Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

A skalniak coraz piękniejszy - śliczne są te goździki i macierzanka super :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, Madziu, to co na zdjęciu wygląda prawie fioletowe, a w rzeczywistości jest ciemnoróżowe, to macierzanka wczesna. Na razie nie chodzę po niej wiele, bo jak widać mam jeszcze z boku kawałek gołej ziemi. Planowałam szerszą ścieżkę, ale postanowiłam, ze zostanie taka, jak jest. Kiedy obsadzę ten goły pas, to będę po niej chodzic :D

Basiu, Ty cierpisz na brak słońca, a ja na brak cienia. Nie ma sprawiedliwości :lol:
Ostróżki mam w tym roku wyjątkowo wypasione, może dlatego jedna zdecydowała się już rozpocząć kwitnienie :D

Jacku, dziękuję ;:180 Skalniak wymaga jeszcze drobnych poprawek, ale powinny być niewidoczne dla "oglądaczy" ;)
Co do arcydzięgla: Ty masz bardziej zwięzłą glebę, a u mnie, nawet jak mu dodam gliny, to nic nie pomoże, za duże ma wymagania. Ale jak tak mnie namawiasz, to spróbuję ;) zostawię siewkę
i posadzę na poletku warzywnym. Dam mu gliny, ale podlewać nie będę. Chyba, że w czasie wielkiej suszy :D

Ewuś, dziękuję bardzo! :D
Cieszę się, ze jesteś ;:196

Beatko, widzę, że podzielasz mój gust :D Goździki , chociaż trochę słabo pachną, nadrabiają ten mankament kolorem :D
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu droga. Melduję, że szczęśliwie dojechałam do domu i wszystkie roślinki posadzone ;:138 Jeszcze raz Ci z całego serca dziękuję za przepyszną kawkę i możliwość obejrzenia na żywo Twojego pięknego ogródka ;:167 ;:167 ;:167 . W towarzystwie Twoim i Celinki to było przemiłe popołudnie. ;:180 . Zaraz zmykam do łóżka i mam nadzieję, że przyśnią mi się Twoje przepiękne kwiaty
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kochana Izo dziękuję za wspaniale spędzony czas, za serce na ręce ;:196 ;:167 Twój ogród jest przecudny ma duszę, klimat, byłam, jestem oczarowana i zakochana w nim, o kociakach uroczych nie wspomnę bo równie kochane :) To był bardzo cudnie spędzony z Tobą i Aśką czas, te godziny zleciały niesamowicie szybko, strasznie się cieszę że WAS poznałam ;:196

:)
mag pisze:czy to jest ta macierzanka na ścieżce? Chodzisz po niej?
ja ją widziałam na żywo i aż mnie zatkało z wrażenia zdjęcie nie oddaje jej uroku :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś ależ zachwyca mnie Twój skalniak....jest bajeczny :shock: Te rozległe kolorowe poduch....bajka po prostu ;:180
Przepiękne goździki uwielbiam je, u mnie większość jeszcze nie kwitnie.....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A iryski to nie bajka ?
Taka kępa to mi si e kiedyś śniła a teraz ją widzę w realu u Izy.
U mnie mają po kilka kwiatów i to wszystko w tym roku.
Bez Mayera pewno też podmrożony.
On Izuś nie chory, tylko mu pąki pewno podmarzły.
Widzę, że mój/twój rdeścik też już puchaty mocno.
A nie mówiłam, ze Księciunio wróci ?
Jak tylko skończyły mu się wojaże i romanse to zaraz do domu wrócił. :wink: :lol:
No to teraz będziesz słuchać wieczorami jak koncertuje w oczku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu, Celinko, to ja Wam dziękuję za wizytę i wspaniale spędzone popołudnie! Było cudownie, tylko ... dlaczego tak krótko? ...
Bardzo się cieszę, że mogłyśmy się poznać osobiście! Mam nadzieję, że jeszcze do mnie zajrzycie ;:196

Aguś, poduchy, to zasługa floksów, nie moja :lol: , ale one już przekwitły. Teraz nastał czas goździków, a tych mam na skalniaku tylko 2 rodzaje. Szczególnie lubię te ciemnoróżowe :D
Niestety pojawiły się też łysinki, których na zdjęciu nie widać, ale muszę je połatać.

