Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3
Śliczne niebieskości
słoneczko świeci ale po co to wiatrzysko-pozdrowionka

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJ IRENO
Przepiękne rośliny w kolorze niebieskim.
Przepiękne rośliny w kolorze niebieskim.

- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irenko cudowny błękit kwiatów pokazałaś.
Śliczny ten klematis bylinowy.
Czy to odmiana Arabella?
Przez zaniedbanie jeszcze ich nie mam w swoim ogrodzie, a myślę, że są łatwiejsze w uprawie od wielkokwiatowych.
Śliczny ten klematis bylinowy.
Czy to odmiana Arabella?
Przez zaniedbanie jeszcze ich nie mam w swoim ogrodzie, a myślę, że są łatwiejsze w uprawie od wielkokwiatowych.

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko
cieplutko się u Ciebie zrobiło 
Fotki śliczne, tego nam trzeba

Fotki śliczne, tego nam trzeba

Geniu nie wiedziałam, że zawilce półpełne też tak szybko się rozrastają , może u ciebie rosną w dobrej ziemi i dlatego tak szybko rosną, u mnie aż tak dobrze nie będą miały, będę się starała utrzymać je w ryzach.
Rybko dzisiaj też był piękny dzień zaraz inaczej patrzy się na świat, można trochę popracować na działce.
Krysiu miło, że zawitałaś po dłuższej przerwie, dziękuję. Dzisiaj niebo też było błękitne.
Tajko miło mi, że te "błękity" podobają się tobie. Ten clematis to nie Arabella, tu znajdziesz więcej informacji http://www.clematis.com.pl/wms/66171.html jest ładny i łatwy w uprawie.
Halinko dobrze, że choć w taki sposób mogę sprawić, że wydaje się że jest cieplutko. U nas dzisiaj nadal było słonecznie i bardzo przyjemnie, choć dosyć chłodno.
Wczorajsze zdjęcia, zaczyna kwitnąć pierwszy krzaczek marcinka i małe co nieco oraz "dokumentacja" z dzisiejszej ciężkiej pracy - nawożenia rabat kompostem.

Rybko dzisiaj też był piękny dzień zaraz inaczej patrzy się na świat, można trochę popracować na działce.
Krysiu miło, że zawitałaś po dłuższej przerwie, dziękuję. Dzisiaj niebo też było błękitne.
Tajko miło mi, że te "błękity" podobają się tobie. Ten clematis to nie Arabella, tu znajdziesz więcej informacji http://www.clematis.com.pl/wms/66171.html jest ładny i łatwy w uprawie.
Halinko dobrze, że choć w taki sposób mogę sprawić, że wydaje się że jest cieplutko. U nas dzisiaj nadal było słonecznie i bardzo przyjemnie, choć dosyć chłodno.
Wczorajsze zdjęcia, zaczyna kwitnąć pierwszy krzaczek marcinka i małe co nieco oraz "dokumentacja" z dzisiejszej ciężkiej pracy - nawożenia rabat kompostem.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IRENKO przy tak pięknej pogodzie to nawet praca idzie jak z płatka . No tego dobrodziejstwa u Ciebie dostatek a taki fajny tłusty ten kopost . Moje marcinki też zaczynają kwitnąć
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Irenko, zapamiętałem sobie na całe życie Twoją receptę na bujny ogród - kompost
Widzę, że już zaczęłaś go rozkładać. Niestety mam wciąż za mało kompostu i muszę zaczekać do przyszłego roku. W tym starczy mi go zaledwie na kopczykowanie niektórych roślin.

Ogrodniczka pracowita jak pszczółka to i ogród piękny. Irenko, dzięki kompostowaniu masz piękną ziemię dzięki czemu rośliny są dorodne, zdrowe i miłe dla oczu odwiedzających Twój ogród.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Irenko ależ piękne niebieskości pokazałaś, dzwoneczki są urocze, delikatne i śliczne i tak bardzo długo już kwitną. Powojnik cudo i tak wspaniale sfotografowany
Widzę, że kompost już rozrzucałaś, ja też niedługo muszę się za to wziąć

Widzę, że kompost już rozrzucałaś, ja też niedługo muszę się za to wziąć

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Irenko....bardzo ładne te niebieskosci....szczególnie podoba mi się klematis i dzwonki....cudne
Widzę,jedzonko dla roślinek....hmmmm....ja nie mam a kupne strasznie drogie.....co im dać

Widzę,jedzonko dla roślinek....hmmmm....ja nie mam a kupne strasznie drogie.....co im dać

