Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Jest kilka odmian, które będą rosły na bardzo słonecznym stanowisku. Rośliny sadzi się wtedy gęściej tak by się wzajemnie cieniowały no i trzeba je częściej podlewać. Ja swoje mocno zaniedbałem i trochę z nich padło ale kilka bardzo się rozrosło. U mnie rosną pod drzewami i mają cień praktycznie cały dzień co nie jest dla nich najlepszym rozwiązaniem. Kilka roślin posadziłem u sąsiadki w ostrym słońcu i prawie na piasku i jakoś się trzymają choć trudno powiedzieć, że ładnie rosną.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Sasanki z wysiewu wiosna 2014 zimują na dworze. Dzisiaj po raz pierwszy w tym roku rozpocząłem pielenie. Pod agrestem wychylają się przebiśniegi. Na razie widać tylko liście ale kto wie co nas czeka za kilka dni?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Przemku, ale romnażalnik ;:333 ja wsadziłam do gruntu i żyją. Też wczoraj biegałam po ogrodzie, sprzątałam po wichurze, ale Ty jesteś supermen-pielenie w styczniu. ;:180 Przyroda głupieje w taką pogodę, przebiśniegi piękne. :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Ten fragment warzywnika praktycznie co roku na wiosnę znajduje się pod wodą. Już wkrótce powstaną w tym miejscu 3 podwyższone zagony. Na boki wykorzystam 30cm wysokości obrzeża chodnikowe. Być może poza ziemią ogrodową, kompostem i torfem wykorzystam też kostki słomy i podłoże popieczarkowe. Prawdopodobnie 1 z zagonów zostanie wyłożony metalową siatką w celu ochrony przed nornicami. Powierzchnia zagonów zostanie wyściółkowana przekompostowaną korą sosnową.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Na razie nie wygląda to najlepiej ale w tym roku, po dokładnym odchwaszczeniu pod leszczynę powędrują siewki ranników i przebiśniegi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że wiosną 2015r na skalniaku zajdą wielkie zmiany. Praktycznie wszystkie rosnące rośliny zostaną wykopane i tylko część z nich powróci na skalniak. Oczywiście pojawi się wiele nowych okazów. Mam nadzieję, że jaszczurki nie wyprowadzą się na stałe ale z chęcią pozbędę się mrówek.
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p
Od: 15 sty 2013, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku wiele zmian się u Ciebie szykuję. Na wiosnę wszystko na pewno będzie wyglądać pięknie. Uwielbiam widok jaszczurki zwłaszcza gdy wygrzewa się u mnie na rozgrzanym chodniku :)
Iść ciągle iść w stronę słońca...

viewtopic.php?f=2&t=106522
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No cóż,skalniaki mają to do siebie,że trzeba je odmładzać
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Przemku dziękuję za radę, działkowiec także szczęśliwie trafił już w moje ręce. Dopytam jeszcze - jak owoce to chyba pigwa - drzewko? Z krzewów chyba nie pozyskuje się owoców? A może właśnie tak?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bufo-bufo Owoce pigwy (drzewo) są wielkości jabłka i mają kształt podobny do jabłka lub gruszki. Nalewka z ich owoców nie jest rewelacyjna ale niektórzy ją chwalą, natomiast jeżeli ktoś lubi gruszki w occie to moim zdaniem pigwy w occie są jeszcze smaczniejsze. Ozdobne krzewy pigwowca mają o wiele mniejsze owoce ale są znacznie bardziej aromatyczne a soki z nich i nalewki są przepyszne. Znacznie bardziej wartościowe są owoce pigwowca japońskiego ale są mniejsze niż innych gatunków pigwowca. Ja w tym roku spróbuję wyprowadzić jeden krzew pigwowca pośredniego jako drzewko.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Przemek potwierdzam, już tegoroczną pigwówkę próbowałam, dobra. ;:92
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Mnie raczej interesują soki :) Mój pośredni Nicoline długo kazał czekać na kwiaty, a i tak miał tylko 3 za to spore, jednak owoców nie zauważyłam, może szybko zostały zjedzone przez ptaki ;:218 latem grasowały bandy szpaków, nie oszczędziły nawet porzeczek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też raczej wolę soki chociaż owoce po odlaniu soku są dobre w szarlotce. Przyglądałem się dzisiaj pigwowcom i jak kwiaty nie zmarzną powinno w tym roku być sporo owoców bo krzewy mają dużo pąków kwiatowych.

Obrazek
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Posadziłem 3 pigwowce japońskie w 2014 roku. Czy one potrzebują zapylacza?
Jakiego pigwowca najlepsze są owoce? ;:218
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pigwowce są samopylne więc nie potrzebują zapylacza w postaci innej rośliny.Są zaliczane do roślin miododajnych i na wiosnę chętnie są odwiedzane przez różne owady. Pączki kwiatowe występują na pędach dwuletnich i starszych. Najbardziej aromatyczne są owoce pigwowca japońskiego, niestety nie powalają one wielkością (2-3,5 cm średnicy). Natomiast owoce Ch. lagenaria -Pigwowiec właściwy(okazały) zwykle mają ponad 4cm długości (czasami nawet 10cm!). Pigwowiec pośredni (Ch.xsuperba) ma owoce zmienne w kształcie i wielkości ale aromatyczne. Może się zdarzać, że dany egzemplarz pigwowca pośredniego może nie zawiązywać owoców. We wrocławskim Ogrodzie Botanicznym rośnie Pigwowiec Katajski i ma bardzo duże owoce. Więcej o pigwowcach w Supersekcja HOT.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”