Wężowy ogród FRAGOLI
Re: Wężowy ogród FRAGOLI
Poszalałas kobieto. Piękne zakupy. Gdzie to ty posadzisz? chyba przybędzie wężowi dzieci?
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak... tyle krzewów kupiłaś, bo na hortensje nie ma miejsca...

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- jola1010
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale zaszalałaś - będzie teraz co sadzić. Ciekawe czy masz już miejsce na nowe roślinki
Ja mam tak , że kupuję bez opamiętania , a dopiero później martwię się
gdzie by to posadzić
Pozdrawiam Jola.

Pozdrawiam Jola.
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko już tak spasłaś tego węża i jeszcze mu dokładasz .
Kiedy Grażynko spodziewasz się już robić rabatki sama bez szkody
dla no wiesz
Życzę miłego wypoczynku w weekend 
Kiedy Grażynko spodziewasz się już robić rabatki sama bez szkody
dla no wiesz

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widać nieźle zaszalałaś na zakupach .U mnie niektóre bardzo rozłażące się rosną w kręgach z papy ,to eksperyment od ubiegłego roku ,jak na razie sprawdza się .Papa im nie szkodzi a trzymają się wyznaczonego miejsca
.

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
witaj Grażynko dawno mnie nie było i nie dziwię się że mam tyle zaległości.Ale przy takim tempie twoich zakupów to ciężko nadązyć.Piękne nabytki.pozdrawiam gorąco
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
WITAM WSZYSTKICH w ten poniedziałkowy zamglony poranek
Chcę Wam dziś coś pokazac i poznac Wasze zdanie
Na pierwszej fotce widac w tle ruiny-kawałek muru pozostałego po starychy szopach(reszta była drewniana)Tam ma powsrac oczko,skalniak wokół i rabata trawiasta,a i jeszcze altanka.Cały obszar w prawo od muru jest do zagospodarowania
I moje pytanie....co myślicie burzyc mur czy coś z niego kombinowac
Poradzcie

A tak wygląda z bliska(nie patrzcie na bałagan)

Na posty odpiszę póżniej....pozdrawiam

Na pierwszej fotce widac w tle ruiny-kawałek muru pozostałego po starychy szopach(reszta była drewniana)Tam ma powsrac oczko,skalniak wokół i rabata trawiasta,a i jeszcze altanka.Cały obszar w prawo od muru jest do zagospodarowania

A tak wygląda z bliska(nie patrzcie na bałagan)

Na posty odpiszę póżniej....pozdrawiam

-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj Grażynko.
Widzę,że jeszcze masz troszkę miejsca
Co do muru-ja bym burzyła....zabiera dużo miejsca, gdyby był na miedzy,wtedy byłaby taka ściana-zacisze- dla niektórych roślin lub traw-zobaczyłam,że trawy bardzo ładnie prezentują się na tle ściany,paneli drewnianych. Gdybyś zostawiła, to masz takie miejsce niewykorzystane z tyłu i boku tych ruin,które zasłania rosnące tam rośliny.
Cegłę możesz wykorzystać jako ścieżki w ogródku-wkopać w ziemię,żeby nie przeszkadzały w trakcie koszenia trawy. Co prawda widziałam czerwoną cegłę na chodniczkach,ale biała może też fajnie wyglądać - jak ktoś ma fajne pomysły,to coś wykombinuje....Ty masz talent do ciekawych improwizacji-mi brakuje orientacji przestrzennej
i czasami męczę się u siebie,bo nie wiem,jak to może wyglądać po skończeniu tworzenia rabaty lub za kilka lat.
Może inni mają lepszy pomysł,to Ci podpowiedzą.Jest tu tyle fajnych osób
Ja gdybym miała u siebie,to bym zburzyła,bo łatwiej mi byłoby na tym miejscu cos zrobić.Gdybym zostawiła,to musiałabym solidnie myśleć jak to połączyć,żeby sie nie gryzło z roślinami- a mi myślenie o kompozycjach w ogrodzie ostatnio z trudem przychodzi.
Mam nadzieję,że choć trochę pomogłam,że jakiś pomysł wpadnie...

Widzę,że jeszcze masz troszkę miejsca

Co do muru-ja bym burzyła....zabiera dużo miejsca, gdyby był na miedzy,wtedy byłaby taka ściana-zacisze- dla niektórych roślin lub traw-zobaczyłam,że trawy bardzo ładnie prezentują się na tle ściany,paneli drewnianych. Gdybyś zostawiła, to masz takie miejsce niewykorzystane z tyłu i boku tych ruin,które zasłania rosnące tam rośliny.
Cegłę możesz wykorzystać jako ścieżki w ogródku-wkopać w ziemię,żeby nie przeszkadzały w trakcie koszenia trawy. Co prawda widziałam czerwoną cegłę na chodniczkach,ale biała może też fajnie wyglądać - jak ktoś ma fajne pomysły,to coś wykombinuje....Ty masz talent do ciekawych improwizacji-mi brakuje orientacji przestrzennej

Może inni mają lepszy pomysł,to Ci podpowiedzą.Jest tu tyle fajnych osób

Ja gdybym miała u siebie,to bym zburzyła,bo łatwiej mi byłoby na tym miejscu cos zrobić.Gdybym zostawiła,to musiałabym solidnie myśleć jak to połączyć,żeby sie nie gryzło z roślinami- a mi myślenie o kompozycjach w ogrodzie ostatnio z trudem przychodzi.
Mam nadzieję,że choć trochę pomogłam,że jakiś pomysł wpadnie...