Jadziu staram się tę piękną pogodę wykorzystać do najcięższej pracy, uzbierało się trochę tego kompostu ale miejsca gdzie ma być rozrzucony też jest wiele, chciałabym przed deszczami zdążyć.
Jacku kompost stosuję od lat, rośliny bardzo dobrze rosną na nim. Żeby było go więcej latem dajemy warstwę słomy do kompostownika, lepiej rozkłada się i jest bardziej sypki, trudno mi uwierzyć, że masz mało kompostu, przy takim dużym ogrodzie powinno go być w nadmiarze.
Romku żeby teraz jesienią temu wszystkiemu podołać trzeba rękawy zakasać ale w następstwie tej pracy będzie co podziwiać.
Agusiu dzwonki kończą kwitnienie jeszcze są jakieś pojedyńcze kwiatki, właściwie to wszystko przekwitło jedynie marcinki i ciemiernik biały pełny zaczynają kwitnąć. Co do rozrzucania kompostu to bierz się do roboty bo zapowiadają wczesną zimę.
Grażynko kwiatów o niebieskim kolorze nie ma za wiele a tak ładnie wyglądają. Wspominasz, że nie masz kompostu, a co robisz z zielskiem?
Wszystkim miłym gościom dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa, pozdrawiam i miłego wieczoru.
Jacku kompost stosuję od lat, rośliny bardzo dobrze rosną na nim. Żeby było go więcej latem dajemy warstwę słomy do kompostownika, lepiej rozkłada się i jest bardziej sypki, trudno mi uwierzyć, że masz mało kompostu, przy takim dużym ogrodzie powinno go być w nadmiarze.
Romku żeby teraz jesienią temu wszystkiemu podołać trzeba rękawy zakasać ale w następstwie tej pracy będzie co podziwiać.
Agusiu dzwonki kończą kwitnienie jeszcze są jakieś pojedyńcze kwiatki, właściwie to wszystko przekwitło jedynie marcinki i ciemiernik biały pełny zaczynają kwitnąć. Co do rozrzucania kompostu to bierz się do roboty bo zapowiadają wczesną zimę.
Grażynko kwiatów o niebieskim kolorze nie ma za wiele a tak ładnie wyglądają. Wspominasz, że nie masz kompostu, a co robisz z zielskiem?
Wszystkim miłym gościom dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa, pozdrawiam i miłego wieczoru.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IRENKO!
Patrzę z zazdrością jak porządkujesz ogród. Ja muszę czekać do wiosny.
Co nieco robi rodzina, ale to nie to samo.
Patrzę z zazdrością jak porządkujesz ogród. Ja muszę czekać do wiosny.
Co nieco robi rodzina, ale to nie to samo.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ja też się zabrałam za rozrzucanie kompostu Iruś ale ja nie mam takich przestrzeni wolnych u mnie"napstrzone" do granic możliwości i muszę pod każdą /no prawie/roślinkę go podsypywać ale bardzo ochoczo się za to dzisiaj wzięłam , kompostu mam sporo co roku...latem został przerafowany i jest cudowny..a następny już rośnie...
no i jeszcze posadziłam 2 róże nowe,2 przesadziłam i jeszcze jakieś bylinki poprzesadzałam bo chcę Ci powiedzieć,że ja cały czas coś przesadzam
bo uwielbiam ..

Witajcie dziewczyny, jestem dzisiaj padnięta, ręce wyciągnęły się do kolan, mój M przekopywał warzywniak a ja dowoziłam kompost, udało nam się tę pracę zakończyć, jutro nadal będę rozrzucała na rabatach.
Krysiu nie ma czego zazdrościć, to ciężka praca, porządkowanie i usuwanie tych wszystkich przekwitniętych badyli zabiera wiele czasu i wymaga dużo wysiłku. Wiosną też będziesz miała co robić i będzie to praca o wiele przyjemniejsza bo będą pokazywały się pierwsze kwiaty.
Maryniu u ciebie rzeczywiście ogród to jeden wielki busz i trzeba wiele się nagimnastykować żeby pod każdy krzaczek podsypać kompostu. U mnie też jest napchane kwiatów ale ja już prawie wszystkie badyle pościnałam i jest mi łatwiej rozsypywać, jedynie Rh i azalie wymagają więcej pracy, trzeba się naschylać. Wspominasz o nasadzeniach róż i innych bylin, róż nie sadzę jesienią bo obawiam się zimy natomiast byliny powinny przezimować. O zmianach to nawet nie myślę, nie ma gdzie a takie drobne przesadzenia to robię dość często.
Serdecznie pozdrawiam i na jutro dużo
.
Krysiu nie ma czego zazdrościć, to ciężka praca, porządkowanie i usuwanie tych wszystkich przekwitniętych badyli zabiera wiele czasu i wymaga dużo wysiłku. Wiosną też będziesz miała co robić i będzie to praca o wiele przyjemniejsza bo będą pokazywały się pierwsze kwiaty.
Maryniu u ciebie rzeczywiście ogród to jeden wielki busz i trzeba wiele się nagimnastykować żeby pod każdy krzaczek podsypać kompostu. U mnie też jest napchane kwiatów ale ja już prawie wszystkie badyle pościnałam i jest mi łatwiej rozsypywać, jedynie Rh i azalie wymagają więcej pracy, trzeba się naschylać. Wspominasz o nasadzeniach róż i innych bylin, róż nie sadzę jesienią bo obawiam się zimy natomiast byliny powinny przezimować. O zmianach to nawet nie myślę, nie ma gdzie a takie drobne przesadzenia to robię dość często.
Serdecznie pozdrawiam i na jutro dużo

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IRENKO no trochę masz tego areału a i kompostu na pewno równiez dużo,wiięc sie nie dziwię ,że jesteś wykończona . . Ja w tej chwili nie mam nawet gdzie postawić tego kompostownika . No cóż wiem ,że to darmowe złoto ,ale siła wyższa