Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
x-k-ka

Re: Dalie z nasion

Post »

Shan-lee mnie też w tym roku padły nasionka dalii które uzbierałam z zeszłego roku. Dobrze że jeszcze mi się ostały nasionka więc zasadziłam je pod koniec kwietnia kiedy było słoneczko i troszkę cieplej wtedy wystawiałam je na podwórko a jak chłodniej to zanosiłam do domu i się utrzymały. Fakt będą później kwitły ale ta radocha że się samemu wyhodowało z nasion ;:215

Nowe okazy z moich nasion ;:173 Obrazek

Obrazek

Obrazek
Beata1971
50p
50p
Od: 6 cze 2011, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To moje wysiane wprost do gruntu, i dopiero teraz zaczynają kwitnąć, ciekawa jestem jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają :tan

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
x-k-ka

Post »

Kwiaty jak przekwitną i tworzą nasiona, zrywacie je ? jak tak robię w tym roku ,mam nadzieję że będą miały lepsze korzenia - robi ktoś tak ? bo w innych kwiatach tak się stosuje , więc próbuje to na daliach :roll:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

kafforka, ja zrywam nasienniki każdych jednorocznych, o ile nie potrzebuję nasion. Szczególnie widać to w nagietkach - do póki zrywałem to kwitło ich pełno, teraz nie zrywam, bo chcę nasiona zebrać. Widać, że jeszcze kilka dni kwitnienia i koniec.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja codziennie chodzę z wiadereczkiem koło moich dalii z nasion i obrywam nasienniki ;:108
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

w zeszłym roku miałam dalie z nasion, zostawiłam karpy i w tym roku także je wsadziłam. Jednak dalie powyrastały również w miejscach, gdzie ich nie wsadzałam :shock: Czy to możliwe, że jakoś się rozsiały i przezimowały??
dyros2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2012, o 22:37

Dalie z nasion

Post »

Witam, czy można prosić kogoś doświadczonego o informację: jak zebrać nasiona z dalii? Mam pomponową i nigdy jeszcze nie zbierałam nasion, będę wdzięczna za instrukcje.
Pzdr.
x-k-ka

Post »

dyros2 ----- nie wiem jak inni ale ja robię tak wg mojego doświadczenia , jakoś się sprawdza bo mam nowo przyjęte roślinki :lol: . Po przekwitnięciu czekam aż wytworzy się na czubku nasiennika ciemna obwódka ( nie czekam aż będzie cały brązowy bo zauważyłam że wtedy jest mniej dojrzałych nasion) zrywam jak jest słoneczna pogoda ( nie po deszczu) przez dobę trzymam w ciepłym miejscu ( np. parapet) ,na następny dzień obskubuję z nasion i znów pozostawiam do obeschnięcia i do woreczka z papieru na następny rok. ;:108
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Od: 12 maja 2010, o 17:41

Post »

Ann_85 Nasionka Dalii potrafią przezimować w ziemi ja tak też miałam i te samosiewki były nawet ładniejsze od tych wysadzonych.
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Piękne, o takie ślicznotki pokusiłabym się.Znasz ich nazwy?
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

adamian te pierwsze "zebry" są cudowne ;:224 moje z nasion wyglądają "standardowo" i są niskie, ale i tak karpy wysadzę na przyszły rok: Obrazek Obrazek Obrazek
Mam jeszcze żółtą pełną, ale nie zrobiłam jej zdjęcia i co gorsza jeszcze nie wykopałam, a teraz już -2 za oknem :?
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witam ale piękności te dwukolorowe i o ciemnych liściach rewelacyjne są .Urzekające ;:oj
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

Witam!

Po przeczytaniu Waszych postów jestem bardzo pozytywnie nastawiona do wysiewu dalii. Zawsze mi się podobały, każda odmiana jest piękna. A w szczególności te, wyhodowane przez Forumowiczów! ;:138 Dwa dni temu kupiłam sobie nasionka - dalia zmienna, mieszanka półpełna. I nie mogę się doczekać siania, pikowania i co najważniejsze efektu pracy :tan Bardzo dziękuję za wszystkie cenne rady! ;:180
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Dalie z nasion to świetna idea.
Moje wysiane parę dni temu pomponowe, mignon i karłowe pięknie powschodziły - wielka radość:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”