Małgosiu zwiedziłam Twój ogródek i tak na świeżo to powiem tylko że masz tak dużo niespotykanych roślinek że niektórych nawet na oczy nie widziałam. Takie rarytasiki.
Dodam tylko że taż mam Jaśmin nagokwiatowy i okazało się że on jest strasznie uczulający i niestety muszę się go pozbyć, a takie radosne są te maleńkie żółciutkie kwiatuszki.
Halinko,no właśnie zima w tym roku nas omija,oby tylko nie przypomniała sobie o nas w maju.
Majko,nigdy nie pomyślałabym,ze jaśmin może uczulać.Musisz wiec uważać i na inne rośliny skoro jesteś skłonna do uczuleń.
A ja ciekawa jestem - wiesz czego.
Ja w ogóle mam kłopoty z piwoniami. Mam ich już 5, a kwitły tylko 2. Czekam ostatni raz w tym roku. jeśli nie zakwitną to aut.
Jak tam zima? U nas bardzo mrozi. Dobrze, że choć troszeczkę sniegu napadało. Wczoraj biegałam i zgarniałam z trawnika na rabaty, żeby więcej było.
Małgosiu jakie przepiękne piwonie. Widać, że dobrze im u Ciebie. Na moim piaseczku nie za bardzo chcą rosnąć, ale ja ich tak bardzo pragnę. Nakupowałam nowych odmian, może choć po 1 kwiatku będzie.
Halinko,nie wyobrażam sobie ogrodu bez peonii. Aniu,Twój też bukowy?to musi być podobny. Izabelko,niektóre rosną już kilkanaście lat w tym miejscu,więc miały czas na rozrośnięcie. Gosiu,może Twoje są za głęboko posadzone?albo niedokarmione?Daj im wiosną obornika, a na pewno ruszą. Ewuniu,musisz na swoim piasku dać im pod korzenie dużo kompostu i gliny,lub trochę drobno potłuczonych cegieł.
Bo cegły to palona glina,która z czasem wraca do pierwotnej postaci,poza tym taki gruz trochę zatrzymuje wilgoć,którą b.lubią peonie.
Hmmm,z nazwami to nie najlepiej.Kilka z nich podpiszę,ale nie dzisiaj.Większość z nich miała tylko oznaczony kolor,pozostałe kupione były razem z działką,czyli też bezimienne.
Gosiu,a pamiętasz o podlewaniu?One lubią wilgoć, po kwitnieniu również. Inko,Fabi
Dałam te nazwy ,które znam .Dwa imiona mi umknęły. Reszta jest do ustalenia.Będę szukać .
Pink Hawaiian Coral
Młoda Nippon Parade
Duchesse de Neomurs
Adolphe Rousseau
Schwindt? Władysława
Raspberry Clown