Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluniu ;:167 byłam, popodziwiałam Twoje roślinki i miłego weekendu życzę ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalu, przepiękny narcyz (ten ostatni). Czas narcyzów - czekam na nie zawsze z utęsknieniem i wreszcie SĄ :!:
x-d-a

Post »

Halinko, dziękuję za wizytę i też życzę miłego dnia :P

Jolu, mój pieris nie był w ogóle zabezpieczony przed zimą, ale to już krzaczorek siedmioletni; troszkę tylko zmarzły mu niektóre pąki kwiatowe.

Genowefo, myślę, że tajemnicą urody pierisa jest dobre stanowisko i gleba. On lubi kwaśną ziemię i dobrze się czuje w towarzystwie innych kwasolubnych. Natomiast nawożę go specjalnym nawozem dwa razy w sezonie - w końcu marca i w czerwcu.

_oleander_, myślę, że dla kogo jak dla kogo, ale dla Ciebie bilecików starczy :;230

Gosiu, pod płotem wiele nie zobaczycie i jeszcze moje hałaśliwe psy Was obszczekają...Proponuję od razu do środka razem z wycieczką :P

Grażynko, jasne :!: Pod warunkiem, że przyjedziesz na nasze majowe spotkanie do Sobótki.

Edytko, Agatka Ci już częściowo odpowiedziała. Oprócz wycięcia zielonej gałęzi, sprawdż czy ma dostatecznie kwaśną ziemię i dosadż w jego pobliżu -jeśli to możliwe- kilka np. kilka azalii, albo wrzosów. Będzie to ładnie wyglądało i wytworzy sie specyficzny mikroklimat.

Wiesiu, ja też bardzo lubię jak ta brzoza wita moich gości, tworząc na d bramka wejściową taki zielony baldachim.

Jacku, mi ten narcyz też bardzo się podoba - mam go pierwszy rok.

Kochani, dzisiaj nawet niezła pogoda; wykorzystaliśmy ten fakt i zrobiliśmy PIERWSZE W TYM SEZONIE KOSZENIE TRAWNIKA. Od razu się zrobiło ładniej i schludniej. Trawka doszła już do siebie po tej zimie, jest zieloniutka, choć pełna chwastów, głównie stokrotek i mniszka. Ponieważ obiecałam sobie, że nie będę walczyć z chwastami przy pomocy chemii, pracowicie wyrywam mniszki ręcznie, ale to robota głupiego (przepraszam za wyrażenie). Więc chyba będę sie musiała pogodzić z tym, że nie będę miała idealnego trawnika. I dobrze! W końcu nie mieszkam w pałacu ;:224
Oprócz tego wysadziłam do donicy i gruntu moje hodowane w domku z nasionek pnącza - tunbergię i minę. Wiem, ze jest jeszcze bardzo wcześnie, ale wybujały mi już tak mocno, że nie mogłam sobie z nimi poradzić - zaczęły się okręcać wzajemnie i powłaziły mi w firanki. Trudno, to będzie dla nich szkoła przeżycia - przetrwają lub nie.

Zaczęły kwitnąć omiegi

Obrazek

Fragment rabatki z wiosennymi kwiatkami: hiacyntami, prymulkami i ciemiernikami

Obrazek

Rabata hostowo-liliowcowa wokół jabłoni. Teraz królują na niej narcyzy i ziarnopłon wiosenny. Za chwilę zastąpią je tulipany i niezapominajki, a potem już do końca sezonu hosty i liliowce.

Obrazek
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dala!
Ja też poproszę o bilet wstepu, bo nie wyobrażam sobie żeby nie zobaczyć takiego pięknego ogrodu. Fantastyczny pomysł na rabatę, bo dzięki temu cały czas coś innego zachwyca. :)
Brzoza przy wejściu sprawia wrażenie jakby strzegła działki i jednocześnie witała gości. :)
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ach! Jak wspaniale wygląda żółty o tej porze roku!

