Ewa u Ciebie jeszcze mnóstwo pięknych kolorków hibiskus, hortensja, chryzantema, wrzosy, rozchodniki...... cudowności, a dalia - extra- kolor bajeczny Widzę, że masz wiele odmian pięknych rozchodników czy mogłabyś pokazać je razem
Frosty Morn mamy ukorzenione więc razem z Cappucino podeślę. Wczoraj kupiliśmy rozchodnika Matrona i Purple Emperor i jeszcze jakieś niższe odmiany. Planuję zrobić rabatę typowo rozchodnikową, nie do końca mam pomysł, ale mam dużo słonecznych miejsc w ogrodzie. Poobserwowałam niektóre odmiany i już wiem gdzie ich nie sadzić bo tracą cały swój urok.
Witaj Dawidzie,
bywam w Twoim ogrodzie za każdym razem kiedy zaglądam na forum i śledzę Twoje poczynania ogrodowe:-). Mój ogród tylko kawałkami jest ładny, w większości to chwastowisko do uporządkowania.
Kocico, piekne to zdjecie z ostróżką !
Zainteresowała mnie Twoja kalina Watanabe - jakie ma wymagania? Czy potrzebuje pełnego słońca? Może bym ją posadziła w moim białym ogrodzie...skoro u Ciebie tak się sprawdziła
Witaj Agness, ta dalia jest naprawdę całkiem ładna i ma ciągle pełno pąków. To był taki przypadkowy zakup, poprosiłam koleżankę z pracy żeby mi kupiła pomarańczową dalię wiosną bo akurat wybierała się do jakiegoś marketu:-). A co do rozchodników to dopiero planuję taką rabatę rozchodnikową, ale mogę kiedyś zrobić zdjęcia wszystkim po kolei i napisać jakie mamy. Tamaryszku, polecam kalinę Watanabe. Lubi słońce, u mnie rośnie w pełnym słońcu na ciężkiej i wilgotnej ziemi. Dodatkowo za chwilę przebarwią jej się ładnie liście co ją jeszcze bardziej upiększy.
Bardzo bym ją chciała mieć! Już wiem , dlaczego nie miałam jej dotychczas w planach - ta wilgotna gleba... Ja mam ogród na piachach, więc nawet jeśli jej zrobię dół z dobrą ziemią i będę podlewać , to pewnie nie będzie rosła...
Witam Sąsiadkę!
Moja kalina Watanabe drugi rok rośnie na piaskach. W tym roku zakwitła tylko kilkoma kwiatami
w maju i niestety nie powtórzyła kwitnienia. Za to ładnie się rozkrzewiła i pokrój ma taki piętrowy.
Piękne masz hortensje.
Pozdrawiam
Mietka
Witam miłych gości, Tamaryszka i Mietkę:-).
Kalina Watanabe nie powtarza kwitnienia tylko kwitnie nieprzerwanie przez cały sezon wegetacyjny. Posadziłam ją rok temu i jestem w tej chwili bardzo dumna z tej rośliny. Myślę, że za rok będzie już całkiem dużą rośliną o ciekawym pokroju. A co do gleby to u mnie rzeczywiście jest to ziemia I klasy rolniczej więc nawet nie muszę niczym dokarmiać roślin aby były ładne. Jedynie wrzosowisko i niektóre rośliny sadzimy w specjalnych mieszankach i wykopujemy wtedy naszą ziemię.
Przyglądam się naszym roślinom i muszę przyznać, że one urosły wielokrotnie w ciągu jednego roku:-).
Kilka miesięcy temu posadziłam heptacodium chińskie i ciekawa jestem czy zakwitnie - powinno we wrześniu....coś tam się pojawiło w kącikach liści, ale czy to zawiązki kwiatów to nie wiem.
Tak sobie oglądam hortensję Pinky Winky w różnych ogrodach i chyba jednak gdzieś ją zmieszczę. Nie wierzyłam ze zdjęć netowych, że tak pięknie będzie przebarwiać się na różowo
Kocico, dziękuję, bardzo chętnie zaopiekuję sie kawałkiem Frosty Morna i też jestem bardzo ciekawa Twoich sedumków Czekam z niecierpliwością na taki przegląd.
Kocico spędziłam u Ciebie chwilkę i muszę jnapi9sać, ze przekonujesz mnie do hortensji. Zawsze bałam się ich, bo wydawało mi się, że są wymagające i nie będą mi kwitły, ale chyba jednak zaryzykuje.
Witam Was Jacku i maakito:-).
Jacku, a może to jest zależne od wielu czynników i trafionego miejsca? U mnie ten rozchodnik jest ładny tylko w jednym miejscu, z dwóch innych musiałam go przesadzić bo wcale im się tam nie podobało.
Maakito, polecam hortensje, te moje są w gruncie dopiero drugi rok i nie stwarzają żadnych problemów (bukietowe). Jedynie wiosną obcinam je aby ładnie zakwitły. Czasami oczywiście je podlewam latem, ale u mnie gleba długo trzyma wilgoć i muszę przyznać, że hortensje bukietowe nie są tak delikatne jak ogrodowe.
Spacer po Twoim ogrodzie Ewciu był jak najlepsze lekarstwo na moją "hortensjobę" -
CUDOWNE masz te hortensje... przede mną jeszcze sporo poszukiwań, aby zdobyć takie cuda, jakie Ty posiadasz, ale będę je miała... Chciejstwa spisane do kajecika...
Bardzo mi się podobała ceglana ścieżka wykonana przez Lwisko. Gratuluję talentu.