Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011
Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011
A skalniak coraz piękniejszy - śliczne są te goździki i macierzanka super 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, Madziu, to co na zdjęciu wygląda prawie fioletowe, a w rzeczywistości jest ciemnoróżowe, to macierzanka wczesna. Na razie nie chodzę po niej wiele, bo jak widać mam jeszcze z boku kawałek gołej ziemi. Planowałam szerszą ścieżkę, ale postanowiłam, ze zostanie taka, jak jest. Kiedy obsadzę ten goły pas, to będę po niej chodzic 
Basiu, Ty cierpisz na brak słońca, a ja na brak cienia. Nie ma sprawiedliwości
Ostróżki mam w tym roku wyjątkowo wypasione, może dlatego jedna zdecydowała się już rozpocząć kwitnienie
Jacku, dziękuję
Skalniak wymaga jeszcze drobnych poprawek, ale powinny być niewidoczne dla "oglądaczy" ;)
Co do arcydzięgla: Ty masz bardziej zwięzłą glebę, a u mnie, nawet jak mu dodam gliny, to nic nie pomoże, za duże ma wymagania. Ale jak tak mnie namawiasz, to spróbuję ;) zostawię siewkę
i posadzę na poletku warzywnym. Dam mu gliny, ale podlewać nie będę. Chyba, że w czasie wielkiej suszy
Ewuś, dziękuję bardzo!
Cieszę się, ze jesteś
Beatko, widzę, że podzielasz mój gust
Goździki , chociaż trochę słabo pachną, nadrabiają ten mankament kolorem 

Basiu, Ty cierpisz na brak słońca, a ja na brak cienia. Nie ma sprawiedliwości

Ostróżki mam w tym roku wyjątkowo wypasione, może dlatego jedna zdecydowała się już rozpocząć kwitnienie

Jacku, dziękuję

Co do arcydzięgla: Ty masz bardziej zwięzłą glebę, a u mnie, nawet jak mu dodam gliny, to nic nie pomoże, za duże ma wymagania. Ale jak tak mnie namawiasz, to spróbuję ;) zostawię siewkę
i posadzę na poletku warzywnym. Dam mu gliny, ale podlewać nie będę. Chyba, że w czasie wielkiej suszy

Ewuś, dziękuję bardzo!

Cieszę się, ze jesteś

Beatko, widzę, że podzielasz mój gust

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuniu droga. Melduję, że szczęśliwie dojechałam do domu i wszystkie roślinki posadzone
Jeszcze raz Ci z całego serca dziękuję za przepyszną kawkę i możliwość obejrzenia na żywo Twojego pięknego ogródka
. W towarzystwie Twoim i Celinki to było przemiłe popołudnie.
. Zaraz zmykam do łóżka i mam nadzieję, że przyśnią mi się Twoje przepiękne kwiaty

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Kochana Izo dziękuję za wspaniale spędzony czas, za serce na ręce
Twój ogród jest przecudny ma duszę, klimat, byłam, jestem oczarowana i zakochana w nim, o kociakach uroczych nie wspomnę bo równie kochane
To był bardzo cudnie spędzony z Tobą i Aśką czas, te godziny zleciały niesamowicie szybko, strasznie się cieszę że WAS poznałam

ja ją widziałam na żywo i aż mnie zatkało z wrażenia zdjęcie nie oddaje jej urokumag pisze:czy to jest ta macierzanka na ścieżce? Chodzisz po niej?

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuś ależ zachwyca mnie Twój skalniak....jest bajeczny
Te rozległe kolorowe poduch....bajka po prostu
Przepiękne goździki uwielbiam je, u mnie większość jeszcze nie kwitnie.....

Przepiękne goździki uwielbiam je, u mnie większość jeszcze nie kwitnie.....
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A iryski to nie bajka ?
Taka kępa to mi si e kiedyś śniła a teraz ją widzę w realu u Izy.
U mnie mają po kilka kwiatów i to wszystko w tym roku.
Bez Mayera pewno też podmrożony.
On Izuś nie chory, tylko mu pąki pewno podmarzły.
Widzę, że mój/twój rdeścik też już puchaty mocno.
A nie mówiłam, ze Księciunio wróci ?
Jak tylko skończyły mu się wojaże i romanse to zaraz do domu wrócił.
No to teraz będziesz słuchać wieczorami jak koncertuje w oczku.
Taka kępa to mi si e kiedyś śniła a teraz ją widzę w realu u Izy.
U mnie mają po kilka kwiatów i to wszystko w tym roku.
Bez Mayera pewno też podmrożony.
On Izuś nie chory, tylko mu pąki pewno podmarzły.
Widzę, że mój/twój rdeścik też już puchaty mocno.
A nie mówiłam, ze Księciunio wróci ?
Jak tylko skończyły mu się wojaże i romanse to zaraz do domu wrócił.

