Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Agnieszko, witam..

Co ja czytam, znowu zmiany i znowu będziesz dzwigac te koła drewniane pod ścieżki? Matko kochana a mi się dziwisz, że krawężniki noszę :lol:
Ale tak to juz jest , trzeba robić i udoskonalać dzialeczkę, żeby kiedyś sobie przyjść i usiąść i kawusię wypić a nie myśleć ciągle o tym .. że to nie zrobione a tamto jeszcze do zrobienia itd....

Ja też zmieniam i zmieniam i cebule sadzę i sadzę i końca nie widać! A moją trawę "golfową" posiałam i już mi wschodzi :)

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tylko, że jak się wpadnie w rytm pracy na działce, to później ciężko się przestawić na podziwianie i kawusię. Patrzy się na nią pod kątem "co by tu udoskonalić" :roll:

Aga, tulipany przebiją trawnik, problem leży gdzie indziej. Krokusy są wcześniejsze, i szybciej więdną. Więc już w maju można kosić trawę. A i tak trawa w tym miejscu potrzebuje czasu, żeby wyładnieć. Tulipany są późniejsze, i przez dłuższy okres nie będziesz mogła tam kosić trawnika. A nie będzie to zbyt ładnie wyglądało. Chyba, że zamierzasz ręcznie wycinać nożyczkami trawę spośród tulipanów :roll:
Jak zbyt szybko zetniesz liście cebulowym, to nie zdążą nagromadzić substancji odżywczych i zanikną.

To żółte przy cegłach to trawa, w której rosły krokusy. Zdjęcie z 17 maja, przy drugim (?) koszeniu.
Obrazek

Tulipany jeszcze wtedy kwitły w najlepsze :roll:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj AGO, znowu pospacerowałem trochę po Twoim ogródku przeczytałem Twoje roczne dokonania w ogrodzie, oraz samokrytykę. Odnośnie niepowodzeń to doradzam Ci :
-marchewkę wiosną siać rzadko, gdy natka ma wysokość 10-15 cm należy przerwać roslinki zostawiając po jednej co około jeden centymetr.

Drugi raz przerwać należy gdy korzenie marchewki mają średnice ołówka, czy długopisu, wtedy tą marchewkę możesz wykorzystać do pierwszego spożycia, a zostawić dalej do rośnięcia marchew w odstępie 3-4 cm.

Rzodkiewkę doradzam wysiać w tunelu lub na gruncie, ale ją okryć niskim tunelem, wtedy szkodnik- pchełki nie zniszczą Ci liści rzodkiewki i będzie ona soczysta i smaczna.

Widzę że znowu czeka Cię ciężka praca przekopania działki, no cóż nie zazdroszczę Ci , akurat tej pracy.
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p
Od: 27 lip 2008, o 09:08

Re: Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.2

Post »

piękny ogród i jakie dorodne warzywa :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jesteś, a jakoby Cię wcale nie było...
Chociaż żółte liście pokaż... :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zajrzałam z nadzieją, że gospodyni się pokazała....
Aga - mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć, Tak w porządku. Dzięki! Tylko bardzo dawno nie byłam na działce. Nawet jeszcze nie wsadziłam cebul,które leżą w altanie (o ile nie ukradli) a niebawem zawodowy wyjazd na miesiąc i nie wiem czy zdażę....Przecież MUSZĘ.
Liście już spadły. Winogron nie pojadłam, a były słodkie. Przynajmniej ptaki się docukrzyły.
Mam w domu resztkę orzechów, które łupię, wraz z piachem na nich.
Ale to miłe.
Najsłodsze wspomnienie jesieni to zimne jabłko, zajadane mięsistymi orzechami, i kilka kulek zmarzniętych słodkich winogron.
Nasze zmarznięte winogrona, to "słowiańskie rodzynki" ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

to może warto wykorzystać najbliższe dni - ma być ponoć ciutek cieplej :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj! Nareszcie dałaś znak życia!
Cebulami tak się nie przejmuj. Jak nie będzie mrozów to i w grudniu można posadzić. Jeśli masz mało czasu to wykop jeden, dwa większe dołki i tam zakop cebule. Wiosną będą ładne kępy kwitnące. Najwięcej czasu ( bynajmniej mi) zajmuje planowanie gdzie posadzić i opisywanie dołków.
Ja swoich winogron nawet nie spróbowałam - ptaki jeszcze przed przymrozkami zrobiły nalot i skonsumowały :(
A co do tego MUSZĘ...Każde MUSZĘ odbiera radość życia. Działkę chyba lepiej traktować w kategorii CHCĘ niż muszę-nie muszę.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie... Ewo- tak właśnie pilnie sledzę prognozy aby w przyszłym tygodniu móc pójść...
Po prostu nie mam kiedy, tyle mam pracy...
Izo- ale to moje muszę jest takim naprawdę muszę, bo jak inaczej, jeśli kupłam kilkaset, prawie 1000 (to tylko tak brzmi, bo wiele z nich to drobnica, szafirki, czosnki, zawilce, krokusy, a prócz nich tulipany, narcyzy, hiacynty) cebulek, to byłoby szleństwem nie móc znaleźć kilku popoludni aby je wkopać i zmarnować je.Ale właśnie jak miałam wolne to u mnie lało.i już mamy listopad.
dziś poszłam na chwilę (miało być na chwilę) na 3 godz. przekopać i pograbić, bo jak ziemia zamarznie, to już nic nie zrobię, a skopana tak szybko nie zamarznie...
Nawet muszę przyznać, że nabrałam optymizmu, bo skopałam cały warzywniak i przesunęłam scieżkę, a w zeszłym roku robiłam to kilka tygodni!!! Ziemię po pomidorach, bez trawy, kopie się idealnie szybko widłami. Teraz rozumiem, że co roku jest łatwiej!
Tadeusz :wink: mi współczuje, ale ja mam poczucie, że tak naprawdę znam sie tylko na kopaniu. Reszta to improwizacja. Ja na to kopanie czekam cały rok!

