Halinko, dziękuję za wizytę i też życzę miłego dnia :P
Jolu, mój pieris nie był w ogóle zabezpieczony przed zimą, ale to już krzaczorek siedmioletni; troszkę tylko zmarzły mu niektóre pąki kwiatowe.
Genowefo, myślę, że tajemnicą urody pierisa jest dobre stanowisko i gleba. On lubi kwaśną ziemię i dobrze się czuje w towarzystwie innych kwasolubnych. Natomiast nawożę go specjalnym nawozem dwa razy w sezonie - w końcu marca i w czerwcu.
_oleander_, myślę, że dla kogo jak dla kogo, ale dla Ciebie bilecików starczy
Gosiu, pod płotem wiele nie zobaczycie i jeszcze moje hałaśliwe psy Was obszczekają...Proponuję od razu do środka razem z wycieczką :P
Grażynko, jasne

Pod warunkiem, że przyjedziesz na nasze majowe spotkanie do Sobótki.
Edytko, Agatka Ci już częściowo odpowiedziała. Oprócz wycięcia zielonej gałęzi, sprawdż czy ma dostatecznie kwaśną ziemię i dosadż w jego pobliżu -jeśli to możliwe- kilka np. kilka azalii, albo wrzosów. Będzie to ładnie wyglądało i wytworzy sie specyficzny mikroklimat.
Wiesiu, ja też bardzo lubię jak ta brzoza wita moich gości, tworząc na d bramka wejściową taki zielony baldachim.
Jacku, mi ten narcyz też bardzo się podoba - mam go pierwszy rok.
Kochani, dzisiaj nawet niezła pogoda; wykorzystaliśmy ten fakt i zrobiliśmy PIERWSZE W TYM SEZONIE KOSZENIE TRAWNIKA. Od razu się zrobiło ładniej i schludniej. Trawka doszła już do siebie po tej zimie, jest zieloniutka, choć pełna chwastów, głównie stokrotek i mniszka. Ponieważ obiecałam sobie, że nie będę walczyć z chwastami przy pomocy chemii, pracowicie wyrywam mniszki ręcznie, ale to robota głupiego (przepraszam za wyrażenie). Więc chyba będę sie musiała pogodzić z tym, że nie będę miała idealnego trawnika. I dobrze! W końcu nie mieszkam w pałacu
Oprócz tego wysadziłam do donicy i gruntu moje hodowane w domku z nasionek pnącza - tunbergię i minę. Wiem, ze jest jeszcze bardzo wcześnie, ale wybujały mi już tak mocno, że nie mogłam sobie z nimi poradzić - zaczęły się okręcać wzajemnie i powłaziły mi w firanki. Trudno, to będzie dla nich szkoła przeżycia - przetrwają lub nie.
Zaczęły kwitnąć omiegi
Fragment rabatki z wiosennymi kwiatkami: hiacyntami, prymulkami i ciemiernikami
Rabata hostowo-liliowcowa wokół jabłoni. Teraz królują na niej narcyzy i ziarnopłon wiosenny. Za chwilę zastąpią je tulipany i niezapominajki, a potem już do końca sezonu hosty i liliowce.