Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Post »

Takie fajne centrum, a tylko dwie róże? :wink: First Lady z Twoim wypasionym Edenem będzie stanowić świetną parę.
Takich pełnych kosmosów to jeszcze nie widziałam :shock: Zupełnie inaczej spojrzałam na te kwiaty!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elmshorn mam pierwszy rok i uważam, że dobrze wybrałam :D Kwitnie cały czas i wypuszcza nowe pędy. Zainteresowała mnie Krwawa Mary, bo to może być moja ciągle nienazwana nn. Kwitnie cały sezon, duża rośnie ,mocno pachnie. Zajrzyj do mnie i zobacz albo do identyfikacji :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

A ja siałam pełne kosmosy i nie powiem co mi z nich wzeszło :evil:
Liliowce niewypasione? tak, tak zwłaszcza ten na drugim zdjęciu :;230
Mary w czołówce jesiennych zakupów. Miejsca niewiele, więc musze wybierać zdrowe i ciagle kwitnące a na jej temat same zachwyty.
A jak tam twój Grahamek? Kwitnie teraz?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Hej hej :-)

Ale leje, no nie? U nas wczoraj do poźnego wieczora jeździły kombajny - ludzie uwijali sie jak mrówki, żeby zdążyć przez deszczem, nawet w niedzielę. Co za pokićkane lato...

Wandziu, Haszko, pełne kosmosy kupiłam w tym roku chyba w Auchan. To roslinka jednoroczna, na pewno zbiorę z niej nasiona, ale też pozwole się wysiać. Zobaczymy, jakie będzie potomwsto :-)

Marysiu, róże okrywowe, uważam, to jest to! Z tym błotem...no przecież zawsze można podeprzeć. A walory "eksploatacyjne" mają takie, że jakiejkowiek innej grupie róż trudno sie z nimi równać. No, nie pachną...

Elsi, dziękuję, wkleję może po południu, bo coś mi hosting zastrajkował. Tw kwiaty są delikatne i mają swój niezaprzeczalny urok, no ale w porównaniu z bombowacmi typu Pink Diamond troszke blado wypadają ;-)

Aszko, tak, Barona trzymam w donicy właśnie dlatego, że u nas niekoniecznie przezimuje. Rzadko sięgo spotyka, ale doświadczenie mojego kolegi to totalna klęska nasadzeń, więc ja wolę na zimne (nomen omen ) dmuchać.

Martuś, oni mają tam doniczkowe z Rosarium ;:167 i jeszcze się nad jedną zastanawiam...ale to zobaczymy.

Ewo, z tą Mary to niezupełnie tak. Może inne osoby mają odmienne doświadczenia, ale u mnie kwitła jak anioł, po czym miała dość długą przerwę w kwitnieniu. Nie jest tak, jak u niektórych innych, że kwiaty mają przez cały czas, tylko w różnej licznie - Mary ma bardzo wyraźną przerwę.

Dorotko, a Graham podobnie. teraz nazawiązywał dużo nowych pączków, które pomalu się rozwijają. Co do neigo, mam w głowie same superlatywy. W zimie nie przemarzł, więc teraz mam całkiem spory krzak ;:167
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak mi się hosting uruchomił, to mogę wkleić co nieco z wczoraj - bo dzisiaj to bleeee....

Mówimy o różach wielkokwiatowych, no mają swoje plusy dodatnie i ujemne, ale czasem przyjemnie je mieć ;-)

Obrazek

Tuscany Superb - niech będzie mi wolno odnotować - powtarza kwitnienie

Obrazek

Elsi - to ta moja hortensja mało ozdobna ;-)

Obrazek

bo ta krzaczasta, to prawdziwy dzikus....

Obrazek

i inne takie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moją domniemaną L.D. Braithwait po tygodniowej nieobecności zastałam .... prawie gołą :(
Ta twoja czerwona róża jako żywo mi ją przypomina. To ta angielka? jak u ciebie sie sprawuje?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to angielka od Flasha, zapewne L. D. Jak sie sprawuje - ano plamistość ją lubi, nie powiem...zresztą Mary Rose też sie co nieco dostało, pomimo, że ma stanowisko bardzo słoneczne. A taki Graham na przykład - lekko zacieniony i prawie nic sie go nie ima.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, Twój sierpniowy ogród jest taki ...różany :D A dlaczego moje róże strajkują i prawie w ogóle w tym roku nie powtarzają kwitnienia? :cry: Pogoda może nie jest wspaniała, ale nie jest tak źle - właściwie całe lato jest ciepło, a deszcze u mnie padają umiarkowane ;:108
Dzisiaj też - wszędzie dookoła padało, chmury krążyły, krążyły, ale skończyło się na malutkim, kilkuminutowym deszczyku ;:47
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

