Kocica i Lwisko w ogrodzie cz. 4
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kocica i Lwisko w ogrodzie cz. 4
No to teraz wiem wszystko. Mój ma już około 2 metrów. Na szczęście nie potrzebuje dużej donicy, cały sezon jest zadołowany wraz z nią, puszcza korzenie, dzięki którym czerpie wodę i pokarm. Na zimę siłą rzeczy je urywam, ale bardzo dobrze to znosi.
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziś był piękny, słoneczny dzień, więc trochę przesadziłam z pracami ogrodowymi. Posadziłam sporo roślin, zrobiłam dość dużo sadzonek bo musiałam wykopać niektóre rozchodniki i irysy Variegata, wygrabiłam mnóstwo patyków, gałęzi i starych, zaschniętych łodyg. Czekam na jeszcze jedną paczkę z roślinami, niestety dużo tego kupiłam więc znowu będzie co robić.
Fiołeczki zakwitły.

Przepięknie pachnie i już rozkwita magnolia gwiaździsta.

Forsycja koreańska Kumson.

Forsycja Golden Times.

Brzoskwinia zasypana jest kwiatami.

Wiśnia wczesna "Kojou-no-mai".

Mahonia bealei.

Porzeczka krwista zasypana jest pakami kwiatowymi.

Różaneczniki dahurskie.

Fiołeczki zakwitły.
Przepięknie pachnie i już rozkwita magnolia gwiaździsta.
Forsycja koreańska Kumson.
Forsycja Golden Times.
Brzoskwinia zasypana jest kwiatami.
Wiśnia wczesna "Kojou-no-mai".
Mahonia bealei.
Porzeczka krwista zasypana jest pakami kwiatowymi.
Różaneczniki dahurskie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Wegetacja w Twoich stronach zaczyna się dużo szybciej niż w moich. Te same rośliny będą w tym samym stadium rozwoju dopiero za jakieś 7-10 dni.
- kocica
- Kontakt:
Witaj Madziagos. Nasz kraj jest niewielki, ale jednak są tu duże różnice i warunki pogodowe w tym samym czasie i różnych rejonach. Sama oglądam sporo ogrodów z różnych części kraju i zadziwia mnie ilość kwitnących roślin w innych miejscach.
U nas drugą noc z rzędu był przymrozek, o 6 rano wszędzie było biało i nadal jest w miejscach gdzie nie dociera wschodzące, poranne słońce.
Jak tylko się trochę ogrzeje powietrze, to wyruszam na podbój z łopatą i grabiami
.
U nas drugą noc z rzędu był przymrozek, o 6 rano wszędzie było biało i nadal jest w miejscach gdzie nie dociera wschodzące, poranne słońce.
Jak tylko się trochę ogrzeje powietrze, to wyruszam na podbój z łopatą i grabiami

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Ewa - a może będziesz sprzedawała nadwyżki. Kiedyś był Twój wątek na forum.
Pozdrawiam , Joanna
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dużo kupiłaś, będzie co podziwiać
Jestem bardzo ciekawa jak duża urośnie ta forsycja, więc będe ją u Ciebie obserwowała
Jestem bardzo ciekawa jak duża urośnie ta forsycja, więc będe ją u Ciebie obserwowała
- kocica
- Kontakt:
Joasiu, może będę coś sprzedawała, ale to później, jeśli uzbieram trochę różnych sadzonek.
Margo2 witaj, ta forsycja już w tej chwili ma taki pokrój na boki
- gałązki nie rosną w górę tylko w poprzek, ale zobaczymy.
Wykorzystuję piękną i ciepłą pogodę na różne prace w ogrodzie, najwięcej czasu pochłaniają porządki po całym roku lenistwa i sadzenie nowych roślin. Bardzo dużo roślin przesadziliśmy w nowe miejsca, nawet wielka kalina japońska nie ucierpiała i ma już mnóstwo paków kwiatowych.
Ogród powoli rozkwita i mam nadzieję, że nie powrócą bardzo chłodne dni, a już szczególnie przymrozki.
Berberysy Aurea już wypuszczają listki, kilka przesadziłam w nowe miejsca.

