Shan-lee mnie też w tym roku padły nasionka dalii które uzbierałam z zeszłego roku. Dobrze że jeszcze mi się ostały nasionka więc zasadziłam je pod koniec kwietnia kiedy było słoneczko i troszkę cieplej wtedy wystawiałam je na podwórko a jak chłodniej to zanosiłam do domu i się utrzymały. Fakt będą później kwitły ale ta radocha że się samemu wyhodowało z nasion
Kwiaty jak przekwitną i tworzą nasiona, zrywacie je ? jak tak robię w tym roku ,mam nadzieję że będą miały lepsze korzenia - robi ktoś tak ? bo w innych kwiatach tak się stosuje , więc próbuje to na daliach
kafforka, ja zrywam nasienniki każdych jednorocznych, o ile nie potrzebuję nasion. Szczególnie widać to w nagietkach - do póki zrywałem to kwitło ich pełno, teraz nie zrywam, bo chcę nasiona zebrać. Widać, że jeszcze kilka dni kwitnienia i koniec.
w zeszłym roku miałam dalie z nasion, zostawiłam karpy i w tym roku także je wsadziłam. Jednak dalie powyrastały również w miejscach, gdzie ich nie wsadzałam Czy to możliwe, że jakoś się rozsiały i przezimowały??
Witam, czy można prosić kogoś doświadczonego o informację: jak zebrać nasiona z dalii? Mam pomponową i nigdy jeszcze nie zbierałam nasion, będę wdzięczna za instrukcje.
Pzdr.
dyros2 ----- nie wiem jak inni ale ja robię tak wg mojego doświadczenia , jakoś się sprawdza bo mam nowo przyjęte roślinki . Po przekwitnięciu czekam aż wytworzy się na czubku nasiennika ciemna obwódka ( nie czekam aż będzie cały brązowy bo zauważyłam że wtedy jest mniej dojrzałych nasion) zrywam jak jest słoneczna pogoda ( nie po deszczu) przez dobę trzymam w ciepłym miejscu ( np. parapet) ,na następny dzień obskubuję z nasion i znów pozostawiam do obeschnięcia i do woreczka z papieru na następny rok.
adamian te pierwsze "zebry" są cudowne moje z nasion wyglądają "standardowo" i są niskie, ale i tak karpy wysadzę na przyszły rok:
Mam jeszcze żółtą pełną, ale nie zrobiłam jej zdjęcia i co gorsza jeszcze nie wykopałam, a teraz już -2 za oknem
Po przeczytaniu Waszych postów jestem bardzo pozytywnie nastawiona do wysiewu dalii. Zawsze mi się podobały, każda odmiana jest piękna. A w szczególności te, wyhodowane przez Forumowiczów! Dwa dni temu kupiłam sobie nasionka - dalia zmienna, mieszanka półpełna. I nie mogę się doczekać siania, pikowania i co najważniejsze efektu pracy Bardzo dziękuję za wszystkie cenne rady!