U nas dzisiaj też lało niesamowicie, byłam w trasie z Lublina, wycieraczki nie nadążały zbierać wody z szyb.
Kwiatostan Twojej bukietówki jest bardzo ażurowy, u mnie najbardziej ażurowe są Unique i Kyushu
- a......... i ta druga ma bardzo długo białe kwiaty, różowieje najpóźniej ze wszystkich bukietówek.
Podobają mi się takie koronkowe kwiaty, ale lubię też bardziej pełną Limelight :wink: , zanim zróżowieje :roll: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeśli moja to Mary Rose (na pewno :D ) to mogę o niej mówić tylko dobrze. Jest jedną z pierwszych, które posadziłam, więc rośnie u mnie od sześciu lat. Nigdy nie miała widocznej przerwy w kwitnieniu w przeciwieństwie do np. Kronenburg, Gloria Dei czy Casanova. Nie choruje raczej na plamistość, tylko raz była łysawa. Dopiero w tym roku mocniej przemarzła, ale niektóre moje róże całkiem zginęły, a Westerland pełza po ziemi :D MR może nieco niższa ode mnie (170), choć zwykle nie miała z tym kłopotów, ale szeroka i pachnąca. Mam dla niej wiele ;:167 Choć prawdę powiedziawszy-u sąsiadki nie rośnie tak wysoko :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To, że Tuscany kwitnie drugi raz, to dla mnie bardzo dobra wiadomość :D
Mam ją na oku i tylko czekałam, aż ktoś potwierdzi, że powtarza.
Oczywiście tak ładnie, jak Twoja :uszy
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ale tylko na dwóch pędach...nie jest to takie prawdziwe kwitnienie. Niemniej, TS ma, jak się okazuje, sporo wigoru, w tej chwili posadzona rok temu, ma trzy dlugie pędy, prawie mojego wzrostu. No to ja się bardzo cieszę, jeśli będzie mi tak rosnąć, to szykuje sie ładny kawal róży :-)

Za to króluje kolor Blue ;-)

Obrazek

Och, ach, któżto posadził tego mieczyka tak niefortunnie :;230

Dalu, u nas nie pada, ale zimno...no a moje dzieciaki zapisane na basenową półkolonię. Całe szczęście, że chociaż na korty mogą pochodzić!

Elsi, gdyby wtedy były dostępne takie odmiany jak Limelight albo Pink Diamond, to właśnie taka by tam rosła...no, ale ta też brzydka nie jest ;-)

Ewuś, moja Mary rosnie w pełnym słońcu, ale niestety, plamistość jej dokuczyła.

Obrazek

Co ciekawe, taki Haendel, który jest znany z karczemnego zamiłowania do chorób, u mnie ma spód zacieniony i wcale nie choruje!

Malope - ładnie toto kwitnie, ale skromnie...sądzę, że potrzebuje pełnego słońca. Na pewno zbiorę nasionka i spróbuję za rok. Wyczytałam, że toto jest ze ślazowatych, no wiedziałam, że podobne do ślazówki ;-)

Obrazek

Z ciekawszych rzeczy - zaczęły sie budleje

Obrazek Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Moja Rhpsody dopiero zaczyna pączkować na drugie kwitnienie, a u Ciebie już kwitnie. :wink:

Co ja się muszę naczekać na różne kwiatki. :uszy Ale za to jaki mam trening na cierpliwość, a cierpliwa to nie jestem. :lol:

Na tych moich wycieczkach różanych to też między innymi właśnie często spotykałam kwitnącą Tuscany. I to bardzo obficie.
Myślę, że z czasem ta róża jeszcze będzie Cię cieszyć z roku na rok coraz bardziej.

A te budleje to sadziłaś w tym roku, czy przeżyły tę zimę w Twoim ogrodzie ?
:wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

:wit

W sprawie Brooksida :wink: , raczej nie powtórzy, chyba że tak symbolicznie pojedynczymi kwiatkami.
Długo kwitnie, trzeba mu przyznać, ale potem szału nie ma, jak to mówią :wink:

Wczoraj zauważyłam, że moja mała Mary też ma plamistość, dziś trzeba będzie to oberwać. A taka niby żelazna ma być.
Podobnie z Błękitną Rapsodią, od początku sezonu coś tam ją podłapuje, ale o niej chyba gdzieś czytałam, że ma takie tendencje.
Natomiast Mary to dla mnie niespodzianka.

PS Czy ta Twoja fioletowa pysznogłówka jest naprawdę fioletowa? :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »