Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Patixd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jaka to odmiana Sannsewieri?

Post »

Witam :)
Czy wie ktoś jaka to odmiana?
Pilne!! :D
Obrazek
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli

Post »

Jak dla mnie ta roślina w ogóle nie wygląda na sansevieirę, ale może to jakaś niespotykana odmiana
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Patixd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 19:25

Post »

kurcze ,a muszę ją na jutro opisać :/
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57

Post »

Witam serdecznie,
czy ktoś z Was pomógłby mi z identyfikacją odmiany mojej Sansewierii? Wygląda mi na golden futurę, ale pewnie się mylę. Z góry dziękuję z pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

---25 wrz 2015, o 17:40 ---
?
W oczekiwaniu na odpowiedź na wcześniejsze pytanie, zadam jeszcze jedno. Sansewierie posadziłem, jak się okazuje, w nieodpowiednim podłożu - w ziemi uniwersalnej, do której dodałem nieznaczną ilość żwirku. Teraz wiem już, że, jak pozostałe sukulenty, powinny mieć one inny substrat, zastanawiam się jednak, czy mogę je teraz przesadzić? Moje wątpliwości wynikają stąd, że mniejsza sansewieria (pojedynczy liść) pochodzi z kłącza tej większej, a odciąłem ją całkiem niedawno, nieco ponad trzy tygodnie temu, i nie zdążyła się jeszcze dobrze ukorzenić (co sprawdziłem parę dni temu). A zatem, czy lepiej zostawić ją w niewłaściwym podłożu i liczyć na to, że wypuścić korzenie, czy też zaryzykować jesienne przesadzanie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na początek mam małą uwagę, powywalaj te kamienie z większej doniczki, albo ogranicz ich liczbę. Inaczej ziemia będzie wolniej przesychać i nie będziesz wiedział, czy już należy podlać.
Kwestia ziemi, patrzę na lewą doniczkę i wg mnie przypomina mi to substrat do storczyków - chyba że tylko nim jest posypane od góry. Jeśli jednak nie, to wg mnie ta ziemia będzie wystarczająco przepuszczalna, czyli nie powinna w nadmiarze zatrzymywać wody i powinna szybko przesychać. Do wiosny powinno być ok. Zimą i tak te rośliny rzadko się podlewa, raz na dwa, trzy tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panie Norbercie, dziękuję za odpowiedź. Podłoże w obydwu doniczkach, jak pisałem, to uniwersalna ziemia do kwiatów doniczkowych, ten torf (?) na wierzchu pochodzi z pierwszego podłoża rośliny, w którym została kupiona. Wciąż więc nie wiem do końca, czy przesadzić, ale skoro zima za pasem, to pewnie zostawię na ten czas jak jest. Jeszcze jedno pytanie. Czy można sansewierie wzmacniać (wiosną i latem oczywiście) nawozem do kaktusów, czy raczej przeznaczonym do nawożenia roślin zielonych?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napiszę tak, torf nie za bardzo nadaje się do uprawy sukulentów. A kiedy była przesadzona ta większa roślina - też 3 tygodnie temu?
Ja bym przynajmniej tą mniejszą przesadził do właściwszego podłoża dodając jeszcze więcej piasku. Oczywiście na razie, dopóki nie wypuści korzeni, nie podlewaj.
Z tą dużą, jesień nie jest za dobrą porą przesadzanie, chyba że coś się dzieje z rośliną wskutek przelania. Dopóki jest wszystko z nią w porządku, ja bym do wiosny z tym poczekał.
Ważne tylko, o czym pisałem wcześniej wywalić te kamienie z doniczki. Drugą sprawą jest to, że uniwersalna ziemia dłużej przesycha, choć tutaj mogą być odstępstwa bo jedna mieszanka potrafi się różnić od drugiej. Niemniej trzeba zachować ostrożność przy podlewaniu.
Co do nawożenia, lepszym nawozem będzie raczej ten dedykowany do sukulentów.
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panie Norbercie, dziękuję za uściślenia. Że torf się nie nadaje, to już wiem, ale jest go w doniczce niewiele i tylko na wierzchu, ledwie przykrywa ziemię. Starszą roślinę sadziłem w tym samym czasie, co młodszą, która z tej starszej właśnie została odcięta.
A zatem małą przesadzę już teraz, a z większą poczekam do wiosny (drenaż na dnie doniczki jest, trochę żwirku w podłożu również, podlewam oszczędnie, więc powinna sobie w okresie spoczynku poradzić). Kamienie w większej doniczce to tak naprawdę porowate i cieniutkie krążki cegły wyłowione z rzeki, obok której stała niegdyś cegielnia; nie przykrywają one dokładnie podłoża, szczeliny między nimi są dość duże (czego na zdjęciu może nie widać), ale skoro Pan radzi je usunąć, to tak właśnie zrobię.
mwoz123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Jest coraz gorzej z tym liściem, chyba go obetnę, bo nie wiem co się dzieje?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Usuń. a roślinę podlałabym czymś p/grzybowym, np. Previcur.
Nie zaszkodziłoby też, mimo, że to trochę nie pora, oddzielić jedno mocne ładne nowe piórko, tak na wszelki wypadek.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poradźcie mi proszę, co zrobić z tą sadzonką sansewierii; odciąłem ją jakieś 4 tygodnie temu, poleżała do wyschnięcia 2 dni, posadzona do suchej ziemi, podlana po tygodniu. Straciła wszystkie krótkie i nieliczne korzonki, jakie miała po odcięciu od starszej rośliny (zostały 2, było ich może z 6), ale z miejsca odcięcia wypuszcza drobne włoski; czy to będą korzenie? Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
honorata0
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 00:21