Ziarnopłon jest naprawdę interesujacy - a czy miałaś do czynienia z pragnią syberyjską? Też ładnie zadarnia, szybko się rozrasta i kwitnie na żółciutko - już niedługo :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu pięknie wygląda ten zakątek z żonkilami , ziarnopłonem .
Dobry pomysł z tym ziarnopłonem , przynajmniej nie widać gołej ziemi jak u mnie .
Genia
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, u Ciebie zawsze można coś nowego się dowiedzieć i odkryć coś nowego. Nie znałam ziarnopłonu wiosennego a
wygląda bardzo ładnie. Czy nie przeszkadza potem w rozwoju host i liliowców?
Uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, o tej porze ziarnopłon pokrywa u mnie duże powierzchnie, a gdy świeci słoneczko małe, ale bardzo liczne żółte kwiatuszki cieszą wzrok :lol: Ale nie ma z nim żadnego problemu, bo po przekwitnięciu znika i powraca dopiero wczesna wiosną następnego roku.
Obrazek

Geniu, sęk w tym, że ja tego ziarnopłonu ani nie siałam, ani nie sadziłam. Pojawił się sam i sam niedługo zniknie; podobnie zresztą jak niezapominajki, których wszędzie pełno :P

100krotko, mam również pragnię w ogrodzie - różnica w stosunku do ziarnopłonu polega na tym, że jej sadzonki kupiłam i posadziłam, a ziarnopłon pojawia się sam w najmniej spodziewanych miejscach. Ale po kwitnieniu znika, a pragnia jest zieloniutka przez cały rok.

Grabku, dokładnie tak to czuję - ta brzoza wita gości i jednocześnie strzeże domku :D
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Dalu, jak to dobrze, że napisałaś o tunbergii.
Moja też już mocno wybujała, ma pączki.
Mam ją po raz pierwszy i chociaż wiem, że jeszcze powinna być w domu, to za kilka dni zaniosę ją na działkę.
Zobaczymy może te wczesne przenosiny im nie zaszkodzą.
Pozdrawiam ;:3
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

abeille pisze:Zachwyciło mnie Twoje wejście z brzozą Daluś, pięknie, też tak chcę ;:138
Ja miałem okazję przechodzić właśnie pod tą brzózką :tan

Jak to fajnie się ogląda fotki rabat, które się widziało w realu :D Pięknie i kolorowo u Ciebie Daluś. Nawet omiegi już Ci kwitną, u mnie dopiero w pąkach. A ziarnopłon to bardzo ciekawa roślina.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Daluś pierwszy raz się spotkałam z ziarnopłonem :roll: piękna roślinka i na pewno jej maluśkie kwiatki cieszą :lol:

Spotkanie się zbliża wielkimi krokami....bardzo ubolewam że nie będę mogła być na nim :(

Dobranoc Kochanie ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Daluś :D
Bardzo mi się podoba ta rabata wokół jabłoni :) Jestem w trakcie zakładania kolejnego hostowiska, które mam zamiar urozmaicić różnymi krzewami i liliowcami właśnie.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Moniko, hostowisko z każdym rokiem wygląda piękniej, hosty i liliowce potrzebują paru lat, żeby się ładnie rozrosnąć :P

Joluś, ja bardzo lubię te roślinkę; ziarnopłon świetnie zadarnia puste powierzchnie, ma ładne żywozielone listki i mnóstwo żółtych kwiatuszków. A po kwitnieniu sam znika...
Szkoda, że nie będziesz mogła przyjechać do Sobótki :(

Marcinie, chyba niedługo znowu będę miała przyjemność gościć Cię w moim ogrodzie :?:

Moniko (76) moja tunbergia już siedzi w ziemi...Co jej nie zabije, to ją wzmocni :;230

Dzisiaj piękna, słoneczna pogoda. Cały dzień spędziłam w ogrodzie na słodkim nicnierobieniu...No, może z małym wyjątkiem - obsadziłam kilka skrzynek kwiatkami sezonowymi :P
Dzisiaj zakwitła pierwsza czereśnia; nazywamy ją majówką, bo ma owoce już w końcu maja.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit ;:3 Mam nadzieję, że Twoje wspaniałe róże dobrze zniosły zimę i będą nas cieszyć w tym roku?
Ten różowy krzew to rh prawda? ;:63
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Minęłyśmy się. Wracam z Twojego ogrodu , a tu Ty byłaś u mnie. Czekam niecierpliwie na Twoją wiśnię A.
Czereśnia też dziś zaczęła kwitnąć. Na giełdzie kupiłam rajską jabłoń.M.in.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”