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Dziękuję Aneczko,każda opinia jest dla mnie cenna.
Czekam na kolejne opinie
Póżniej Wam powiem co ja mam zamiar z tym zrobic...dodam tylko że moje węże i reszta obrzeży rabat jest zrobiona właśnie z tej cegły,więc ten mur nie był by jedynym elementem ceglanym w moim ogrodzie 

Czekam na kolejne opinie

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Graziu, zobacz u Vity. Ona ma właśnie taki ceglany murek z rzygaczem, na dole zbiornik na wodę ze żwirkiem, rośliny lubiące wilgoć, a wśród nich przecudnej urody ciborę.
Wszystko zależy w którą stronę świata skierowany jest murek
Ja chyba zostawiłabym i postarała się zrobić jego wielostronną aranżację
doskonała podpora na pnące, dająca cień i ochronę przed wiatrem osłona
A moze zrobic ceglane stopnie i kaskadę zaczynającą się w zgłębieniu murka.
Pomysłów może być wiele.
Oczywiście mogą być inne opinie
ale są ogrodnicy, którzy, aby mieć taki murek musieliby go najpierw postawić 
Wszystko zależy w którą stronę świata skierowany jest murek

Ja chyba zostawiłabym i postarała się zrobić jego wielostronną aranżację

A moze zrobic ceglane stopnie i kaskadę zaczynającą się w zgłębieniu murka.
Pomysłów może być wiele.
Oczywiście mogą być inne opinie

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Ja osobiście bym zostawiła ten mur,nadała bym mu trochę inny kształt z tej strony prostego kwadratu,stanowiłby fajne tło,pozostałe cegły do wykorzystania w otoczeniu muru... 

Co więcej - znam takich, którzy budują takie ruiny
Skułbym tylko ten tynk do gołej cegły i kombinował tak jak podpowiada Jola.

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ja bym mur zostawiła obsadziła winobluszczem nadała jakiś kształt i zrobiła tam miejsce z ławeczką i np jakiś wodny zbiorniczek i roślinki lubiące wilgoć, hmm zależy jeszcze od jakiego słonka ten mur chroni? jaka obsada roślina ale pomysło może być sporo ja kocham bluszcze mają w sonie to coś 

Grażynko, prawdę powiedziawszy ja marzę o takim murze. Niestety, czarno to widzę ale będę walczyć i wcześniej czy póżniej postawię choćby kawałek.
Kochanie, w żadnym wypadku nie mozna zmarnować takiego dobra! Murek nie stoi na granicy- to dobrze bo masz dwie strony do różnych aranżacji w zalezności od naświetlenia. Narożnik mozna zagospodarować na niezliczoną ilość pomysłów; pprzytulny kacik do wypicia kawy i podziwiania teszty ogrodu, mozna tam umiejscowic kaskadę z ciurkadełkiem, jakis skalniak, rabarke dla cieniolubnych roślin itp. Nie mniej jest atrakcyjna druga strona murku. Stanowi cudowne tło. Podobnie jak Paweł ja skuła bym tynk do gołej cegły. A cały kącik uzupełniła ceglanymi elementami zaznaczając delikatnie jego granice. Pamiętaj rozebrać zawsze zdążysz i to się robi szybko. Proponuje usiąść, popatrzeć na to z róznych stron, uruchomić wyobraźnie i działać ale niezbyt pochopnie. Będę ci kibicować jeśli zdecydujesz się go pozostawić.
Jeszcze poleciłabym do obejrzenia tło w postaci ruin zamku w ogrodzie Paco, i również tło ''brzydkiej ściany'' u Dawidbanan. Cóż mi się one bardzo podobają. Ale inni mogą mieć inne zdanie.
Kochanie, w żadnym wypadku nie mozna zmarnować takiego dobra! Murek nie stoi na granicy- to dobrze bo masz dwie strony do różnych aranżacji w zalezności od naświetlenia. Narożnik mozna zagospodarować na niezliczoną ilość pomysłów; pprzytulny kacik do wypicia kawy i podziwiania teszty ogrodu, mozna tam umiejscowic kaskadę z ciurkadełkiem, jakis skalniak, rabarke dla cieniolubnych roślin itp. Nie mniej jest atrakcyjna druga strona murku. Stanowi cudowne tło. Podobnie jak Paweł ja skuła bym tynk do gołej cegły. A cały kącik uzupełniła ceglanymi elementami zaznaczając delikatnie jego granice. Pamiętaj rozebrać zawsze zdążysz i to się robi szybko. Proponuje usiąść, popatrzeć na to z róznych stron, uruchomić wyobraźnie i działać ale niezbyt pochopnie. Będę ci kibicować jeśli zdecydujesz się go pozostawić.

Jeszcze poleciłabym do obejrzenia tło w postaci ruin zamku w ogrodzie Paco, i również tło ''brzydkiej ściany'' u Dawidbanan. Cóż mi się one bardzo podobają. Ale inni mogą mieć inne zdanie.

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Grażynko, masz pole do popisu z tym murem. Aż się prosi, by go wykorzystać jako element architektoniczny ogrodu
Czy wewnątrz muru jest cień? Wyszłaby piękna rabata na wszelkie cieniolubne. A jeśli więcej cienia jest z drugiej, zewnętrznej strony muru, to tam można zlokalizować rabatę bylinową, która będzie okalała mur. Tynk skuć albo pomalować na biało - będzie tło dla roślin. Oczywiście na mury puścić pnącza i na zakończenia muru kolumnowe iglaki bądź coś innego, by złagodzić ostrość.
Dla wielu roślin taki mur byłby doskonałym schronieniem przed zimnem i wiatrem

Dla wielu roślin taki mur byłby doskonałym schronieniem przed zimnem i wiatrem