Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.

Post »

Ulcia :)
Niestety nie posiadam żadnego spisu... wszystko gdzież zaginęło... :(

Justyś :)
A u mnie w ogródku z daliami, mieczykami, piwoniami nadal króluje babcia :D - oby jak najdłużej.

Moje faworytki wśród dalii szaleją:

Obrazek...Obrazek

Obrazek

Obrazek

a takie siostry syjamskie wyrosły z "Lady Darlene":

Obrazek...Obrazek

Obrazek

i jeszcze kilka lilijek, o których myślałam że nie przetrwały zimy a one teraz dopiero raczyły zakwitnąć:

Obrazek...Obrazek

ta to była ciężka do pokazania....

Obrazek

Bałam się że ją złamię...

Obrazek

ale jakoś się udało :D

Obrazek

i jeszcze jedna :D

Obrazek...Obrazek

Obrazek

i jeszcze takie...

Obrazek...Obrazek

Obrazek

a takiego liliowca dostałam od Wandzi na spotkaniu u Zytki:

Obrazek

jestem okropna ;:223 ;:223 ;:223 ... a on niesamowity.. zakwitł w doniczce tak jak mi go Wandzia dała... a powinien już dawno być wysadzony na stałe miejsce.... na te upały to cud, ze się nie zmarnował...

Obrazek

pokażę Wam jeszcze resztki naszych mieczyków... zanim zdążyłam zrobić zdjęcia tym najpiękniejszym... zostały ścięte i wywiezione na groby naszych bliskich... a to co zostało wygląda tak:

Obrazek

Obrazek,Obrazek,Obrazek

Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek

Obrazek

i jeszcze może te które nie kwitną ale cały roku zdobią ogród - trzmielinki:

Obrazek...Obrazek

to jeszcze pokażę Wam tym razem mój busz.... skarpa czeka na reorganizację:

Obrazek

a to taka tam nowa rabatka:

Obrazek

i widok z drugiej strony

Obrazek

i na koniec widok na tunel różany... jak na razie wysiały się pod nim słoneczniki i rosną... rosną... rosną...

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

"Lady Darlene" jest boska ;:138
Pięknie i kolorowo muszę się przyłożyć u siebie aby w przyszłym roku choć namiastkę tych wspaniałości posiadać :) i cieszyć się kolorami.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To samo pomyślałam ;)))
'Lady Darlene' koniecznie muszę dodać do mojej kolekcji :)
Jest piękna!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jogusiu podziwiam różankę ;:138 tfu tfu niech rosną dalej...
a ta druga rabatka pod drzewem z hostami bardzo ładna...no i dalie Ci kwitną moje ciągle mają zamiar,czekam bardzo bo nawet nie wiem jakie mam... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Basiu :)
Na tej rabatce te plamki ciemnej zieleni to macierzanka.... w moim pokręconym umyśle już utworzyła zielony, pachnący dywan.... ech.... dlaczego do tego ogrodnictwa potrzeba tyle cierpliwości ;:223

Aniu, Justynko :)
"Lady Darlene" jest jedną z niewielu nazwanych u mnie dalii i w dodatku była kupiona przez przypadek. Jechaliśmy na chrzciny do bratanka i przed sklepem ogrodniczym zauważyłam piękny, olbrzymi wiatraczek. Jako że brzdąc chrzczony ma starszego o 2 lata braciszka postanowiłam kupić także coś dla niego, żeby nie czuł się pokrzywdzony że całą uwaga skupiona na młodszym braciszku. I jak zauważyłam ten wiatrak to nie mogłam mu się oprzeć. Zatrzymaliśmy się na chwilę a ja czekając, aż pani przyniesie z zaplecza zapakowany wiatraczek, oglądałam różności... i wzrok mój tak nieszczęśliwie padł na wiszące w opakowaniu kłącze.... i już wiedziałam, że bez niego nie wyjdę :uszy

Misiu :)
Na nowej rabatce posadzona jest między innymi wierzba, którą dostałam od Uli, Agnieszki i Joli jesienią ubiegłego roku:

Obrazek

Oraz zdobycze ze zlotu w sulejowie:

