Elizabetka po śląsku cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku cz. 5

Post »

Dorko tak zaczyna się czas hortensjowy. Bukietówki mają się dobrze.
Ogrodowe trochę gorzej bo nie kopczykowałam. :oops: Obrazek

Budleje zaczynają swój spektakt pomimo deszczu.....na pewno też motyle się zlecą. :D Obrazek
To małe drzewko/krzaczek to dereń jadalny.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ela, Twoje ogrodówki pokazały przyajmniej kolor, u mnie nawet tego nie zrobiły :;230 oprócz jednej, uratowanej z marketu...ale to pewnie jakaś zmutowana odmiana :)
Dereniem jadalnym mnie zaintrygowałaś, zaraz poguglowałam i niestety :( wyrasta zbyt wielkie drzewo, jak na moje możliwości. Wyskoczyła mi fajna stronka http://www.derenjadalny.com/oferta_deren_jadalny.html
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Elu byłach ostatnio w ogrodach xx, bo szukalach jeżówek, ale nie chciałach ci przeszkadzac. ;:196 Teraz to może ty byś do mie na kawusia przyjechała? Co?
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

ELUSIA przed hortusią XXL co rośnie czy to azalia . Ta koło różyczki śliczne mo kwiotki ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Elżuniu, Tobie kwitną hortensje ogrodowe? :shock: A były u Ciebie przymrozki wiosenne? Bo moją ogrodową załatwiły :lol:
Mimo paskudnej pogody, bardzo niesprzyjającej różom, u Ciebie bardzo ładne widoki. A rudbekie rzeczywiście zastępują słońce :lol: Oby juz nie musiały tego długo robić!
Nie wiedziałam, ze po truskawkaxh zostaja nicienie :roll: Będę siała po nich nagietki :heja
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Baśko wiem...muszę dokupić jeszcze jednego derenia żeby się zapylały. "Kwiść" kwitł ale nici z owoców...z tego wniosek jest tylko jeden....jeszcze jeden egzemplarz. :!: :!: :!: A co do hortensji...sama się dziwia....nie kopczykowane a zimny bezśnieżny luty i te wiatry zrobiły swoje. Mało mają kwiatów... :oops:. Najważniejsze żeby nie nawozić zbyt późno....ostatnie nawożenie koniec lipca i basta....niech się szykują do zimy.
Iwonka jak mogłaś....nigdy mi nikt nie przeszkadza i to sama przyjemność spotkać znajomą...czasami nie mogę sobie pozwolić na choćby krótką pogawędkę ale choć parę uscisków czy na parę uprzejmości zawsze znajdę czas. Prosza Cie ;:196
Jadźko tak to azalia....zima jej dała w kość i mało kwitła ale ją podkurowałach Magiczną siłą Substrala. Nawóz dobrze się rozpuszcza i zauważyłam, że lepiej się sprawdzają krystaliczne nawozy na moich piaskach. A hortensja niestety nn od znajomej (po drodze do pracy :wink: ).

Izuśka...a jakże wiało jak u Hani w kieleckim.....bez śniegu....wydmuchowisko straszne w dodatku od północnego-wschodu...a później ten kwiecień z przymrozkami....makabra. Różyczki mają przerwę i zaczyna pojawiać się czarna plamistość...zbieram na bieżąco ciekawe czy to coś da. Ponoć od środy upały. :wink: Izka nagietki?...czy też mają właściwości przyciagania w korzenie nicieni?...Bo ja chciałam posiać aksamitki a potem góry do kompostownika a korzenie do spalenia.
Obrazek

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Elu witaj.I u mnie czarna plamistość zaczyna szaleć a niczym nie popryskasz bo wciąż leje.
Hortusie kwitna no i floksy.Róże powtarzaja i szkoda,że teraz ,bo widzisz jaka pogoda i pąki gniją.Ostróżka o dziwo stoi jak na warcie.Piękna.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tak, podobno aksamitki i nagietki tak samo działają na nicienie. Pamiętam, była kiedyś taka dyskusja: czy aksamitki i nagietki odstraszają nicienie, niszczą je czy przyciągają. Tylko w tym trzecim przypadku trzeba by było je palić. Chyba doszliśmy do tego, ze one wydzielają jakieś substancje które niszczą nicienie, więc mozna je dawać w całości na kompost :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluś jestem zdziwiona ,że jeszcze Ci ostróżka kwitnie...a ładna ...taka pełna ...a hortensje u mnie coś kiepsko kwitną,szczególnie te co przesadzałam ,tylko jeden kwiatek na 3 sztuki to trochę za mało... :wink: Kupiłam w związku z tym magiczną silę do hortensji i niech się dzieje co chce...ale muszę je tym specyfikiem podlać...niech jeszcze zawiązują pąki ,póki czas... :D
Potwierdzam ,że nagietki i aksamitki zwalczają nicienie...dobrze je sadzić przy różach... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A ja czytałam że aksamitka przyciąga nicienie... a że nie jedzą ich korzeni, więc siłą rzeczy nicienie giną z głodu...

