Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja passiflora z nasion pierwszy raz zakwitnie w tym tygodniu.
Mam dwanascie takich roslin z nasion (opakowanie W.Legutko bodajże) wszystkie rosną w jednej sporej doniczce ale mają już strasznie ciasno.
Mają nieco ponad dwa lata i jakieś dwa tygodnie temu zauwazyłem że jedna wdłuż całej swojej łodygi ma zalązki paczków, (obecnie jeden juz będzie sie otwierał na dniach). Są to zwykłe niebieskie passiflory, maja jakieś 1,5 m. wysokości. Zimowały w piwnicy, wiosną przyciąłem zostawiając około 20-30cm. Do kwitnienia pobudziła je dopiero skrajnie południowa wystawa i to że mają "mokre nóżki" (stoją w podstawce z wodą, ale u mnie z racji ich ilości strasznie szybko przesychały).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co to znaczy skrajnie południowa wystawa ?
Sama oczekuję kwitnienia mojej passiflory NN,pięknie mi rośnie ale nie kwitnie.
Szukam więc przyczyny..
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25

Post »

hej

passiflory wysiane z nasion są słabsze i czasem zdarza się że kwitną dopiero po paru latach - jedna moja caerulea zakwitła dopiero po 4, choć przyjemnie jest patrzeć jak sobie rosną i codzień pojawiają im się nowe listki a jak już zakwitną po tak długim okresie - to jest dopiero frajda (wiem po sobie) :D
Najlepiej rozmnażać je przez podział bryły korzeniowej, lub przez sadzonkowanie wierzchołków ;)

Taccanivea jeśli masz możliwość przenieś passi na parapet południowy
aner passi raczej nie lubią ciasnych doniczek poczytaj moje wcześniejsze posty :D
KaRo a przycięłaś ją?

:tan Obrazek
pozdrawiam, Gosiek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Południowa, tj oświetlona niczym nie przesłoniętym słońcem niemalże cały dzień (7-17)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ewa pampuch
---
Od: 24 sie 2009, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej :o co to za Passiflora ta biała jest piękna ;:91
Ewka
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

to passi constance elliott :) bardzo łatwa w uprawie :D
pozdrawiam, Gosiek
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Czy naprawdę nikt mi nie może napisać po jakim czasie mogę wywalić moje nasionka bo na pewno nic z nich nie wzejdzie?
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

kontra, ja czekałam jakieś 1,5 miesiąca, po czym postanowiłam zajrzeć do ziemi, bo nicxnie wychodziło, a tam... nic. Nie było nawet nasion, gdyż uległy biodegradacji... :? I więcej już nasion nie sadzę, widać nie potrafię.
Pozdrawiam, Kasia.
kontra
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki :D .
To jeszcze trochę poczekam...
Ale w związku z tym, że tak źle wschodzą (a ja chciałam nasiona z Anglii sprowadzać) to jakby ktoś ciął swoją passiflorę i miał nadmiar sadzonek to bardzo się uśmiecham.
kontra
200p
200p
Kontakt:

Post »

Gdzie kupujecie passiflory? Jeszcze nigdzie nie spotkałam i nie mam też znajomych, zeby pobrać szczepkę :(
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Ja kilka kupiłam na allegro. Te ostatnie także. Wydałam mnóstwo pieniędzy... Ale warto.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Ja nasionka tez kupiłam na all.. w swoim czasie były też passiflorki w biedronie, ale ja mam takie szczęście, że zawsze przegapię okazję :lol:
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Ja kupowałam sadzonki, bo nasiona to ruletka. Wszystkie tłoczą się na oknach i stwierdziłam, że chyba będę się pozbywać... Mało mioejsca.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Katia - super ;:109, sadzonki robi się łatwo, ucinasz passi pędy oczywiście bez pąków kwiatowych, obrywasz dolne liście i wsadzasz do wilgotnej ziemi, trzeba tylko pamietać iż szybciej się ukorzeniają jeśli wsadzi się je tak, żeby w ziemi był jeden węzeł czyli miejsce z którego wyrasta lisć (oczywiście bez tego liścia). Przykrywasz woreczkiem z dziurkami i w ciepłe miejsce. Ja jeszcze stosuję ukorzeniacz, ale jak nie masz to też się ukorzenią. Niektórzy obcinają jeszcze wąsy czepne - ja nie :D.

A to mój nowy nabytek - sprezentowany przez lubego :P passi trifasciata ObrazekObrazek

Ja pierwszą w życiu passi wysiałam z nasion kupionych w jakimś sklepie ogrodniczym, potem były markety i allegro
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie mam pytanko, pozyskałem z owocu Marakui, nasionka i mam pytanie czy coś wyrośnie z nich, i kiedy zakwitnie ??
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”