Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu, powtórzę za innymi kolejne niezwykle klimatyczne miejsce z tą kamienną ściezką. Dzięki temu ogród wygląda nie jak z pod linijki, ale raczej swobodny ( złudzenie, wiem)). Ostrogowiec nabyłam na targach w ubiegłym tygodniu, doświadczeń z jego uprawa nie mam i nie będę dokładnie pielić. Różowa firletka, ulubiona na równi z czyśćcem. Białej nigdzie nie spotkałam.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, aż się chce pospacerować tą kamienną ścieżką, podziwiać rośliny i w końcu usiąść na wygodnym leżaku :lol: ;:196
Tę firletkę posadziłam kilka lat temu, od tej pory pojawia się w różnych miejscach. Nigdy siewek nie usuwam, bo lubię jej mocny amarantowy kolor.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu teraz mnie zmartwiłaś...muszę chyba dokładniej przyjrzeć się naszym różom. Życzę C,i aby Twoja sprawiała Ci tyle samo radości, co mnie moja ślicznotka. Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie,napodziwiałam ;. śliczne naparstnice,cudowne róże i nowe moje chciejstwo Ostrogowiec.Posiedziałam na leżaczku,delektując się przyjemnym chłodkiem i oryginalną mozaiką kamiennej ścieżki.Czas ruszać,pozwiedzać u innych śliczności ogrodowe. Miłej Niedzieli :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Miło jest posiedzieć w cieniu gdy wokół kwitną piękne kwiaty .. U mnie też zaczynają kwitnąć róże i lilie oraz inne cudowne kwiaty ,, a ścieżki kamiennej zazdroszczę ale brak kamieni uniemożliwia mi ją zrobienie ,, znowu trochę ich potrzeba do wykończenia I skalnika
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olku, mówisz, że leżaczek pusty. Postaram się go lada dzień wypełnić, tylko muszę znaleźć kogoś, kto zrobi zdjęcie.

Stachu, rzeczywiście odpoczywa się w tym miejscu fantastycznie. Pracuje także. :)

Teresko, witam z radością. CIekawa jestem, dlaczego biaął firletka wysiewa się nie tak obficie jak różowa. U ciebie też tak jest :?:

Dalu, nie wiem, czy wiesz, że jest jeszcze firletka biała. Ta podobała by ci się jeszcze bardziej. Mam ją także, ale ona już nie rozsiewa się tak chętnie jak różowa.

Evik, no właśnie jest tak jak mówisz. Ostrogowiec nie ejst zbyt popularną rosliną. A szkoda, bo nie sprawia żadnych kłopotów i żyje długo w jednym miejscu. POza tym wypełnia lukę miedzy irysami i liliowcami. :)

Dkny, ten fragment ogrodu to chyba jeden z nielicznych już wykończonych. Inne części jeszcze w obróbce :)

Misiu, firletki rosną wszedzie. Zobaczysz, będziesz je jeszcze wyrywać i wyrzucać ;:108

JSZFRED, witaj, jak miło cię widzieć :wit Myślałaś, że nie mam róż. Nie jest tak źle. Mam ich chyba w sumie kilkanaście, ale nie znam odmian, bo wyrzuciłąm kiedyś etykietki. Nie jestem jednak mocna w tym temacie, róże rosną u mnie raczej marnie. Zbyt piaszczysta ziemia :(

Asia 0809, jak to wypieliłaś ostrogowca? Przecież to są spore sadzonki. Przynajmniej ja takie miałam. Chyba że chciałąś rozmnożyć z nasion :roll:

Klaryso, ostrogowiec to absolutnie bezproblemowa roślina. Mam już szósty rok i nic przy nim nie robię, nawet nie nawoziłam. U mnie rośnie w towarzystwie berberysów i pęcherznicy. Muszę przesadzić z jedną sadzonkę gdzie indziej, żeby je rozmnożyć.

Monia, bardzo się cieszę, że wpadłaś do mojego dębowego ogródka. W twoim leśnym też jest wspaniale podczas upałów. Musisz sobie zainstalować na stałe jakiś leżaczek i wdychać ożywcze olejki iglastych drzew :)

Iwonko, dziękuję za wizytkę. Inne różyczki są wiele piękniejsze i dłużej kwitną, ale ta małą przynajmniej nie wymarza.

Stasiu, ostrogowiec, to bardzo ładna roślinka, pięknie by wyglądał u stóp twoich powojników :D

Janeczko. Mówisz brak kamieni. No cóż, trzeba je po trochu zwozić z łąk, pól i lasów ;:108
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Wandziu fantastyczna ta ścieżka kamienna...prowadzi do "tajemniczego "zakątka:) Firletka ładnie wygląd na na tle tej zieleni.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Wando ;:167 Firletki mam młode ,po jednej kępce nie wiem jak się rozsiewają ,zobaczymy na wiosnę .Ostrogowiec piękny ,nie wiesz czy można by go rozmnożyć z nasion :?: Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Uwielbiam naparstnice. Są jak z bajki. Lubię obserwować, jak gramolą się do ich dzwonków trzmiele :D Róże śliczne :D Kamienna ścieżka i funkie dają twojemu ogrodowi trochę romantycznego klimatu i tajemniczości. Ślicznie :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Teresko, tak, ostrogowca mozna rozmnazać z nasion. Są w handlu w saszetkach. Muszę jeszcze zdobyć białego ostrogowca, ale wolę od razu gotowe sadzonki.
Iza, wiem, że lubisz naparstnice, czytałam w twoim wąteczku. MNie najbardziej podobają się białe, ale akurat te wysiewają się rzadziej. :|

Obrazek

Dzisiaj troszkę kwiatków balkonowych i tarasowych. A także takich, które sadzi się w rozmaitych pojemnikach.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu a ja miałam śliczną fioletową naparstnicę a w tym roku wysiała mi się biała, i to taka bez tych kropek tylko ma trochę plamek wyglądających jak kropelki z błota i wcale mnie ta naparstnica nie zachwyca , widywałam białe ładne a ta moja jest brzydka :(

Wandziu może bysmy się kiedyś umówiły na jakiś okoliczny szkólking :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Rewelacyjnie się prezentują te pojemnikowe nasadzenia ;:63 Lobelia ślicznie i obficie kwitnie, i surfinie ;:63
U mnie na lobelii pojawiły sie dopiero pierwsze pojedyńcze kwiatki... Surfiniom w tym roku aura u mnie nie służy - marnie wyglądają...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kasiu, bardzo chętnie. Miałabym nawet do zaproponowania szkółkę Kalisiaka w mojej miejscowości (Kobyłka). Jest bardzo rozległa i znajduje się tu mnóstwo roślin oraz gadżetów ogrodowych. No a potem kawka u mnie.

Agunia, ja mam lobelię z gotowych sadzonek, dlatego jest obfita, a co do surfinii to one jednak powinny stać pod dachem, tak żeby ich deszcze stale nie tarmosiły. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aureomarginata
Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Obrazek
Piękne zestawienie ;:167 Bardzo naturalne, kolory świetnie się przenikają ;:63

A co do surfinii - w zeszłym roku dużo lepiej wygladały u mnie, ale tegoroczny maj był bardzo mokry i czerwiec wcale nie zapowiada się lepiej :roll: No i wiadomo że surfiniom to nie służy. W przyszłym sezonie na pewno ich nie posadzę do koszyków.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Wandziu, mam pytanie, zamierzam kupić poidełko, bo ptaszków u nas mnóstwo, kąpią się jak się ogród podlewa. Czy Twoje to tylko dekoracja, czy ptaszki też z niego korzystają?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”