Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Post »

Witajcie mili goście!
Pogoda - listopadowa. Nie będę się rozpisywała na ten temat, bo i po co...Każdy widzi co i jak. No może Dolny Śląsk jest trochę uprzywilejowany i okolice Szczecina.
Na goryczkę jeszcze liczę, ale nie wiem czy powinnam. Co prawda z dnia na dzień wygląda lepiej, ale za żadne skarby nie chce się rozwinąć. A zima tuż, tuż...
Obrazek

Liliowiec i powojnik na pewno nie dadzą rady rozwinąć pąków i pogodziłam się z tym. Choć przyznam szczerze, że miałam cichą nadzieję, że to Jan Paweł II ( prezent od dzieci ) chciał zakwitnąć pierwszym swoim kwiatem. Może w przyszłym roku zakwitnie...
Na skalniaku wciąż kwitnie przetacznik od Jacka:
Obrazek

Liści coraz mniej na drzewach. Trawniki wygrabione. Rabatki przysypane. Nawet róże dostały ziemne kopce. Wkrótce trzeba będzie co nieco przykryć jedliną. Musimy świerkom przyciąć gałęzie ( sąsiad prosił ) - więc z tym nie będzie problemu. Nie byłabym sobą gdybym nie dokupowała cebulek. Wszystkie jednak na bieżąco staram się sadzić. Kupiłam też kolejną chryzantemę. W Leclercu sprzedają je teraz po 1 zł.
Obrazek Obrazek

Krysiu - dzięki za info o lwich paszczach. Skoro są takie niezniszczalne to posiałam ich trochę dzisiaj z nadzieją, że przeżyją zimę i szybko zakwitną w przyszłym roku. To samo zrobiłam z przypołudnikami na skalniaku. Zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu.
Dziękuję Moniko! Dobrze, że nie musiałaś :wink:
Mam nadzieję Jolu, że mogłaś dziś popracować na działce. Z tego co zauważyłam u mnie na ogrodzie jeszcze nikt nie przykrył hortensji. Chyba poczekam aż zrzuci wszystkie liście i wtedy ją opatulę.
Magdo na razie chryzantema a w zasadzie chryzantemy zdobią mój balkon. Mam jednak w planie posadzić je w ogrodzie. Nie jestem pewna czy przezimują, ale spróbuję. W pełni się z tobą zgadzam, że prymulki to typowo wiosenne kwiaty i wtedy wyglądają najlepiej.
Dziękuję Wiesiu za wizytę i słowa uznania. Miło mi bardzo i zapraszam częściej. Nasionka masz jak w banku. Szczegóły na pw.
Witaj Aguś! No nareszcie się znalazłaś :wink: Dzięki za gratulacje, ale w listopadzie już sadziłam kolejne :oops: Wszystkie znajdy mile mnie zaskakują :D
Markus - Ty to potrafisz pocieszyć człowieka :P Patrząc przez okno wydaje się, że listopad będzie trwał wiecznie :(
Dziękuję Tadeuszu! Staram się jak mogę :oops:

Kilka jesiennych fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, super ta chryznatema :) O cenie nie wspomnę :lol:
Wkleiłam u siebie zdjęcia kiścienia- rośnie spory.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D Piękny jest Twój jesienny ogród! Zawsze imponowała mi ilość nowych nasadzeń, różnorodność i wielorakość działań! A temat chryzantem akurat aktualny, można je przy szarzejącym się landszafcie pięknie umiejscowić w ogrodzie i przedłużyć jego urok. Nie zdziwię się jak coś będziesz sadziła zimą! :wink:
A goryczkę wsadziłabym pod szklany klosz, tak by jednak zobaczyć jak kwitnie - na przekór przedwczesnym mrozom!
Pozdrawiam serdecznie! :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo- masz takie trawy! Toż one będą tak malownicze zimą! Jak śnieg je oszroni, to zamawiam fotki!
Cebulki dosadzałaś, ach Ty, ale nadprogramowe- to się nie liczy ;) Ale rozumiem Cię z tymi przecenami... Ta chryzantema z bliska, z rurkami igiełek jest zjawiskowa!
Jak tak masowo je sprzedają, to ja nawet im się nie przyjrzałam, a są tak piękne, ale dopiero na fotce to zauważyłam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza, piękna jesień u Ciebie...Fajnie uchwycone roślinki w jesiennych barwach..
A u mnie w sobotę padał deszcz :(
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Izo, co to za roślinka o zielono - różowych listkach. Bardzo ciekawa, a jak na tę porę roku to prawdziwa rewelacja.
x_P-42

Post »

