Storczykowa pasja Andzi !
Re: Storczykowa pasja Andzi !
Czemu Pati, śliczne są
. A tak, wiem, wiem - najpierw lista
.

Aniu, piękne te nowe nabytki!
Możesz podać stronę internetową tego włoskiego sprzedawcy? Może akurat jest gdzieś blisko moich okolic... 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Jasne Martusiu :
http://www.nardottoecapello.it/
Jak byś zlokalizowała jakoś ten sklepik to podaj mi proszę dane adresowe. Mój znajomy jest kierowcą tira i tak się zastanawiam, bo on do Włoch jeździ regularnie, czy czasami nie bywa w tamtej okolicy. Jednak nie wiem jaka to okolica bo nie mogę znaleźć adresu...
http://www.nardottoecapello.it/
Jak byś zlokalizowała jakoś ten sklepik to podaj mi proszę dane adresowe. Mój znajomy jest kierowcą tira i tak się zastanawiam, bo on do Włoch jeździ regularnie, czy czasami nie bywa w tamtej okolicy. Jednak nie wiem jaka to okolica bo nie mogę znaleźć adresu...
Pojechałam sobie dzisiaj do Biedrony po proszek do prania i takie tam (parę drobiazgów). Oczywiście nie muszę Wam mówić z czym wróciłam
. Tak, tak, ze ...storczykiem. Niby zwykły, popularny, ot, wszędzie ich pełno. Ale co poradzę na to, że dostaję bzika jak zobaczę różowe
. Rozum mi normalnie szwankuje. Trochę zabiedzony ale za to za 9,99. Warto było, już zdobi mój kwietnik, który na samej górze miał puste miejsce po straconym Dendrobium phal. Już nie jest pusto
:

Swój ostani pąk otworzył Phal. minus x amboinensis. Jestem dumna, bo "donosił" mimo podróży a potem niezbyt delikatnych prób ulokowania go w doniczce, którą przygotowałam dla niego :

Jest strasznie trudno sfotografować taką drobnicę, więc wybaczcie mi proszę te nienajlepsze ujęcia
.
A teraz coś, co bardzo mnie dzisiaj ucieszyło
. Oto co odkryłam dzisiaj, podczas rutynowych oględzin moich urlopujących katlejastych
:

Roślina ma jeszcze dwa młode przyrosty, więc jest szansa, że ten pąk nie będzie jedyny
. Muszę powiedzieć, że jak dotąd kwitną mi te katlejaste, które wypuszczają kwiatostan bez pochewki. Jedna biała wypuściła pochewkę ale pąków ani widu, ani słychu...Bądź tu człowieku mądry
.
Pozdrawiam serdecznie

Swój ostani pąk otworzył Phal. minus x amboinensis. Jestem dumna, bo "donosił" mimo podróży a potem niezbyt delikatnych prób ulokowania go w doniczce, którą przygotowałam dla niego :

Jest strasznie trudno sfotografować taką drobnicę, więc wybaczcie mi proszę te nienajlepsze ujęcia

A teraz coś, co bardzo mnie dzisiaj ucieszyło

Roślina ma jeszcze dwa młode przyrosty, więc jest szansa, że ten pąk nie będzie jedyny

Pozdrawiam serdecznie

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piekny nabytek Aniu
I wcale nie taki pospolity ,ja w kazdym razie tu u siebie takiego nie spotkalam
Ale najbardziej mi sie "krabik" podoba,sliczny jest.mam wrazenie ze one sa wytrzymale.Gratuluje paczuskow na Cattleykach ,beda znowu piekne widoczki

Ale najbardziej mi sie "krabik" podoba,sliczny jest.mam wrazenie ze one sa wytrzymale.Gratuluje paczuskow na Cattleykach ,beda znowu piekne widoczki

Kami, dziękuję
. Też zdziwiła mnie zena bo u nas w Bieronie generalnie nie przeceniają storczyków a tu proszę, taka miła niespodzianka
.
Kasiula, dziękuję
. Faktycznie, krabik (fajna nazwa, taką mu zostawię
) jest nieziemski. Tak jak już wspomniałam, uwielbiam krzyżówki z Phal. minus. W przekazywaniu fajnych genów spisuje się na medal
.

Kasiula, dziękuję

Aniu, ten Twój nowy nabytek jest po prostu śliczny!!
Wcale nie taki popularny! Bardzo mi się podoba to połączenie bieli i fioletu, warżka dodaje mu wdzięku!! 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Martuś, dziękuję . A mnie się wydawało, że taki popularny. faktycznie, połączenie kolorów ma fajne, choć kondycja raczej słaba ale korzonki są ok. Więc wszystko powinno być dobrze.
Martuś, dziękuję . A mnie się wydawało, że taki popularny. faktycznie, połączenie kolorów ma fajne, choć kondycja raczej słaba ale korzonki są ok. Więc wszystko powinno być dobrze.
-- 31 sie 2013, o 20:23 --
Kami, dziękuję
. Też zdziwiła mnie zena bo u nas w Bieronie generalnie nie przeceniają storczyków a tu proszę, taka miła niespodzianka
.
Kasiula, dziękuję
. Faktycznie, krabik (fajna nazwa, taką mu zostawię
) jest nieziemski. Tak jak już wspomniałam, uwielbiam krzyżówki z Phal. minus. W przekazywaniu fajnych genów spisuje się na medal
.
-- 31 sie 2013, o 20:23 --
Kami, dziękuję

Kasiula, dziękuję

Kochani, potrzebuję Waszej rady. Otóż znalazłam w swoich "zapasach" kilka paczek podłożą storczykowego, które kiedyś tam kupiłam i uznając za słabe rzuciłam w kąt. W kątki przeleżało jakiś roki i dzisiaj tak mnie naszło, aby zobaczyć co te paczki kryją. Powiem ta :szały nie ma... ale skład jest następujący :
-czipsy kokosowe
-włókno kokosowe
-keramzyt
Mam dylemat, czy "toto" mogłabym wykorzystać, czy dać sobie spokój. Sam skład jest ok. ale ta struktura, trochę mnie zniechęca. Oprócz wymienionych składników znajduje się jeszcze jakby torf. Nie jest on problemem, bo można się spokojnie go pozbyć. Wygląda to tak :

Dodam tylko, że jest mega lekki i na pewno przesychać będzie błyskawicznie (nie wiem czy nawet nie za szybko). Co o tym myślicie
.
-czipsy kokosowe
-włókno kokosowe
-keramzyt
Mam dylemat, czy "toto" mogłabym wykorzystać, czy dać sobie spokój. Sam skład jest ok. ale ta struktura, trochę mnie zniechęca. Oprócz wymienionych składników znajduje się jeszcze jakby torf. Nie jest on problemem, bo można się spokojnie go pozbyć. Wygląda to tak :

Dodam tylko, że jest mega lekki i na pewno przesychać będzie błyskawicznie (nie wiem czy nawet nie za szybko). Co o tym myślicie

Andziula ,do cymbidiow powinno byc chyba dobre takie podloze skoro szybko przesycha???
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andziu namocz go porządnie przed przesadzeniem, może będzie wtedy ok.
Ja bym go potrzymała przez noc, a później aby woda tylko odciekła. Torf według mnie, raczej nie przeszkadza, skoro tam już się znalazł.

Ja bym go potrzymała przez noc, a później aby woda tylko odciekła. Torf według mnie, raczej nie przeszkadza, skoro tam już się znalazł.

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam