Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Perukowiec podolski

Post »

Moje fioletowe perukowce kwitną pięknie,peruczki wspaniałe,roczny Lady też niczego sobie,a Golden jakby zapomniał o perukach tylko pyszni się ulistnieniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Halina
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Re: Perukowiec Podolski

Post »

:wit
A oto siedmioletni perukowiec podolski 'Follis Purpureis' ...

Obrazek

... słońce od 10h do 18h, rośnie jak oszalały, więc jest cięty w każdym roku. Teraz też postrzyżyny przed nim :roll:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

U mnie w bardzo ubogiej piaszczystej glebie rośnie wolno ale bezproblemowo.Mam odmianę chyba royal purple i niestety ale tworzy bardzo nędzną i prawie żadną perukę ale za to liście są bardzo ładnie wybarwione.Gdzieś czytałem,że perukowce są znacznie bardziej długowieczne w ubogich w składniki pokarmowe glebach a w żyznych rosną znacznie szybciej ale krócej i są bardziej podatne na choroby.
Ja swojego na nędznej i zakwaszonej piaszczystej glebie podsypałem popiołem i dolomitem w zeszłym roku jesienią i wyraźnie widać ,że podniesienie pH dobrze mu służy :) .
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Furiko dzięki ;:196 Nic więcej się nie dzieje, gałązki nie usychają, więc mam nadzieję że to tylko słoneczko ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

I ja weszłam się dowiedzieć co z moim nie tak , bo wszędzie piękne, puszyste pompony a u mnie nic. No i sprawa jasna - Royal Purple:P. No nic, dokupimy mu kuzyna:).
Awatar użytkownika
akrim26
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 11:10

Post »

:wit jestem na forum nowa,
chciałam pogratulować Wam perukowcowych osiągnięć i przedstawić moje dziwadełko ...

Obrazek

jest to samosiejka, która już drugi rok ma tak dziwaczne obrzeżone na różowo listeczki.

Jej mamusia
Obrazek

od 10 lat jest regularnie cięta i regularnie rozsiewa się gdzie tylko może w kolorach przeróżnych ;:202 ale listeczki ma normalne.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych - czy aby nie jest to jakaś choroba grzybowa ?
Nie chciałaby stracić roślinek ...

pozdrawiam cieplutko ;:3
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nic jej nie jest, od słońca ma tak zaróżowione listki :wink: Samosiejki mogą być w różnych odcieniach bordowego koloru, jak i całkiem zielone, lub jak twoja tylko z różową 'poświatą'.Świeże przyrosty są z reguły silniej wybarwione niż reszta krzewu, a potem zielenieją.
Awatar użytkownika
akrim26
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 11:10

Post »

Dziękuję bardzo selli7 za pokrzepiającą odpowiedź ;:180 , bo nie powiem - wygląda ładnie, ale martwiło mnie, że jakoś tak grzybowo ... Teraz już wiem, że zbrać z rabaty kwiatowej i niech dalej sobie rośnie ;:108

pozdrawiam :wit
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

I ja w końcu zawitałam na wątek o perukowcu.

Mam problem i pytanie zarazem. "Mój" perukowiec został posadzony przez babcię jakieś 5 lat temu jako spora już roślinka, myślę ,że może mieć około 7 lat.
Przez ten czas urósł może jakieś 30cm wzwyż , kwitł pierwszy raz w tym roku...do tej pory ciągle chorował i przed kwitnieniem już gubił liście.
Posadzony jest na piaszczystej glebie, od północnej strony ...słońce ma jedynie od 14 i to też w zależności od pory roku ... rośnie blisko drogi.
Zastanawiam się nad przesadzeniem go w inne miejsce , bardziej słoneczne - tylko czy przy tak leciwym krzewie jest szansa ,że się przyjmie?

Mój 'maluszek'

Obrazek
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Kilka tygodni temu wykopywałem jeszcze większego i żyje , a nawet wypuszcza nowe pędy . Oczywiście na razie jest w pojemniku i w głębokim cieniu bo w te upały co były na pewno by nie przeżył . Śmiało możesz go przesadzić ale najlepiej zrób to gdy opadną liście ( październik ) . Postaraj się wykopać go z jak największą bryłą ziemi .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepiej przesadzać perukowca wczesną wiosną, może po przesadzeniu i ostrej zimie nie odbić.Późno puszcza liście jest sporo więc czasu.Mój najstarszy okaz teraz ok.20 letni dostałam jako karpę całkowicie obciętą do ziemi (ktoś go wyrzucał) wiosną.Odbił szybko i ładnie po posadzeniu.
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Cześć. Zebrałam nasiona perukowca z własnej rośliny matecznej. Czy siać je teraz w doniczki, do gruntu, czy poczekać do wiosny 2013? :) Próbowałam rozmnażać przez sadzonkowanie + ukorzeniacz w kwietniu, ale wszystkie padły.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siać świeże do gruntu w cieniste miejsce.Lepiej jak zostaną naturalnie przemrożone.Wykiełkować powinny wiosną.
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Post »

Witam kochani. Mam pytanie odnośnie perukowca Golden Spirit , a mianowicie mąż posadził go obok domu tak ok. 0,5m i obawiam się czy to nie za blisko.Proszę o radę i z góry dziękuję. ;:88
Pozdrawiam Jolka
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Za blisko,nie będzie miał miejsca aby rozróść się.
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”