Igiełko, myślę,że to dławisz.
Izo, zatrzymałam się dłużej nad jednym zdjęciem. Piszesz, ze przedstawia przetacznik od Jacka. Możesz dać jakąś bardziej panoramiczną fotkę. I jak on się nazywa? Chodzi o tę roślinkę :

Obrazek

Zaciekawiła mnie, bo kolekcjonuję przetaczniki a takiego nie znam. ;:7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, pozwolę sobie odpowiedzieć za Ciebie. Polu to przetacznik armeński.
Marcinki niskie mam różowe i fioletowe ale te pewnie masz. Reszta wysoka. Więc na wiosnę Ci dam.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iza przyszłam się przywitać :wit

Ja odkąd w ogrodzie zrobiło się szaro przeniosłam swoją miłość z ogrodowych na parapetowce :lol: dzisiaj właśnie stwierdziłam że miejsca już totalnie brak :roll: a szkoda bo tyle mi się jeszcze podoba :;230 .
Pięknie kwitnie Twój grudniaczek ;:138 śliczny kolorek .
x_P-42

Post »

JacekP pisze:Izo, pozwolę sobie odpowiedzieć za Ciebie. Polu to przetacznik armeński.

Zaskoczyła mnie Twoja odpowiedź . Zdjęcie musiało być w takim razie zrobione z olbrzymim zbliżeniu. Miałam wrażenie, że liście są takie gruboszowate, jak u niektórych odmian delospermum.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Pola42 pisze:
JacekP pisze:Izo, pozwolę sobie odpowiedzieć za Ciebie. Polu to przetacznik armeński.

Zaskoczyła mnie Twoja odpowiedź . Zdjęcie musiało być w takim razie zrobione z olbrzymim zbliżeniu. Miałam wrażenie, że liście są takie gruboszowate, jak u niektórych odmian delospermum.
Polu specjalnie dla Ciebie wczorajsze zdjęcie przetacznika armeńskiego:
Obrazek Obrazek
Liście są igiełkowe, ale znacznie delikatniejsze niż u delospermum. Roślinka dość żywotna, bo latem jak ją dostałam była małym kawałeczkiem :D Jak przeżyje u mnie zimę to dołożę Ci do przesyłki.

Elu - niestety u mnie parapetowce nie mają łatwo. Wytrzymują tylko "twarde" sztuki. Oczywiście co jakiś czas kupuję coś nowego.
Dzięki Jacku, że odpowiedziałeś Poli. Wiosną się przypomnę o marcinki i chryzantemy :wink:
Witam igielko78! Roślina, która Cię zainteresowała to wiciokrzew japoński - mało wymagające pnącze. U mnie porasta siatkę.
Jolu - szkoda, że u Ciebie padało. Masz jeszcze w perspektywie wolną środę. Dzięki za słowa uznania. Niestety jesień coraz bardziej szara i smutna.
Agape - ta trawa to rozplenica japońska. Już zimowała u mnie. Z roku na rok jest większa i ładniejsza.
Witaj Oranio! Gdzie byłaś jak Cię nie było? Moja droga zimowe sadzenie to ja już przerabiałam w zeszłym roku :wink: i nawet przyniosło efekt. Za Twoją radą przykryłam goryczkę szklanką. Nie wiem czy nie za mały ten klosz...ale to była pierwsza myśl. Jak tylko zakwitnie to zdejmę lub dam jej na zimę coś znacznie większego.
Obrazek
Dziękuję Moniko za kiścienia. Takim cenom chyba nikt by się nie oparł. Szkoda, że na co dzień takich nie ma. W ogrodzie sadziłabym chyba piętrowo :;230
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo, to rozplenica bardzo dekoracyjnie wygląda, moim zdaniem. Vivat trawy!
A ta miniszklarenka atrakcyjnie. Przypomniała mi "sekrety" które robiło się w ziemi, wykopując jamkę, wkładając kwiat bratka i przykrywając szkiełkiem.Ładnie wygląda. Na pewno zakwitnie!
x_P-42

Post »

Izko, zapraszam na rogalika i kawkę. Smacznego :

Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tu.ja pisze: Jolu - szkoda, że u Ciebie padało. Masz jeszcze w perspektywie wolną środę.
O ludziska!!! Dzisiaj to dopiero leje :evil: I to od wczoraj wieczorem..Paskudnie jest :twisted:
Jakoś tak ostatnio pogoda płata figle, że jak mam wolne to pogoda absolutnie nie działkowa :(
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Zaciekawil mnie ten przetacznik, porozgladam sie po ogrodniczych.

Pozdrawiam Markus
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”