Pigwowiec Etna i Jet Trail zaraz zakwitną.

Kalina bodnanteńska kwitła całą jesień aż do stycznia, a teraz zakwitła na pędach wypuszczonych w zeszłym sezonie.

Magnolia rozwija coraz więcej pąków.

Kwitnie też śliwa Hessei

Moja ulubiona forsycja Golden Times, duża z ładnie przewieszającymi się gałęziami, przy niej forsycja Maluch to karzełek.

Margo2 witaj, ta forsycja już w tej chwili ma taki pokrój na boki

Wykorzystuję piękną i ciepłą pogodę na różne prace w ogrodzie, najwięcej czasu pochłaniają porządki po całym roku lenistwa i sadzenie nowych roślin. Bardzo dużo roślin przesadziliśmy w nowe miejsca, nawet wielka kalina japońska nie ucierpiała i ma już mnóstwo paków kwiatowych.
Ogród powoli rozkwita i mam nadzieję, że nie powrócą bardzo chłodne dni, a już szczególnie przymrozki.
Berberysy Aurea już wypuszczają listki, kilka przesadziłam w nowe miejsca.
Pigwowiec Etna i Jet Trail zaraz zakwitną.
Kalina bodnanteńska kwitła całą jesień aż do stycznia, a teraz zakwitła na pędach wypuszczonych w zeszłym sezonie.
Magnolia rozwija coraz więcej pąków.
Kwitnie też śliwa Hessei
Moja ulubiona forsycja Golden Times, duża z ładnie przewieszającymi się gałęziami, przy niej forsycja Maluch to karzełek.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Najbardziej ze wszystkich magnolii podoba mi się gwiazdzista.
Wolałabym jednak, żeby forsycja rosła wzwyż niż w szerz. W tę stronę mam więcej miejsca
Wolałabym jednak, żeby forsycja rosła wzwyż niż w szerz. W tę stronę mam więcej miejsca

- kocica
- Kontakt:
Witaj Margo, a ja wolę jak wszystko mi się na boki rozrasta
żeby to miejsce zakryć.
Dotarła kolejna moja paczka z roślinami. Jakby było mi mało to w razie czego wybrałam się wczoraj na rynek i kupiłam trochę cebul i krzewów różanych
. Dojechały kolejne pergole - do róż tym razem - i dziś je zabezpieczałam impregnatem, jutro powtórka.
Posadziłam sporo irysów japońskich i syberyjskich, jeżówki, kolejne piwonie oraz liliowce no i 3 odmiany nowych języczek. Rozłożyłam sporo włókniny.
Nowe żurawki posadziłam do pojemnika.

Część moich prac włókninowych.

Moja ulubiona Golden Times.

Dotarła kolejna moja paczka z roślinami. Jakby było mi mało to w razie czego wybrałam się wczoraj na rynek i kupiłam trochę cebul i krzewów różanych

Posadziłam sporo irysów japońskich i syberyjskich, jeżówki, kolejne piwonie oraz liliowce no i 3 odmiany nowych języczek. Rozłożyłam sporo włókniny.
Nowe żurawki posadziłam do pojemnika.
Część moich prac włókninowych.
Moja ulubiona Golden Times.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ewuniu a jednak sporo roślin u Ciebie w bardziej zaawansowanej fazie niż u mnie
Forsycje wszystkie piękne gdy kwitną. Magnolia cudna i długo była na mojej liście chciejstw aż w końcu kupiłam. Żurawki w skrzyni to ciekawy pomysł. Tyle wiosennych prac i do tego bogate zakupy - napracowałaś się
Czy korzystałaś ze szkółki iglaki24? Interesuje mnie kilka roślinek u nich i nie wiem czy warto skorzystać.