No to teraz będziesz słuchać wieczorami jak koncertuje w oczku.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Asiu, Celinko, to ja Wam dziękuję za wizytę i wspaniale spędzone popołudnie! Było cudownie, tylko ... dlaczego tak krótko? ...
Bardzo się cieszę, że mogłyśmy się poznać osobiście! Mam nadzieję, że jeszcze do mnie zajrzycie
Aguś, poduchy, to zasługa floksów, nie moja
, ale one już przekwitły. Teraz nastał czas goździków, a tych mam na skalniaku tylko 2 rodzaje. Szczególnie lubię te ciemnoróżowe 
Niestety pojawiły się też łysinki, których na zdjęciu nie widać, ale muszę je połatać.
Grażynko, też już doszłam do wniosku, że na bzie pączki załatwił przymrozek, bo on wygląda zdrowo i tylko te pączki ma suche
Nie wiem, czemu u Ciebie irysy słabo kwitną? U mnie zawsze kwitna obficie. Moze Ty po prostu powinnaś mieć moje irysy? ;)
Rdest już zaczyna przekwitać, ale jeszcze wciąż piękny
Mówiłaś, mówiłaś! Wrócił i koncertuje od 3 dni - mój Księciunio!
Bardzo się cieszę, że mogłyśmy się poznać osobiście! Mam nadzieję, że jeszcze do mnie zajrzycie

Aguś, poduchy, to zasługa floksów, nie moja

Niestety pojawiły się też łysinki, których na zdjęciu nie widać, ale muszę je połatać.
Grażynko, też już doszłam do wniosku, że na bzie pączki załatwił przymrozek, bo on wygląda zdrowo i tylko te pączki ma suche

Nie wiem, czemu u Ciebie irysy słabo kwitną? U mnie zawsze kwitna obficie. Moze Ty po prostu powinnaś mieć moje irysy? ;)

Rdest już zaczyna przekwitać, ale jeszcze wciąż piękny

Mówiłaś, mówiłaś! Wrócił i koncertuje od 3 dni - mój Księciunio!

-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Izuniu pięknie wszędzie ale skalniak wiedzie prym- przeuroczy. Jeśli chcesz to jesienią mogę podesłać Ci białe i czerwone gożdziczki skalniakowe.
Wierny ten Księciunio-aż się wzruszyłam tą Waszą wzajemną sympatiom.
Kaśka
Wierny ten Księciunio-aż się wzruszyłam tą Waszą wzajemną sympatiom.

- chatte
- Przyjaciel Forum
Kasieńko, dziękuję Ci bardzo
ale skalniak jest już przepełniony
Z tyłu właśnie dosadziłam jakieś dwa goździki , które dał mi sąsiad, więc będą! Tylko na razie maleństwa się przyjnują.
Co do Księciunia, to nie jestem do końca pewna, czy moja sympatia jest odwzajemniona, ale mam taka nadzieję ;)
Najważniejsze, że wrócił! 

Co do Księciunia, to nie jestem do końca pewna, czy moja sympatia jest odwzajemniona, ale mam taka nadzieję ;)

-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Oni zawsze wracają
.
Kaśka

- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Izulku, jak się już Księciuniowi znudzi siedzenie w jednym miejscu, to może wyślesz go na parę dni na wywczasy do mnie
Przywędrowała nie wiadomo skąd i siedzi bidulka samotna i czeka...

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jasne że takchatte pisze:Mam nadzieję, że jeszcze do mnie zajrzycie![]()

