Edyta 74 - rozumiem, że chodzi o roślinę z zielonymi pędami,

jeśli tak, to jest to
kamasja 'Semiplena'
Z tyłu jest kwitnąca
'Blue Heaven'
Zdjęcie z poprzedniego roku, w towarzystwie floksów kanadyjskich:

Kamasje są uwielbiane przez pszczoły, ale to wyszło dopiero po posadzeniu, najpierw zachwyciły mnie wyglądem.
Filigranowa27 - właśnie tak, ważne jest, nawet powiedziałabym, że bardzo, w tym naszym zabieganym świecie znaleźć chwilę żeby się zatrzymać, zauważyć to co piękne.
Gardeniaa - akurat Sympatia zbyt mocno nie pachnie, zapach jest lekko wyczuwalny.
W wielu ogródkach obserwowałam krzewy róż, powiem szczerze, wszystkie są piękne, jak są obsypane kwieciem.
Po drugiej stronie są dwa drzewka owocowe, ogrodzone płotkiem, a za płotkiem ukrywa się gnojówka z pokrzyw

w parze z rosnącym rabarbarem. Z przodu jest jedynie wyokrąglenie rabaty, na chwile obecną mam plan, aby posadzić funkie, cień jednak jest spory, posadziłam czosnki, widać jaka jest róznica pomiędzy tymi w cieniu, a tymi na słońcu.
To zdjęcie jest jeszcze przed zmianami, celowo nie kasowałam daty na zdjęciu.
Hen_s - oj ja właśnie też pokochałam róże, wbrew pozorom nie są za bardzo wymagające. Po cichu powiem, że w tym roku dokupiłam 6 pnących, za kilka lat mam nadzieję, że będzie efekt.
To jakiś prawdziwy cudotwórca
Skromny to Ty nie jesteś.

Heniu, ja sobie wzięłam do serca rady i zastosowałam na gruncie.
Wcale mnie w tym kontekście nie dziwi, że masz tylu skrzydlatych gości.
Ptaki, owady sprawiają, że ogród żyje, to nie jest tylko obrazek, ale coś żywego. Warto w naszym najbliższym otoczeniu ograniczać, albo nawet zupełnie eliminować używanie chemii. Przy odrobinie wysiłku, można znaleźć naturalne metody nawożenie czy niszczenia szkodników. Od kilku lat wszystkie odpadki roślinne, ale też i domowe idą na kompost, sukcesywna wymiana gleby na ziemię kompostową znacznie poprawia jej strukturę.
W naszych wypielęgnowanych ogródkach warto zbudować domek dla pszczół, czy zostawić kawałek bardziej naturalny, tam gdzie zostawimy liście na zimę, a w nich schronią się m.in. biedronki, nasi sprzymierzeńcy w walce z mszycami.
Warto też sadzić rośliny lubiane przez pszczoły czy motyle.
Dziękuję za wysoką ocenę ogrodu, ja jednak nie oceniam go tak wysoko, mam jeszcze mnustwo pomysłów do zrealizowania, najgorsze (a może najlepsze

) jest to, że jak zrealizuję jeden pomysł to pojawiają mi się dwa inne.
Trzynastka - fajnie jest jeśli o każdej porze roku coś kwitnie, niestety miejsce wyznaczone na byliny
jakoś mi się skurczyło.
Na dobranoc,
'Astrid Lindgren'
'Nostalgia'