Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
Piękna jest ta Lobivia, nie wiem czemu ja jej jeszcze nie mam. 

Lobivia wrightiana to pierwsza lobivia, która zakwitła w tym roku. Kolejne na razie w pąkach. Póki co kwitną na razie między innymi mammillarie.
1. M. bocasana.

2. M. hahniana.

3. M. pseudoperbella

4. M. rhodantha

1. M. bocasana.

2. M. hahniana.

3. M. pseudoperbella

4. M. rhodantha

Bogdan.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ja już nie mogę patrzeć na kwitnące hahnianki
Dlaczego moja nie chce pójść w ich ślady
Piękne wianuszki

Piękne wianuszki

Ładny odcień różu u L. wrightiana
M. rhodantha to jedna z moich ulubionych mamilarek, ale jest stanowczo za wysoka, szkoda, że nie miniaturka 

Dzięki. Kwiat u l. wrightiany ma odcień bardziej fioletowy niż różowy. W zasadzie jest to bardzo jasny odcień bzu (liliowy). Natomist m. rhodantha rośnie w górę to fakt. Chociaż w okresie suszy wykazuje tendencję do płożenia się. Po podlaniu na wiosnę podnosi się.
Bogdan.
No proszę, mężczyzna, który odróżnia róż od fioletubod333 pisze: Kwiat u l. wrightiany ma odcień bardziej fioletowy niż różowy. W zasadzie jest to bardzo jasny odcień bzu (liliowy).

Przez te chłody, które szczęśliwie dzisiaj się skończyły nie rozwinął się kwiat hildewintery aureispiny. Kilka dni był w stadium bardzo zaawansowanym, ale nie było słońca i temperatura niska.

A dosłownie 2 godziny temu pierwszy kwiat rozwinął się na epiphyllum x crenatum. Bardzo ładnie pachnie.

A dosłownie 2 godziny temu pierwszy kwiat rozwinął się na epiphyllum x crenatum. Bardzo ładnie pachnie.

Bogdan.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Szkoda, że nie dotrwał
Zazdroszczę widoku i zapachu epiphyllum x crenatum

Zazdroszczę widoku i zapachu epiphyllum x crenatum

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Widzę, że epifila ci kwitną więc pewnie coś mi poradzisz. Mianowicie, co zrobić by Epiphyllum nie zasuszało pąków - takich początkowej fazie rozwoju jak na zdjęciu poniżej? W poprzednim roku moje E. oxypetalum naprodukowało sporo pąków, które jednak nie zdążyły podrosnąć i usychały z nieznanych mi powodów.

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Fajne epifitki. Hildewintery jedne z moich ulubionych, ale u mnie jeszcze nigdy kwiatka nie wydały.
To chyba Cooperi , nie Crenatum.
Kolor i kształt kwiatu wskazuje na Cooperi.
A kwiaty wspaniałe i zawsze piękne w całej swojej krasie i powabu.

BOŻENA
Arturze jeżeli chodzi o moje doświadczenia z tymi roślinami to w okresie tworzenia pąków mają podwyższoną wilgotność w stosunku do tej w mieszkaniu. Ja swoje trzymam cały rok na przeszklonym balkonie. Te, które tworzą pąki na przełomie marca i kwietnia mają zatem dużo wyższą wilgotność niż 20-30% w mieszkaniu przy grzejących kaloryferach. Poza tym dość częste podlewanie począwszy od końca marca tak mniej więcej co 7-10 dni. Według mnie są to podstawowe wymagania tych roślin, aby zakwitnąć. Pewna ilość zawiązków pąków zawsze zasycha, ale jest ich bardzo duża ilość, tak że rośliny nie były by w stanie ich wszystkich wyżywić.
Bożeno roślina ta została tak zidentyfikowana przez Henryka (hen_s) na stronie 2 mojego wątku. Ja nie jestem znawcą epi, więc posiłkuję się pomocą lepszych ode mnie. Ale wiem, że Ty masz ich trochę i na pewno się na nich znasz. A prawda pewnie leży tam gdzie leży. Wielkie dzięki za wizytę.
Bożeno roślina ta została tak zidentyfikowana przez Henryka (hen_s) na stronie 2 mojego wątku. Ja nie jestem znawcą epi, więc posiłkuję się pomocą lepszych ode mnie. Ale wiem, że Ty masz ich trochę i na pewno się na nich znasz. A prawda pewnie leży tam gdzie leży. Wielkie dzięki za wizytę.
Bogdan.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Dzięki za informacje. Swoje trzymam na niezabudowanym balkonie. Jedyne co mogę im zaoferować odnośnie wilgotności to częste zraszanie - może to coś zdziała.
Kilka kolejnych kwitnień:
Chamaecereus silvestrii

Pierwsza w tym sezonie aylostera. Kwiatek na razie taki mizerny, ale to pierwszy dzień.
Aylostera pulvinosa

Kolejny już kwiat mediolobivii diersiany

Chamaecereus silvestrii

Pierwsza w tym sezonie aylostera. Kwiatek na razie taki mizerny, ale to pierwszy dzień.
Aylostera pulvinosa

Kolejny już kwiat mediolobivii diersiany

Bogdan.
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Chamaecereus ma ładny żywy kolor, bardzo mi się podoba.