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Witaj !
Zasiadłam przy laptopie , bo z ogrodu przegoniła mnie burza. No i dobrze, bo było strasznie sucho , więc mam nadzieję , że prócz błysków i pochrapywań raczy nieco pokropić roślinki .
Widziałam kwitnące ( już ! ) u Ciebie różyczki . Mówisz ,że masz swój osobisty biegun zimna , ale to u mnie jeszcze żadna z róż nie rozkwitła. Co prawda po zimowym przemarznięciu prawie wszystkie były króciutko przycięte , więc musiały nadrobić straty... Jakieś pączki jednak się pojawiają , więc mam nadzieję ,że nieco kwiatów w końcu będzie .
Prześlicznie prezentuje się duet IRYSÓW SYBERYJSKICH i czerwonych MAKÓW ! Niezliczone kolory ORLIKÓW (bardzo lubię ) dodają uroku każdemu zakątkowi.
Na jednym ze zdjęć jest RÓŻANECZNIK ? chyba ?Catawbiense Grandiflorum ? ? Krzew piękny, zdrowy , szkoda tylko ,że ... mało kwiatków !
Pąki kwiatowe u rhododendronów zawiązują się pod koniec lata poprzedniego roku.
1. Jeśli w tym okresie rhododendron ma niedobory wody), to zawiązuje mniej kwiatów.
2. Podobnie jeśli w tym okresie ma się za dobrze, na przykład w lipcu albo w sierpniu podsypałaś go nawozem bogatym w azot, wtedy też może zawiązać mniej kwiatów.
3. Również jeśli jest niedobór fosforu, wtedy też może zawiązać mniej kwiatów.
SKALNIAK z kwitnącym , różnobarwnym dywanem kapitalny ! I ten ceramiczny wazon w tle ... świetnie dopasowany.
Na koniec ? ARCYDZIĘGIEL LITAWOR (Angelica archangelika). Piszesz ,że to potwór i pijaczyna , jak się okazuje . Ej tam , zaraz potwór! Spora bylinka , to i wypić musi
prezentuje się dostojnie , jak król rabaty.oprócz walorów ozdobnych , jest roślina wielce pożyteczną ?ma zastosowanie w kosmetologii, farmakologii , młode pędy można dodawać do sałatek, zup i sosów. Kandyzowanych używa się (podobno) do zdobienia ciast i tortów.
Dlatego pozwól, że zadedykuję mu fragment wiersza :
" Arcydzięgiel"
?Wysokie anielskie ziele,
dar anioła, dziki seler
w ziołoroślach nad potokiem
nie ukryje się przed wzrokiem
w duże, kuliste baldachy
ma zebrane drobne kwiaty
zielonkawe, żółto-białe
a nad nimi ważek balet...?
Zasiadłam przy laptopie , bo z ogrodu przegoniła mnie burza. No i dobrze, bo było strasznie sucho , więc mam nadzieję , że prócz błysków i pochrapywań raczy nieco pokropić roślinki .
Widziałam kwitnące ( już ! ) u Ciebie różyczki . Mówisz ,że masz swój osobisty biegun zimna , ale to u mnie jeszcze żadna z róż nie rozkwitła. Co prawda po zimowym przemarznięciu prawie wszystkie były króciutko przycięte , więc musiały nadrobić straty... Jakieś pączki jednak się pojawiają , więc mam nadzieję ,że nieco kwiatów w końcu będzie .
Prześlicznie prezentuje się duet IRYSÓW SYBERYJSKICH i czerwonych MAKÓW ! Niezliczone kolory ORLIKÓW (bardzo lubię ) dodają uroku każdemu zakątkowi.
Na jednym ze zdjęć jest RÓŻANECZNIK ? chyba ?Catawbiense Grandiflorum ? ? Krzew piękny, zdrowy , szkoda tylko ,że ... mało kwiatków !
Pąki kwiatowe u rhododendronów zawiązują się pod koniec lata poprzedniego roku.
1. Jeśli w tym okresie rhododendron ma niedobory wody), to zawiązuje mniej kwiatów.
2. Podobnie jeśli w tym okresie ma się za dobrze, na przykład w lipcu albo w sierpniu podsypałaś go nawozem bogatym w azot, wtedy też może zawiązać mniej kwiatów.
3. Również jeśli jest niedobór fosforu, wtedy też może zawiązać mniej kwiatów.
SKALNIAK z kwitnącym , różnobarwnym dywanem kapitalny ! I ten ceramiczny wazon w tle ... świetnie dopasowany.
Na koniec ? ARCYDZIĘGIEL LITAWOR (Angelica archangelika). Piszesz ,że to potwór i pijaczyna , jak się okazuje . Ej tam , zaraz potwór! Spora bylinka , to i wypić musi

prezentuje się dostojnie , jak król rabaty.oprócz walorów ozdobnych , jest roślina wielce pożyteczną ?ma zastosowanie w kosmetologii, farmakologii , młode pędy można dodawać do sałatek, zup i sosów. Kandyzowanych używa się (podobno) do zdobienia ciast i tortów.
Dlatego pozwól, że zadedykuję mu fragment wiersza :
" Arcydzięgiel"
?Wysokie anielskie ziele,
dar anioła, dziki seler
w ziołoroślach nad potokiem
nie ukryje się przed wzrokiem
w duże, kuliste baldachy
ma zebrane drobne kwiaty
zielonkawe, żółto-białe
a nad nimi ważek balet...?
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Chatte-chciałabym dożyć czasów gdy skalniak w Podwórkowym "będzie przepełniony".Przetacznik od Ciebie kwitnie zjawiskowym błękitem.Dąbrówce biało różowej dokupiłam kolegę,by samotna nie była.Powoli robi się dąbrówkowa obwódka rabatki.
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Izo droga. Po dzisiejszym obchodzie w ogrodzie pragnę Ci zameldować, że wszystkie roślinki od Ciebie super wyglądają
. Ostatnie deszcze im służą, no i zostały dane ze szczerego serca więc muszą dobrze rosnąć. Oczywiście nie wszystkie nazwy pamiętam, ale jak podrosną to będę pytać. jeszcze raz dziękuję
. AAA no i podrap ode mnie kociaki :P