Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prosze o porade-niechciany kompostownik??

Post »

Dzięki za dobre rady :) Że ta ziemia to skarb, to mam świadomość. Podagrycznik w ilościach hurtowych jednak mnie przeraża, więc chyba zakopiemy i poczekamy z wykorzystaniem do przyszłego roku. A gnojówka już się kisi ;)
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Re: Kompostownik

Post »

No ja nie wiem. Niektórzy tak robią, lecz ja nie zastosowałem i jest ok! Ci co stosują mówią że drewno dłużej wytrzyma, lub nic się nie wysypuje itp.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geowłóknina to moda. Całkowicie nie uzasadniona. Lepiej bez - nie przepuszcza powietrza.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Kompostownik to wylęgarnia ślimaków, szczególnie po takiej ulewie, jaka dzisiaj we Wrocku była. Oto dowód :) :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ma to też swoje dobre strony, bo za jednym podejściem, można i z sześćdziesiąt ukatrupić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Hmmm... może ślimaczki po prostu lubią takie betonowe, osłonięte, mokre miejsca ;:224
W moim (drewnianym) nawet po ulewach ślimorów nie ma... chyba im przeciągi szkodzą :;230
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

No właśnie,ja w swoim drewnianym nigdy nie miałam i nie mam ślimaków.Co innego pędraki ale ślimaczki nigdy.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ja mam plastikowe (z wentylacją, a jakże) i też nigdy ślimaków nie widziałam.
Naczytałam się o kompostowaniu i o tym, jak to w kompoście wytwarza się temperatura ponad 70 st., ale nigdy tego nie miałam okazji sprawdzić (no i ochoty). Ale w zeszłym tygodniu przywiozłam od syna wory ze świeżo skoszoną trawą. Był wieczór, komary mnie żarły, więc rozłożyłam ścinki trawy z mniejszych worków. Za największy wór (taki do gruzu) wzięłam się dopiero rano. I jaki był szok! Mimo iż miałam rękawiczki, trawa wręcz parzyła mnie w ręce! Muszę przerzucić kompost ze skrzyń :D
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43

Post »

A ja z kolei mam starszy kompostownik ale betonowy i ślimaków na pewno tam nie widziałam,prędzej przewijały sie myszy,może widocznie jest im tam wygodnie,ale nic z tym nie robię bo chyba nie ma sensu:)
regulamin forum
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Emilio to prawda co piszesz, u mnie widać jak unosi się para z kompostownika.Boję się żeby się nie zapalił. :;230 :;230
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompostownik i jego rola.

Post »

Proszę mnie nie linczować za folie, ale zrobiłam bardzo szybki kompostownik, taki dosłownie w parę minut, metodą dla kobiety co to facet nie lubi ogrodu i nic w nim nie chce robić:P Musiałam sama sobie coś wykombinować do tej pory miałam pod siatką po prostu górkę z odpadami. Mam co do tego w sumie dwa plany, albo układać na tym ściętą trawę do końca sezonu, ta co jest, jest z jednego koszenia, i później nasypać na to ziemi i posadzić tam np zioła. Albo dosypywać tej trawy i czekać na przerobienie. Czy ta folie wyjąc z środka? czy tylko poprzecinać po bokach by było jakieś powietrze, choć ona i tak ma dziurki na dole ? Nie wiem co z tym fantem trochę zrobić, wczoraj była sama siatka a dziś przeniosłam to i dodałam folie bo pomyślałam że w cieple szybciej się przerobi :) Jak przenosiłam trawę po 1 dniu było w środku już bardzo ciepło. Obrazek
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Tak czy tak już przeniosłam trawę w samą siatkę bez foli, parowało bardzo i już nieco capiło:) A czy od góry nakrywać folią by utrzymać wilgoć ?
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Już znalazłam sobie odpowiedz zacytuje może komuś się przyda "Zamiast wrzucać odpadki do pojemnika możesz rzucać je na stos, a następnie przykryć tekturą lub
arkuszem folii. "
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Za dobrze przykryta moze przygniwać.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

W takim razie przykryje papierem i kartonami :) by deszcz też podlewał :)
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Podpowiedzcie proszę jak to jest z tym polewaniem kompostownika-mam 800l plastikowy zamykany więc mało wleje się do niego deszczu.Polać np raz na tydz 5 l konewką,10 l -czy jednak raz na miesiąc.Sąsiad np.bierze szlauch i leje wodą przez kilka sekund co kilka dni.Ja boję się aby od nadmiaru wilgoci nie doszło do gnicia.Kompostownik jest wysoki więc nie mam możliwości oceny wilgotności ręką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”