Hortusie cudne... ;:138
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Aneczko u mnie też dolne liście z niektórych róż już poobrywałam ale mam nadzieję, że sierpień mimo wszystko jeszcze nas ogrzeje.
Izuś jednak decyzja zapadła sieję aksamitki....korzenie spalę a reszta na kompost. Niestety nie natknęłam się na taką dyskusję ...a szkoda.
Nelusia ostróżkę kupiłam w sobotę :wink: kwitnącą i od razu posadziłam ...no i biegiem fotka żeby zdążyć przed deszczem. A z hortensjami to myślę, że za późno nawozić....one już nie zdążą zawiązać pąków....no chyba, że swojej magicznej siły użyjesz :P Nagietki same mi się rozsiewają i mam je wszędzie...tylko chodzę i wyrywam i na gnojówkę :wink:....będę potrzebowała dużo gęstego z gnojówki do sadzenia róż (w korzenie). Niestety aksamitek w tym roku na wiosnę nie zdążyłam posiać :roll:
Gabrysiu...dokładnie dlatego Izka napisała, że dajemy w całości do kompostu bo one już zginięte....ale ja na wszelki wypadek jeszcze je palę :evil:
Co teraz u mnie kwitnie:
Kronenbourg...w tym roku ma wyjątkowo dorodne kwiaty.
Obrazek
Nowy dziesiejszy nabytek już posadzony Cl. z grupy Viticella "Mikelite" późno kwitnący tj. lipiec-wrzesień.Obrazek
To chyba zantendeschia....nie pamiętam skąd ja mam i kiedy sadziłam...a może to całkiem coś innego a może obrazki włoskie...już sama nie wiem ;:14 Obrazek

Souvenir du Docteur Jamaine ma TRZY PĄCZKI :heja Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ela, to chyba calla, może poczeka z kwiatkiem na słoneczko, będzie bardziej cieszyć :D
Powojnika ślicznego kupiłaś, taki rzadziej spotykany :) miał zarezerwowane miejsce? Widzę przy nim różane liście, której ślicznotce będzie towarzyszył?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie kochani. :D Dziękuję za odwiedzinki zwłaszcza tych nieujawnionych. ;:196
Baśko tak to calla i nawet bardzo się cieszę....przypomniałam sobie.... ;:14 sadziłam w pośpiechu. :wink: A tego powojnika kupiłam głównie ze względu na okres kwitnienia. Róża NN ( z kwiatów podobna do Bonica)z przodu ta wysoka sięgająca 2,5 m jakoś słabo powtarza kwitnienie a w tym roku jak na razie wcale i pomyślałam, że powojnik wykorzysta naturalną podporę i w przyszłym roku ją okryje.

Nowe mieczyki...te od Meillanda :wink: Basiu ;:196
Ten fiolecik jest cudny...w połączeniu z żółcią...ach ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i róże :P
Souvenir du docteur Jamaine ;:167 ..piękny głęboki zapach. Jestem bardzo zadowolona.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy mi się zdaje czy Ty ,kochana pół pensji w pracy zostawiasz ;:224 ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agnieś :wink: ....(żeby tylko z pracy :wink: ) na szczęście istnieje coś takiego jak "na zeszyt"....gorzej przy wypłacie pensji...ale cóż poradzić jak takie ślicznotki mamy. Wczoraj zaś przytachałach Rhododendron yakushimanum "Polaris"....nadaje się na suche i bardziej słoneczne stanowiska no i hibiskus błotny...tylko nie wiem gdzie ja to błoto/bagno znajdę :lol: ....mam na szczęście reklamówkę gliny przywiezioną z góralskiej zegrodki.
Calla zantendeschia
Obrazek

Obrazek

no i różyczki :P
Piano...ale to każdy wie :heja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I floksy w pietruszce...posadzone na jesieni na prędce.Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”