Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

Łodyga jest częścią pędu, który to pęd składa się z tejże łodygi oraz rosnących na łodydze liści/pąków, kwiatów i/lub owoców.

Młode budleje tnie się tak jak stare. Moja budleja była malutka, ścięłam do tych 20cm i w ciągu sezonu urosła trzy razy większa (i teraz jest jak Twoja, więc wyobraź sobie jakie maleństwo ją cięłam). Jak obetniesz ten pęd tam gdzie czerwona strzałka, to ten boczny mniej więcej w połowie pomiędzy zielona strzałką a pędem głównym. Wszystkie drobne pędy usuwaj w całości, zaraz u podstawy. Stare budleje mają duży system korzeniowy, to co sezon odrastają duże. Moja miała korzeni tyle, co w doniczce 12cm, to się dopiero zaczęła dorabiać korzeni i stosownej do nich "góry". Twoja w tym roku urośnie większa, bo już dysponuje większa masa korzeniowa i nie potrzebuje zeszłorocznych pędów. Budleje rosną chętnie i szybko, więc się nie obawiaj :)
konrad_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2017, o 11:11

Post »

Ok, dzięki za odpowiedź :)
konrad_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Odświeżę temat. Jestem po cięciu. Jedna sadzonka (u góry) nie przetrwała najwyraźniej z jakiegoś powodu :( Nie wiem czy ją usuwać czy jest jakaś szansa, że puści od korzenia? Druga (po prawej) od góry też jakieś miała te pędy pousychane, to przyciąłem do miejsca gdzie były zielone liście. Tylko dwa takie dłuższe pędy zostawiłem. Wyszła taka "kępka", nie wiem czy coś z tym robić jeszcze? Trzecia (po lewej) sadzonka miała tylko dwa takie główne pędy, to przyciąłem jak widać.
Obrazek
aberracje
200p
200p

Post »

Jeśli sadzonki są splątane korzeniami, to zostaw, jak martwa to sobie się rozłoży za jakiś czas. Druga i trzecia rosną i możesz je zostawić jak są. We dwie zrobią wystadczajaca gęstwinę, jak nie w tym roku, to następnym :) W przyszłym roku spokojnie możesz obie ciąż niżej. Ja swoją przycięłam na 20-25cm i co koło niej przechodzę, to myślę "mogłam jeszcze tu i tu ciachnąć" :) Zrób zdjęcie od boku, z poziomu ziemi (z jakimś tłem zaraz za krzakiem, żeby ostrość złapało) i porównasz sobie w ciągu sezonu ile przyrosło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
WAKWAK
200p
200p
Od: 28 gru 2014, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam na działce magnolię, która niekontrolowanie rośnie w górę. Wchodzi w koronę sosny czarnej (której swoją drogą też muszę dolne gałęzie przeciąć). Wiem, że magnolii nie powinno się przycinać, ale chciałbym, aby korona rozwinęła się niżej pod sosną, tak na 3 metrach. Jest na to szansa, czy takie rzeczy nie z magnolią?
Obrazek
konrad_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

aberracje pisze: 27 kwie 2023, o 16:05 Jeśli sadzonki są splątane korzeniami, to zostaw, jak martwa to sobie się rozłoży za jakiś czas.
Odbiła od korzenia ;:215
aberracje
200p
200p

Post »

Dopiero w czerwcu się pokazała? Ten rok ma strasznie opóźniony start w ogrodach!
konrad_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Teraz już nie pamiętam, ale to chyba ja „z poślizgiem” to napisałem :P

Teraz mam pytanie, jak prawidłowo obcinać przekwitłe kwiatostany, tzn. w którym miejscu. Czy powinienem obcinać nad tymi liścmi, co są bezpośrednio pod kwiatostanem, mniej więcej w miejscu czerwonych kresek, czy może poniżej nich, gdzieś na odcinku oznaczonym niebieską kreską? (zdjęcie z neta, aby tylko pokazać, o co chodzi)
Obrazek
katerinasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2023, o 19:29

Post »

Jeśli chodzi o obcinanie przekwitłych kwiatostanów, najlepiej jest to robić nad pierwszym zestawem zdrowych liści znajdujących się bezpośrednio pod kwiatostanem. Oznaczone przez czerwone kreski na zdjęciu to odpowiednie miejsce do obcinania. W ten sposób zachowasz estetykę rośliny i jednocześnie pobudzisz ją do produkcji nowych kwiatów.
Regulamin zaprasza
aberracje
200p
200p

Post »

Ja obcinam nad najbliższą parą nowych liści, czyli w dolnym końcu niebieskiej kreski. Jak obetniesz tuż pod kwiatostanem (tam gdzie czerwone kreski), to potem ten kikut sterczy tak mało ozdobnie.

W tym roku doszłam do wniosku, że budleja urocza, ale żeby dobrze wyglądała, to trzeba ją ciągle doglądać w okresie kwitnienia. Po wakacjach obcięłam całe mnóstwo przekwitniętych kwiatów i musiałam trochę czekać na drugą turę. Za to hortensje bukietowe są najmniej wymagającymi krzewami - jedno cięcie wiosną i ma się je calorocznie obrobione. Żadnego sprzątania zwiędłych kwiatostanów w ciągu sezonu, każda gałązka zakwita w swoim czasie nie oglądając się na to co robią pozostałe :D
Mateusz183
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2024, o 12:42

Post »

Bardzo przydatna ściągawka. Warto wydrukować sobie i można powiedzieć że pielęgnację ogrodu mamy jak na dłoni :D Ja kiedyś nie miałem takiej pomocy i niestety moja hortensja nie przeżyła :(
Regulamin!
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Nie wiem co dalej zrobić z moim bonzajem😁 rdzewieje , usycha . Boję się czy to nie będzie koniec?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”