Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Basiu bardzo ładnie wygląda ten zestaw tulipanków białych i czerwonych ;:138
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majka właśnie uświadomiłam sobie, że kupowałam w zeszłym roku kokoryczkę z dwukolorowymi liśćmi. Muszę spojrzeć, może już wychodzi :roll:
W ostatnich dniach nic nowego się w ogródku nie pojawiło, choć właściwie to nawet porządnie nie spojrzałam :) zabrałam się do malowania przedpokoju, jak zwykle z przygodami :wink: do ogródka wpadam tylko na moment. Największa radość to powojniki, które skutecznie oparły się wichurze.

Dorotko miałam okazję kupić za psie pieniądze te drewniane krążki. Pochodzą z różnego drewna. Część ma ponad dwa lata i była impregnowana. Pozostałe kładłam rok temu w marcu i niczym nie zabezpieczałam. Impregnaty są dość drogie, a takie surowe drewno wpija je natychmiast. Litr wystarczył mi na kilkanaście krążków :roll: Kładłam je bezpośrednio na ziemię. Na razie są zdrowe, ale liczę się z tym, że trzeba będzie je kiedyś wymienić.

Kasiu dla mnie Veilchenbau jest piękna :D ale to oczywiście rzecz gustu. Ma wiele zalet-bardzo szybko i zdrowo rośnie, nie przemarza, jest gęsta od samego dołu, obficie kwitnie w oryginalnym fioletowym kolorze. Mam jej zdjęcia robione w przeciągu dwóch tygodni, więc na pewno conajmniej tyle kwitnie. Nie pamiętam :roll: może dłużej?
Kasiu, najlepiej pasowałyby powojniki z grupy Atragene. Wszystkie nadają się do pócienia i nie sprawiają kłopotów w uprawie
http://e-clematis.com/Grupa_Atragene_po ... fault.html

Stasiu tulipany botaniczne chyba już powoli będą się żegnać :) chociaż dzielnie trzymają się przy obecnej niesprzyjającej pogodzie.
Wiesz, jak ja jestem głupia ;:223 łykam antybiotyki, jeszcze nie doszłam do siebie, a pokusiło mnie malowanie przedpokoju. Cztery razy malowałam jedną ścianę i wychodziły same mazy. Musiałam podjechać do Castoramy i kupić nową farbę. Na szczęście wybrałam tym razem odpowiednią :) wystarczyło jednokrotne pokrycie. Cały dzień na nogach ;:14

Brunera, która rok temu miała dwukolorowe liście, teraz ma 3/4 zielonych :roll:
Obrazek

Piwonia majowa biała Alba Plena, drugi sezon :heja
Obrazek

Jedyna korona z pąkami...nielicznymi :(
Obrazek

Stare żółte tulipany pojawiają się wszędzie :) a rok temu byłam pewna, że wszystkie wykopałam :wink:
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

BASIU..... tulipany jak w ogrodzie botanicznym...piękny tulipanowy koncert wiosenny, tyle kolorów :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Basieńko, myślę,że pomalowałaś przedpokój i dziś bedziesz na ogródku. Ubierz sie ciepło, bo pomimo słońca jest chłodek. Ja też jadę, bo wczoraj zapomiałam posadzić krzewuszke i stoi w wodzie. Tak się walnęłam gumowym młotkiem a palec,że mam cały opuszek kciuka siny i wylew podskórny. Wygląda okropnie. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Basiu u mnie tulipany stały się chwastem :;230 Po przenosinach zawsze coś zostaje i rośnie , często w nie pożądanym miejscu. Porażki zawsze były i będą , najważniejsze , że są sukcesy i tym się ciesz ;:1
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Basiu,chyba tak zrobię, posadzę V. i powojniczek. Śliczne te odmiany botaniczne, coś wybiorę :wink:
Bardzo mi zależy żeby tam rosła róża :D

:wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 Basiu, jestem zła, bo w sobotę nie pojadę do Bytkowa. Jedziemy wszyscy do Rehab. Mamy pomagać im sprzątać obejście po budowlańcach. Odmówić nie mogę! I mam dylemat. :( :?:
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu prognozy wróżą słoneczną pogodę dopiero na święta, więc pozostałe tulipany do tego czasu powinny "dojrzeć" i rozjaśnić Wielkanoc. Mam wielką nadzieję, że tak będzie :D

Tosiu coś Ty narobiła ;:14 masz się pojawić w Bytkowie ;:108 może przełóż termin sprzątania na inny?
Ja, niestety, wciąż urzęduję w przedpokoju :( a miałam zamiar malować elementy drewniane przy altanie. Winobluszcz wciąż leży na ziemi, a nie mogę go podwiesić, bo wpierw muszę pomalować dla niego podporę.

Tadek mnie te tulipany za bardzo nie przeszkadzają. Najwięcej ich rośnie w piwoniach, więc już niedługo zostaną zasłonięte. Na pewno znów będę je wykopywać, bo chętni się znaleźli. One są niezniszczalne :)

Kasiu to się cieszę, że zaakceptowałaś propozycję ;:196 powinnaś być zadowolona, bo V. rośnie naprawdę w ekspresowym tempie, a jasnozielony kolor liści rozjaśni ścianę. Spróbuj poszukać pachnącego powojnika.

Mimo zimna i wiatru zakwitła dicentra cucullata
Obrazek

Piwonia delikatna powiększyła się w 100% :)
Obrazek

Wszystkie piwonie uratowane z likwidowanych ogródkow już w szeregu
Obrazek

Wara od moich żonkili :D
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu...piękna ta Twoja delikatna...chodzi mi po głowie ale w rękę jeszcze mi nie wpadła, a po centrach ogrodniczych nie ujeżdżam....
...a co to takiego białego na pierwszej foce z liśćmi jasnymi i dekoracyjnymi ;:88
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, na pierwszej fotce to serduszka, taka wczesna odmiana dicentra cucullaria.
Chcesz namiary na piwonię delikatną? Sprzedaż wysyłkowa, jesienią.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...tak...tak...chcę i ;:196
..chyba już na nas czas ;:41
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Ta biała dicentra i póżniejsza czerwona są na mojej liście. Ta biała do czerwonych prymulek , miodzio ;:106
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu, uśmiechnęłam :D się czytając,że Twoja piwonia delikatna powiększyła się w 100% bo moja również..tzn.kupiłam ją w ubiegłym roku z 1 pędem a teraz ma 2 :;230 tylko nie zauważyłam czy ma pąk kwiatowy.Pocieszyłam się widoczkami wiosennymi u Ciebie z rana! 8-) Pięknie!
Miłego dnia! ;:3
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Basiu, juz w zeszłym roku podziwiałam Twoja piwonię delikatną. Na razie nie trafiłam na nią w żadnej szkółce, a z wysyłkowych zakupów roślinek żywych niemal całkiem zrezygnowałam po zeszłorocznych rozczarowaniach. W tym roku nie zawiódł mnie tylko Bogdan z all ze swoimi różami. Nawet lilie z Lylpolu były jakby mniejsze ...

A czy wiesz jakie to piwonie z odzysku ? Ciekawe czy zakwitną w tym roku. Całkiem ich dużo uratowałaś :heja Będzie wspaniały widok.

Ładna pogoda dopiero na święta :shock: Ja wypraszam sobie. U mnie dzisiaj ma być 18st, ale na razie pochmurno :?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu! Pięknie u ciebie! Tyle już kwiatów kwitnie..... ;:138 Zaciekawiło mnie co napisałaś o uratowanych piwoniach- możesz rozwinąć temat :roll:
Zdjęcie kociaka pilnującego narcyzów-świetne :D
Jak możesz to też poproszę o namiary na piwonię delikatną,bo już widziałam wcześniej kwitnąca na forum i bardzo mi się spodobała,ale nigdzie w sprzedaży jej nie znalazłam.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”