik funkiowo-begoniowo-kopytnikowy jest pod lilakiem :wink: Na brzozę nie mam miejsca, to za duże drzewo, a formy płaczące mi nie pasują. Jeśli dysponujesz większym areałem, śmiało sadź taki komplecik u siebie!

Aniu witaj! Z racji podobnych ogródków będziemy mogły wymieniać doświadczenia. Taki układ u nas zapewnia walory użytkowe i trochę dekoracyjnych. Czyli wszystkiego po trochu :wink:

Ogłaszam koniec zimy! Nie, żeby pogoda za oknem się zmieniła, ale nasz komin się zbuntował, rozpękł ścianę w pokoju, zadymił cały dom i przez jakiś czas pozbawieni będziemy CO... No to jak nic wiosna musi być! Cieszę się, że się nic nie spaliło i że mi zwierzaków nie zaczadziło, bo oczywiście wszystko się porobiło jak na chwilę z domu wyjechaliśmy. Remont czas zacząć :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo, ale pech! współczuję, tym bardziej że podobno do połowy kwietnia nici z ciepła. Tak ! to najłagodniejsza wersja tego nieszczęścia. Przebudowa komina to spory kłopot, duży remont i wydatek! i to przed świętami - nic tylko wyjechać na święta.
Ciemiernik mój zachowuje się podobnie. Ja nie wykopuję tylko oddzielam część rośliny i ta co zostaje rośnie i kwitnie, a robione sadzonki w pierwszym roku kwitną, a na drugi rok nie, czy na trzeci to zobaczymy jak śnieg pójdzie w ch....
Ale dostałam inny ciemiernik od Lidzi kwitł całe lato nawet chyba ma siewkę i jak śniegu nie było przez chwile to widziałam 1 pączek :lol:
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Marysiu mój ciemiernik też powinien się siać... ale najpierw musi kwiatki pokazać :) Musiałam go w całości przesadzić, teraz mi się niegodziwiec odpłaca. Jak będę go rozmnażać to zrobię tak jak piszesz - może stara część zakwitnie, a sadzonka pójdzie w liście?
Ten komin mnie strasznie wkurzył! Teraz zostaje chyba zrobić prowizorkę i z remontem generalnym czekać na wiosnę. Żeby cały komin naprawić to trzeba rozwalić obie łazienki, kuchnię i mój pokój. O ile pokój niezbędny nie jest to jednak kuchnia i łazienka fajnie, żeby była w domu :wink: przynajmniej póki śnieg na dworze leży.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochana nie zazdroszczę awarii komina a przez to c.o. a jeszcze trochę sezonu grzewczego zostało :(
Najważniejsze że nic poważnego się nie stało chociaż przebudowa komina to całkiem spory wydatek.
Ściskam ;:196 jestem z wami myślami
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Faktycznie kwitnienie piwonii zależy w dużej mierze od głębokości sadzenia, ale ogólnie te rośliny przesadzania nie lubią. Ciemiernik pewnie zbiera siły :]
Chodzi Ci zapewne o kącik funkiowo-bergeniowo-kopytnikowy? Bez begonii :wink: Zestaw jest bardzo trafny. Jeszcze paprocie ... i już to widzę ;:173 Na pewno gdzieś taki upchnę, ale czy u siebie ...
Ty na tych biegówkach w końcu jeździsz czy nie, bo nie napisałaś?;>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”