Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie

Post »

Co fachowiec, to fachowiec ;:180
Te kilka zdań wyjaśniło mi o wiele więcej, niż nie jedno opracowanie na temat cięcia.
Ślicznie dziękuję :wit
Pozdrawiam, Jacek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli zostawi się dłuższą gałązkę obsypaną kwiatami, to zawiąże owoce i rozgałęzi się blisko końca, kwiatki na początku zostaną zmarnowane - w ten sposób drzewo w kilka lat rozrasta się na szerokość i owocuje coraz dalej od pnia na wiotkich gałęziach.
Jeśli dodatkowo dużo zawiąże owoców, to są drobne i niesmaczne.
Przycinając krótko gałązki, "trzymamy" owocowanie blisko pnia i grubych gałęzi i kontrolujemy owocowanie.
Gałęzie dobre do budowy konstrukcji drzewa muszą być grubsze i mają takie trójki pączków wyrastające z jednego miejsca - dwa kwiatowe i w środku liściowy.

Jeśli czujesz uprawę winorośli to jest analogia - brzoskwinie też owocują na jednorocznych pędach/gałązkach i tak jak winogrona uciekają z owocowaniem daleko od miejsca początkowego. Trzeba ciąć. Cięcie w fazie wybarwionego pąka daje największe szanse pogodzenia utrzymania jak najmniejszego drzewa z jak największą rozsądną ilością wyrośniętych owoców.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Idąc po tropie winorośli i cięcia ,to za chwilę brzoskwinia będzie do nieba :-)
Co roku z pędów przyciętych na 8-10 trójek na końcu gałęzi będą wypuszczać nowe silne pędy i tak w nieskończoność.
U mnie tak się właśnie stało i nie mogę się zdecydować co dalej.Najładniejsze gałązki i pąki są na końcach starych konarów.
Jak przestanie wiać i walić śniegiem to zrobię zdjęcia ,bo nie mogę podjąć trafnej decyzji.
A co z pąkami 1kwiatowy+ 1 liściowy?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja tnąc tuż przed kwitnieniem mam zawsze obawy, czy te przycięte gałązki nie stracą pozostałych na nich kwiatków. Boję się, że jak ciachnę gałązkę, to pozostałe tam kwiatki się osypią.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Bez obaw tnij
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:Idąc po tropie winorośli i cięcia ,to za chwilę brzoskwinia będzie do nieba :-)
Co roku z pędów przyciętych na 8-10 trójek na końcu gałęzi będą wypuszczać nowe silne pędy i tak w nieskończoność.
U mnie tak się właśnie stało i nie mogę się zdecydować co dalej.Najładniejsze gałązki i pąki są na końcach starych konarów.
Jak przestanie wiać i walić śniegiem to zrobię zdjęcia ,bo nie mogę podjąć trafnej decyzji.
A co z pąkami 1kwiatowy+ 1 liściowy?
Znalazłam w moich zasobach pewien cytat dla Ciebie:

Cięcie uformowanych koron brzoskwiń polega na ich ciągłym odmładzaniu i pobudzaniu
do wzrostu, a także na ograniczaniu nadmiernego owocowania. W tym celu pędy drobne,
cienkie (grubości słomki) skraca się wiosną do 2 pąków lub wycina zupełnie. Pędy
mocniejsze, lecz cieńsze od ołówka skraca się do 5-6 pąków. Pędy grube jak ołówek lub
jeszcze grubsze skraca się do 8-10 pąków. Wycina się zupełnie pędy martwe, chorei stare.
Skraca się gałęzie lub wycina je zupełnie zastępując je młodymi przyrostami.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Problem w tym,że zostały przycięte gałęzie korony,by odmłodzić i pobudzić do puszczenia świeżynki niżej,ale najmocniejsze wybiły na samych końcach głównych konarów i znów ucieka w górę. I co w tym temacie zrobić?
Na końcach po 3-4 młode pędy wielkości damskiego małego palca,a poniżej już dużo gorzej.
Myślę połowę drzewa jednak dość radykalnie przyciąć teraz,obniżając o 1/3,a resztę pomimo wysokości na owoc ciąć,a w następnym roku lub w sierpniu potraktować odważnie ją sekatorem.W ten sposób jednak coś owoców może będzie,bo zawiązują się ładne kwiatki,tylko,że sypie ciągle śnieg,a od dzisiaj planowane nocne przymrozki.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szanso, czy mogłabyś zerknąć, czy wystarczająco przyciąłem te brzoskwinie, czy też trzeba poprawić?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bioy1
Myślę, ze może zostać.
Jeśli te grubsze gałązki są na odpowiedniej dla Ciebie wysokości* i posłużą do formowania drzewa, spróbuj je już poodginać w kierunku poziomu.
W kolejnym roku tnij później - w fazie wybarwionego pąka - zbyt szybkie przycinanie może pobudzić do szybszego rozwijania się i w efekcie do zmarznięcia.

*Nie podałeś wymiarów i na zdjęciu może być mylne poczucie wysokości/proporcji drzewka.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:... Myślę połowę drzewa jednak dość radykalnie przyciąć teraz,obniżając o 1/3,a resztę pomimo wysokości na owoc ciąć,a w następnym roku lub w sierpniu potraktować odważnie ją sekatorem....
Dobrze myślisz :) Od pewnego wieku/wzrostu drzewa nie pozwalamy mu już oddalać się od pnia i nawet grubsze gałęzie tniemy krótko na owoc. Po znacznym skróceniu masz szansę na grubsze gałązki w dolnej części.

Mniej ważne jest jak tniesz, ważniejsze aby krótko :wink: - drzewo brzoskwini może mieć różne formy. Jedno moje drzewko ma ok. 2 m pień i dalej uformowaną koronę na płasko - rośnie koło domu, w miejscu, gdzie do sąsiada do mojego balkonu jest 2 m. Musi się tam zmieścić na moim terenie.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szanso,dziękuję ślicznie :wit
Pozdrawiam, Jacek
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Moja brzoskwinia była posadzona dwa tygodnie temu.Więc teraz,jak myślicie,mam popryskać Miedzianem czy Syllitem??
Pozdrawiam Ewa
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wiosnę Syllit.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

Mam dwie młode brzoskwinie. Młodsza Inka posadzona na wiosnę zeszłego roku, obecnie pięknie kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Nieco starsza Redhaven (jesień 2013 ) chyba jest mądrzejsza :D Dopiero kilka kwiatów ma i zdecydowanie mniej rzucające się w oczy.

Jakoś nie spodziewam się jeszcze owoców w tym roku, ale kto wie może z Redhaven .
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Dzięki za info ;:180 jutro prysnę syllitem :wit
Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”