Trochę zaległych fotek...
Więc...OSTATNIE POMIDORY W GRUNCIE zebrałam 24.10.2009!
Obrazek
jesień była generalnie taka złota, ale nie zdązyłam sfotografowac wiecej...
Obrazek
potem już było raczej tak
Obrazek

A DZISIAJ - przekopałam
Obrazek
zagrabiłam, wyczesałam trawnik...z lewa
Obrazek
i z prawa, i powiesiłam karmnik z nasionkami ( i z kiełbasą, bo nie miałam ze sobą słoniny, mam nadzieje, że sikorom to obojetnie?)
Obrazek

Po drodze na działkę widziałam na polanie tej na zdjęciu
Obrazek
powieszonych wiele takich budek...
Obrazek
Jaki ptak wciśnie się w taką budkę?
A na koniec widok Dębów...od nich wszystko się zaczęło...
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Aguś widzę że jesteś to przyszłam się przywitać :wit .
agape pisze:Ja na to kopanie czekałam cały rok
To ja tak na palenie liści :oops: -nie ma dla mnie nic przyjemniejszego-ciepła herbatka w łapki i gapić się gapić :oops:.
Fajny był ten rok dla nas-początkuących :D .
Ten dreszczyk z wychodzącymi pomidorami :lol: a potem kilogramy do przerobienia!
U mnie z prac "ciężkich" niestety nic się nie ruszyło-mąż lenia gdzieś odłapał.
A z cebulami poszalałaś :lol: -mnie na szczęście akurat ta choroba omineła :lol: .
Ale nic to oby do wiosny!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga! 1000 cebul :?: Dobrze przeczytałam? Toż to ogrom! W takim razie współczuję Ci tego sadzenia. Ja zeszłej jesieni miałam ok. 200 do posadzenia i myślałam, że nigdy nie skończę. W tym roku znów sporo kupiłam, ale Ciebie nie przebiję. W zasadzie nawet trudno mi wyobrazić sobie taką ilość. Zazdroszczę jednak wiosennych widoków. Będziesz miała pięknie :!:
Zastanawiają mnie te budki co pokazałaś. Nie wyglądają na ptasie - te wloty - chyba żaden ptak by się nie przecisnął. Może to dla owadów? Ponoć ich coraz mniej i trzeba o nie dbać, bo gdy one zginą to i nas czeka rychły koniec.
Znam z autopsji takie chwile, które trwają godzinami :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agape!
Śliczne jesienne zdjęcia pełne melancholii....
Wiesz ja kiedyś dopadłam przecenione cebule tulipanów w grudniu i sadziłam je pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem!(Oczywiście nie było śniegu i ziemia nie była mocno zamarznięta :lol: )I wszystkie wiosną zakwitły!
Tak więc życzę Ci pogody sprzyjającej sadzeniu, a sobie ostrzę ząbki na wiosenne widoki u Ciebie ;:112
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Agape, witaj po "mojej" przerwie!
No więc pamiętam Wiślankę tę zimową, ośnieżoną, z oślepiającym słońcem odbijającym się od bieli śniegu i mrozik i gorącą kawę z termosu i teraz z przerażeniem stwierdziłam, że nie widziałam Wiślanki o letniej porze!!! Jak to się stało, że nie dojechałam??? Ta fotka z karmnikiem przypomniała mi tę fotografię z zimy, ech jak było pięknie!
Ostatnie pomidory - Agape, Ty naprawdę uprawiałaś bukiet pomidorów! Jesteś niesamowita, że szarpnęłaś się na tyle odmian. I mimo niesprzyjającej wiosny, udało się!
Ja również przekopuję ziemię wokół warzywniaka, by pozbyć się rozsiewających się ziół. Będzie równo strzyżona trawa.Zmieniamy te kawałeczki ziemi...
Ostatnio przeczytałam, że ptaki chętniej odwiedzają jesienią nieposprzątane ogrody. Faktycznie powydziobane jabłka i gruszki, co się dzieje, kiedy nas nie ma! Mnie się to podoba!
Co do tulipanów to ewoluję - nie kupiłam więcej niż mogłabym unieść w jednej ręce,- priorytety niestety.
A co planujesz na następny rok? Jestem szalenie ciekawa!!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ogromną prośbę - pochwal się co kupiłaś z cebulowych. Jestem bardzo ciekawa co Cię najbardziej urzekło, czemu się nie mogłaś oprzeć. Z poprzedniego wpisu wiem, że na pewno kupiłaś szafirki - są cudowne. Lubię niebieski kolor. Ja z tego zakupu czuję się zwolniona, bo sporo ich mam na działce po poprzedniku. Ale zaraz, zaraz...w zeszłym roku kupiłam kilka białych i takich z czuprynką.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”