truskafka85 pisze:ejacek pisze:
truskafka85 pisze:Witam,
świetne rośliny
pelecyphorki masz od nasionka czy kupiłeś/dostałeś rośliny? jak jest z dostępnością?
to jedno z moich kaktusowych chciejstw (a miała być A. Południowa :P)
pozdrawiam
a o które pelecyforki chodzi :aselliformis czy strobiliformis ?
ita ita
btw świetne bieszczadzkie foty
A to czarne to też może być Vipera berus, widziałam taką w Bieszczadach kilka lat temu,
Pelecyforki (aselliformis) w większości dostepne są jako sadzonki , ze szczepionych roslin matecznych , dlatego z ich dostepnością cienko. Ja na nie mam cały czas głód niezaspokojony ale jak już to z różnych źródeł , bo wtedy jest wieksza szansa że uda się zapylić (chodzi o to by uniknąć kupowania sadzonek pobranych z jednej rosliny matecznej). Jest problem z pozyskaniem nasion. Jak już wykiełkują to nie wiem dlaczego ale rosną w słupek , wtedy najczęsciej ucina im się głowę i szczepi , a ukorzeniony tułów pozostawia w ziemi i on też poźniej daje odrosty. Z resztą na all nawet ariaki są nieporównywalnie częsciej dostepne niż pele.
jeśli chodzi o drugą to z nią jest dużo łatwiej , jest więcej nasion i łatwiej dostepna.
co do vipery , tak to żmija , ja już w Bieszczadach widziałem chyba wszystkie jej kolory.
nyskadu pisze:Fajne widoczki, w górach też już widać jesień. Ja zdecydowanie wolę morze, oczywiście nie o tej porze roku

: uwielbiam ciepło, plażę, szum morza, lenistwo i olejek do opalania

a najlepiej morze połączone z górami

takiej to trudno dogodzić
prosze na specjalne życzenie -morze połączone z górami