Post »

Siemka! Ja bym powiedziała wsadzić w suche podłoże i czekać. Czy ta odcięta część jest twarda? Jeśli tak to nie ma co się martwić. Grunt,żeby nie gniła. Podlać odrobinką wody po tygodniu.pozdrawiam
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, twarda, dzięki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za szybko podlałeś. W przypadku ukorzeniania sadzonek sukulentów, powinno się z tym odczekać więcej czasu. To są sukulenty i z braku wody szybko nie zginą. W tym wypadku, gdy roślina straciła resztę korzeni w żadnym wypadku nie podlewał bym po tygodniu, bo w tak krótkim czasie nie odtworzy korzeni i zacznie gnić. Po prostu nie będzie czym pobierać wody. Poczekałbym z pierwszym podlaniem nawet 3-4 tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
malelka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2015, o 14:19

Post »

Witam, jestem tu nowa. (Ale nie za młoda). Myślałam, że jestem dziwadłem kochając sansewierie, ale widzę, że jest nas więcej :D Zabrałam kiedyś z likwidowanego biura malutką sansewierię, "stała" w miejscu trzy lata. I u mnie też "stała" chyba z 8 lat. Nawet centymetra! Pojedyncza roślinka, dwa listki.... Zawzięłam się, w końcu ogrodnikiem jestem. Dbałam, prosiłam, tłumaczyłam, groziłam.. I jest. Dziś ma około 30 lat i wiele dzieci. Ale zaraziła mnie chorobą miłosną do sansewierii. Mam ich kilka, kocham je a i one mnie kochają. Mam kilka (setek) zdjęć na kompie, ale nie wiem, czy będę umiała się nimi podzielić. I zaznaczam, że czasami "katuję" te moje roślinki nadmiarem wody, ale żadna mi nie zgniła, po przesuszeniu pięknie kwitną, sadzonki liściowe czasami wkładam "do góry nogami" (pierwszy raz dla eksperymentu) i też rosną! Ziemia nie zawsze do sukulentów a te cholernice zawsze piękne.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3d85f7a3683e6039
http://www.fotosik.pl/zdjecie/049b07e53117a82b
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0f272ca96c9ca538
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0c93dc3abf1c6d50
http://www.fotosik.pl/zdjecie/699f0f5c0919edc3
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3d85f7a3683e6039
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e3b2ba5ad8dc9a95
Dobrze, spróbowałam. Ale jeśli poszło coś nie tak z wklejaniem zdjęć poproszę o pomoc.
Hm, jak zrobić, żeby były zdjęcia a nie linki????
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”