choina kanadyjska - Washington Dwarf

Obrazek

sosna blue low

Obrazek

sosna meduza

Obrazek

świerk Golden Star

Obrazek

hehehe to mój hołd oddany tzw "kulkom"
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Jagusiu!
Byliśmy z Zosią wczoraj podlewać kwiaty,wszystko ładnie rośnie,jednak mieczyki jeszcze nie kwitną.
Pozdrowienia z Leśnego Rodzinnego ogrodu w jego imieniu Edward :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jogusiu he he to i Ciebie opanowała kulkowa "mania" :;230
..co prawda okazy bardzo ładne... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jagusiu nowa rabatka wygląda ciekawie a i te nabytki z Sulejowa fajne, ale wpadła mi w oka ta sina juka (już ją kiedyś pokazywałaś) ciekawie wygląda, kupiłabym sobie taką, ale u mnie w ogrodniczym to tylko te najzwyklejsze. :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowita Lady Darlene :D Do tego roku broniłam się przed daliami, ale uległam i się cieszę. Nie wiem, czy tak samo będę radosna przy wykopywaniu, ale na razie jest dobrze :roll: Lilie i mieczyki przepiękne, ale najbardziej spodobał mi się dzwonek drobny. Mam tylko ten niebieski, a Twój mnie oczarował :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Edziu :)
Oj tak, tak... podlewanie to ostatnio jedyna czynność jaką wykonuję w ogrodzie :(
A właśnie widzę że coś u mnie te mieczyki się pospieszyły.... ale to babci działka... ona sadzi je w dwóch turach, tak żeby kwitły w różnym okresie. To są kwiaty można powiedzieć użytkowe: zawsze ścinamy je do wazonów na cmentarz, bo długo stoją i nie boją się słońca.
Pozdrowienia dla całej ekipy leśnego ogrodu :D

Misiu :D
Absolutnie NIE: bronię się rękami i nogami... fakt że kulki prześliczne są [chociaż u mnie bynajmniej nie będą one kulkami... mam zamiar puścić je "na żywioł" i niech rosną jak chcą]. Mają jednak jedną podstawową wadę, która dla mnie jest barierą nie do przebicia, a mianowicie cenę... Te akurat iglaczki były kupione w bardzo okazyjnej cenie, bo ze szkółki jednego z naszych forumków. A poza tym charakter naszego ogrodu nie pasuje do kulek... Tę jedną rabatkę im poświęciłam... tylko mam nadzieję że jak się wszystko rozrośnie to będzie wyglądało tak jak zamierzałam... tyle u mnie nigdy jakoś to nie wychodzi tak jak sobie wyobrażam :roll:

Iwonka :)
To nie jest juka sina tylko juka rostrata. Kupiłam ją ze względu na jej wygląd w przyszłości... ze zdjęć wynikało że ma tworzyć taki kosmaty pień a na szczycie czuprynkę :D Kupiłam ją dwa lata temu jako roczną sadzonkę ale przez rok stała jeszcze w doniczce w domu. W tym roku zdecydowałam wysadzić ją do ogrodu... i nie wiem czy zrobiłam dobrze... bo podobno wytrzymuje dobrze suchy mróz... za to gorzej sobie radzi z mokrym... więc pewnie lepiej by było trzymać ją w doniczce i wynosić do szklarni na zimę. tutaj masz link, gdzie jest zdjęcie przedstawiające ją za kilka lat:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=38050

Ewciu :)
To prawda... trudno się powstrzymać od pokochania tych kwiatów.... A oprócz ich niebywałej urody zaletą jest także to że kwitną nieprzerwanie aż do mrozów....tylko to wykopywanie....
Dzwonek się rozrasta bardzo ładnie, więc chyba skuszę się i porobię sadzonki... jak się przyjmą to się podzielę z chętnymi :)
a dzisiaj wrzucę tylko jedną fotkę.... bo nie mam nawet kiedy cykać zdjęć... jak przyjdę z pracy, zrobię obiad... to wystarcza tylko tyle czasu żeby podlać ogród... chwast rośnie na potęgę... kret ryje niemożebnie :( po prostu płakać się chce.....

Obrazek
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Tak, takie widoki to my lubimy :D :D :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jagusiu
Współczuję Wam z tą susza i ciągłym podlewaniem. Całe szczęście, ze ogród przy domu :)
Ja siedzę w mieście i gryzę palce, jak tam moje roślinki na wsi bez podlewania od poniedziałku.... no i inspekt :shock:
Jagusiu opowieść o wiatraczku super :D
Zawsze mówię, że lepiej trzymać się w ogóle z dala od szkółek i ogrodniczych :;230
Uwielbiam mieczyki i ich staromodny urok, tak samo dalie...
Babcia chyba czuwa, jak jesteś w pracy albo w kuchni, bo ogród wygląda kolorowo i kwitnąco :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jagusiu jeśli ta Twoja juka ma takie cienkie listki i białe brzegi (tak jak ta na pierwszym zdjęciu w wątku który mi podałaś) to ja chyba też taką mam (wstawię wieczorem zdjęcie) kupiłam ją w zeszłym roku i wysadziłam od razu i przezimowała najładniej ze wszystkich jakie mam ;:108
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jogusiu ;:196 zakwitła różyczka ..zobacz u mnie..ale cieszę się już myśłam że mi przepadła ... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Jagusiu chwasty rosną wszędzie, ja muszę teraz wziąć się ostro za plewienie bo zgłosiłam nasz ogród do konkursu , wyniki mają być podane w czasie dożynek powiatowych w Radawcu 2 września a wcześniej ma przyjechać komisja no i trzeba wyplewić.
Ja tak się zastanawiam gdzie Ty te nowe rabatki tworzysz czy aby nie u sąsiada?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”