Oby ani sarny ani magia. Niech idą sobie do lasu a nie na moje włości wchodzą. A najgorsze, że postawiliśmy im paśnik przed oknem. Malo im skubańcom! Mało
Dziś postanowiłam zrobić takie coś dla Was. Sporo piszemy tu o danych roślinach ale całości jakoś mam niedosyt. Zatem zapraszam Was w wirtualną wycieczkę po moim ogródku
Kilka słów wstępu- z każdej strony mam wyznaczoną granicę. Od zachodu szklarnia, południa chodnik, wschodu- szpaler tuji, a od północy ściana z winoroślą i jeżyną. Zatem stajemy na rogu skalarni i chodnika prowadzącego do furtki i mamy taki widok:
(tawuła, ostróżka różowa pełna, róża również różowa, bodziszek korzeniasty, złocień biały pełny, wielka kępa liściorów słoneczniczka szorstkiego)
I idziemy w stronę furtki
(krwawniki 'Cerise Queen' i pospolity różowy, ostróżka niebieska i 'Galahad', jakiś złocień, płomyki szydlaste, kawałek smagliczki)
(reszta smagliczki, liliowiec, irysy niebieskie, rudbekie, słabo widoczne łubiny i clemek 'Yuki no yoso' oi'- obok niego pójdzie nabytek z biedry i Utopia jak ją w końcu gdzieś dostanę)
(jaśminowiec, pod nim pełnik i posłonek. Obok świeżynka bez czarny 'Black Tower', Dalej są tylko tuje, przy balustradce rośnie kępka trzykrotki i lriope. No i tyle, bo jest furtka)
Teraz lecimy od drugiej strony rabaty. znów od strony szklarni:
(tawuła ta sama co na pierwszej fotce, pod nią/obok clematis 'Frances Rivis, siewka smagliczki, kępka poziomki, mały cyprysik, liście krokusów
(rozchodnik okazały, melisa, bodziszki, floksy, kuklik, pierwiosnki, marcinki białe niskie, obok widocznych tulipanów rosną różowe jeżówki i krwawniki kichawce)
(w roli głównej pięciornik, obok liliowce, bergenia, jakieś żurawki- nn, bodziszek, 'Beholders Eye' którego niedawno kupiłam niewidoczny z tego ujęcia rośnie za kępą liliowców i ma się bardzo dobrze, są tu bratki, stokrotki, hosta pod bukszpanem, zimowit i pragnia syberyjska. No i masa siewek firletki)
(tutaj lecąc od lewej strony mamy oregano złote, płomyka szydlastego za nim niewidoczną hortensję ogrodową, przy kamieniach rosną dwie żurawki nn zresztą jak wszystkie. Tu wsadziłam również dwie dalie i kanne, rosną siewki orlików, sasanki fioletowe, jasnota plamista 'Golden Anniversary', kocimiętka, poziomki oczywiście i żarnowiec, którego chyba zabiłam ale nadal nie wykopuje. W tle widać bza czarnego- tak dla odniesienia wspominam)
Teraz odbijamy w stronę winogron, na tzw 'wrzosowisko'
(tu własnie widac jak wygląda ten żarnowiec,obok kostrzewa ametystowa, świerk 'Conica', berberys 'Goldalita', jakiś niebieski kuj kuj. Za nim irysy syberyjskie żółte, masę poziomek i .. no... borówka amerykańska. po lewej wrzosowisko po prostu)
(tutaj możemy na części z korą wypatrzeć imperate 'Red Baron', rozplenicę japońską, wrzosy, wrzośce, bratki samosiejki, przy korzeniu malutka cymbalarię murową, iglaczki i kostrzewy siną i ? mam jej nazwę GDZIEŚ; w części ZA : rośnie budleja, kocimiętki, serduszki, krwawnik 'Desert Eve Red', fiołeczki białe, liliowce, zawilce białe, chryzantemy.. )
(w części z korą widac atra płożącego. Na gołej ziemi od górnej prawej clematis 'Tentel', szałwia lekarska, liatra różowa, złocienie, dalia, serduszka biała, złocienie, krwawnik 'Terracota', firletka czerwona, bez koralowy 'Goldenlocks' za nim dzielżan 'Helena Red'. Widać również miecznicę, nachyłka, lilak Mayera 'Palibin i stokrotki które będa punktem odniesienia do następnego zdjęcia)
(obok stokrotek malutka chryzantema, berberys Red Pillar, tawuła, clematis 'The president' za nim brunnera 'Silver Hearts' przed nim dalia, kalina koralowa 'Compactum' żarnowiec' Holandia' do przesadzenia tam gdzie rosną smagliczki i zółty bez koralowy 'Plumosa aurea')
No i co kochani. Część przed wejściem rodziców pokaże kiedy indziej. Po szklarnią mam taki wąski pas gdzie rosną skalniaczki, przetarcznik niski, kocimiętka, jasnota, goździki, zawciąg i generalnie co da radę. Bo miejsce to patelnia i do tego woda kapiąca z dachu szklarni żłobi dziury w ziemi
Tu moje ostatnie zakupy u Szmita, już posadzone
Lilak Mayera 'Palibin'
bez koralowy 'Goldenlocks'
bez czarny 'Black Tower'
kalina koralowa 'Compactum'
i bez koralowy' Plumosa Aurea'
Mam nadzieję, że podobała Wam się wycieczka i lepiej już się orientujecie co i jak. Jeśli macie jakieś wątpliwości, pytania to śmiało