Grażynko, też już doszłam do wniosku, że na bzie pączki załatwił przymrozek, bo on wygląda zdrowo i tylko te pączki ma suche :?
Nie wiem, czemu u Ciebie irysy słabo kwitną? U mnie zawsze kwitna obficie. Moze Ty po prostu powinnaś mieć moje irysy? ;) :lol:
Rdest już zaczyna przekwitać, ale jeszcze wciąż piękny :D
Mówiłaś, mówiłaś! Wrócił i koncertuje od 3 dni - mój Księciunio! :D
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Izuniu pięknie wszędzie ale skalniak wiedzie prym- przeuroczy. Jeśli chcesz to jesienią mogę podesłać Ci białe i czerwone gożdziczki skalniakowe.
Wierny ten Księciunio-aż się wzruszyłam tą Waszą wzajemną sympatiom.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kasieńko, dziękuję Ci bardzo ;:196 ale skalniak jest już przepełniony :lol: Z tyłu właśnie dosadziłam jakieś dwa goździki , które dał mi sąsiad, więc będą! Tylko na razie maleństwa się przyjnują.
Co do Księciunia, to nie jestem do końca pewna, czy moja sympatia jest odwzajemniona, ale mam taka nadzieję ;) :D Najważniejsze, że wrócił! :tan
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Oni zawsze wracają :D :D :D .
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Izulku, jak się już Księciuniowi znudzi siedzenie w jednym miejscu, to może wyślesz go na parę dni na wywczasy do mnie :?: Przywędrowała nie wiadomo skąd i siedzi bidulka samotna i czeka... :;230

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

chatte pisze:Mam nadzieję, że jeszcze do mnie zajrzycie ;:196
Jasne że tak ;:196 i też czekam na Ciebie ;:108
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj !
Zasiadłam przy laptopie , bo z ogrodu przegoniła mnie burza. No i dobrze, bo było strasznie sucho , więc mam nadzieję , że prócz błysków i pochrapywań raczy nieco pokropić roślinki .

Widziałam kwitnące ( już ! ) u Ciebie różyczki . Mówisz ,że masz swój osobisty biegun zimna , ale to u mnie jeszcze żadna z róż nie rozkwitła. Co prawda po zimowym przemarznięciu prawie wszystkie były króciutko przycięte , więc musiały nadrobić straty... Jakieś pączki jednak się pojawiają , więc mam nadzieję ,że nieco kwiatów w końcu będzie .
Prześlicznie prezentuje się duet IRYSÓW SYBERYJSKICH i czerwonych MAKÓW ! Niezliczone kolory ORLIKÓW (bardzo lubię ) dodają uroku każdemu zakątkowi.

Na jednym ze zdjęć jest RÓŻANECZNIK ? chyba ?Catawbiense Grandiflorum ? ? Krzew piękny, zdrowy , szkoda tylko ,że ... mało kwiatków !
Pąki kwiatowe u rhododendronów zawiązują się pod koniec lata poprzedniego roku.
1. Jeśli w tym okresie rhododendron ma niedobory wody), to zawiązuje mniej kwiatów.
2. Podobnie jeśli w tym okresie ma się za dobrze, na przykład w lipcu albo w sierpniu podsypałaś go nawozem bogatym w azot, wtedy też może zawiązać mniej kwiatów.
3. Również jeśli jest niedobór fosforu, wtedy też może zawiązać mniej kwiatów.

SKALNIAK z kwitnącym , różnobarwnym dywanem kapitalny ! I ten ceramiczny wazon w tle ... świetnie dopasowany.

Na koniec ? ARCYDZIĘGIEL LITAWOR (Angelica archangelika). Piszesz ,że to potwór i pijaczyna , jak się okazuje . Ej tam , zaraz potwór! Spora bylinka , to i wypić musi :wink:
prezentuje się dostojnie , jak król rabaty.oprócz walorów ozdobnych , jest roślina wielce pożyteczną ?ma zastosowanie w kosmetologii, farmakologii , młode pędy można dodawać do sałatek, zup i sosów. Kandyzowanych używa się (podobno) do zdobienia ciast i tortów.
Dlatego pozwól, że zadedykuję mu fragment wiersza :

" Arcydzięgiel"

?Wysokie anielskie ziele,
dar anioła, dziki seler
w ziołoroślach nad potokiem
nie ukryje się przed wzrokiem

w duże, kuliste baldachy
ma zebrane drobne kwiaty
zielonkawe, żółto-białe
a nad nimi ważek balet...?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Chatte-chciałabym dożyć czasów gdy skalniak w Podwórkowym "będzie przepełniony".Przetacznik od Ciebie kwitnie zjawiskowym błękitem.Dąbrówce biało różowej dokupiłam kolegę,by samotna nie była.Powoli robi się dąbrówkowa obwódka rabatki.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izo droga. Po dzisiejszym obchodzie w ogrodzie pragnę Ci zameldować, że wszystkie roślinki od Ciebie super wyglądają ;:167 . Ostatnie deszcze im służą, no i zostały dane ze szczerego serca więc muszą dobrze rosnąć. Oczywiście nie wszystkie nazwy pamiętam, ale jak podrosną to będę pytać. jeszcze raz dziękuję ;:196 . AAA no i podrap ode mnie kociaki :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”