Forsycje wszystkie piękne gdy kwitną. Magnolia cudna i długo była na mojej liście chciejstw aż w końcu kupiłam. Żurawki w skrzyni to ciekawy pomysł. Tyle wiosennych prac i do tego bogate zakupy - napracowałaś się

Czy korzystałaś ze szkółki iglaki24? Interesuje mnie kilka roślinek u nich i nie wiem czy warto skorzystać.
- kocica
- Kontakt:
Izo, nie kupowałam tam ze względu na ceny, te same rośliny mam całkiem niedaleko u producentów. Wysyłkowo kupuję ciekawostki, których nie ma w mojej okolicy - tak jak parrocję i prusznik zimą, kłącza piwonii, irysy i róże, niektóre byliny, hosty. Jestem w tym roku maksymalnie nastawiona na ogród nie tylko zakupowo, co prawda niektórych rzeczy nie dam rady sama zrobić, ale robię ile się da i trochę więcej. Najgorsze jest to, że ja tu jestem ciągle sama i mało kiedy może pomóc mi M.
Spacerowałam ostatnio z psiakiem po mojej wsi i zauważyłam, że ludzie nie mają w ogrodach w ogóle forsycji - forsycje rosną tylko u mnie i w jednym starym i zaniedbanym bardzo ogrodzie. Dziwne to jest bardzo bo to takie piękne i radosne krzewy.
U mnie kwitną wiśnie ozdobne, ale nie umiem im zrobić dobrych zdjęć, może jutro o poranku na pierwszym psim spacerze wyjdą lepiej.
Szafirki są marne w tym roku, pora je chyba wykopać i posadzić do nowej ziemi w koszyczku.

Powojnik Albina Plena już ma pąki kwiatowe.

Dopiero rozkwitają miodunki.

Pergola przy wejściu skończona.

Spacerowałam ostatnio z psiakiem po mojej wsi i zauważyłam, że ludzie nie mają w ogrodach w ogóle forsycji - forsycje rosną tylko u mnie i w jednym starym i zaniedbanym bardzo ogrodzie. Dziwne to jest bardzo bo to takie piękne i radosne krzewy.
U mnie kwitną wiśnie ozdobne, ale nie umiem im zrobić dobrych zdjęć, może jutro o poranku na pierwszym psim spacerze wyjdą lepiej.
Szafirki są marne w tym roku, pora je chyba wykopać i posadzić do nowej ziemi w koszyczku.
Powojnik Albina Plena już ma pąki kwiatowe.
Dopiero rozkwitają miodunki.
Pergola przy wejściu skończona.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Dziś chłodno i ponuro, niestety nie pada nadal, a deszcz bardzo by się przydał w naszym rejonie.
Moje ulubione wiosenne krzewy
.
Forsycja Golden Times.

Forsycja koreańska.

Forsycja Maluch.

Forsycja Goldzauber.

Wiśnia wczesna 'Kojo-no-mai'

Wiśnia nippońska Brillant

Magnolia gwiaździsta.

Moje ulubione wiosenne krzewy

Forsycja Golden Times.
Forsycja koreańska.
Forsycja Maluch.
Forsycja Goldzauber.
Wiśnia wczesna 'Kojo-no-mai'
Wiśnia nippońska Brillant
Magnolia gwiaździsta.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Czym się różni forsycja koreańska od " naszej".
Pozdrawiam , Joanna
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Ewciu, już tak pięknie Ci kwitną drzewa, powojnik pąki ma, a miodunka dopiero zaczyna, to jakaś opóźniona czy jak?, bo u mnie miodunki już w kwiatach, a drzewa tylko brzoskwini na razie w kwiatach 

- kocica
- Kontakt:
Joasiu, forsycja koreańska Kumson ma w sezonie piękne liście kremowo żyłkowane, jest ozdobna cały sezon dzięki temu, a forsycja Golden Times ma liście zielono żółte - przepięknie wygląda jak je wypuści.
Iwona0042, krzewy, które teraz kwitną są krzewami bardzo wczesnymi, specjalnie wyszukuję takie różności, które kwitną albo bardzo wcześnie albo późno. Za to byliny u mnie kwitną zawsze później niż w innych ogrodach bo u mnie jest chłodniej.
Iwona0042, krzewy, które teraz kwitną są krzewami bardzo wczesnymi, specjalnie wyszukuję takie różności, które kwitną albo bardzo wcześnie albo późno. Za to byliny u mnie kwitną zawsze później niż w innych ogrodach bo u mnie jest chłodniej.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.