Hejka
Asiu podkładki mam karłowe bo mi wyrosły odrosty korzeniowe z kupnej jabłonki na karłowej podkładce M9. Wykopałam je, przesadziłam i można je szczepić na wiosnę, miały trochę własnych korzeni. Jeszcze jedna jabłonka na półkarłowej M26 wypuściła odrost ale jeszcze malutki to zostawiłam, wykopię go na jesień.
Halinko szkoda
Te wieloodmianowe jabłonki to muszę tworzyć inaczej by mi zabrakło hektarów żeby wszystkie drzewa pomieścić.
Nie licząc śliw, wiśni, brzoskwiń , moreli, pigwy , morwy i krzewów owocowych mam 6 odmian grusz i ponad 40 odmian jabłoni, jak poszczepię to co planuję w tym roku to będzie ponad 60 odmian jabłoni i 8 gruszy.
Siewki też mam , niektóre przeszczepiam, niektóre nie. Jeden znajomy opowiadał że zasiał pestki z bardzo smacznej starej jabłoni i co bardzo rzadko się zdaża siewka ta rodzi identyczne owoce. Sama u siebie też naszczepiłam kilka siewek o dość dobrych owocach. Jedna koleżanka też ma jabłoń z pestki o bardzo dużych owocach, proponowała mi gałązkę ale na razie sobie darowałam , może za rok.
W tym roku mam już i tak rekordową ilość.
Rajska jabłoń też będzie ale te czerwonomiąższowe również kwitną w ciemnoróżowym kolorze, więc mogą być zamiast, do tego owoce jadalne. Czy smaczne nie wiem jeszcze nie jadłam.
Szczepienia bardzo ładnie rosną więc najdalej za rok spodziewam się pierwszych jabłuszek.
Małgosiu dzięki, będę poszukiwać żaluzji ,blaszka z puszki jest bardzo cieniusia ,chyba że mi się taka puszka trafiła i są różne. Jakoś ostatnio moje chłopy piwa nie piją.
Kombinuję jakie odmiany pomidorów wysiać w tym roku. Dużo tego mam, wybór ogromny a sadzić tyle nie mogę.
Miejsce mam ograniczone i konsumentów mało. Jak za dużo nasadzę to będzie się marnować.
Oglądam całe mnóstwo filmików na Youtube o odmianach jakie inni uprawiali, pokazy, degustacje...Jest tego od licha. Przez te filmy co chwila coś dokładam albo odrzucam z przygotowanego pakietu.

Więc planuję dwa rządki. Jeden pomieści jakoś około 20 krzaków.
W sumie 40 krzaków na pole. Będzie jeszcze jeden rządek papryki, dwa ogórków, dwa z marchwią, pietruszką itp. a reszta to cebula.
Pierwszy rządek:
Kam1A 2 krzaczki
Kam2 2krzaczki
Kam3
Kam4A
Kam5 po 1 krzaczku
Faw17/19 F3,4 i 5
Czarne serce z noskiem
Blue fruit
Black Emperor
Cherokee Chocolate
Chocolate Stripes
Pink Syberian Tiger
Gret White×P20 2 krzaczki
Jazz , tego wzięłam bo na filmie mi się spodobał ,jeszcze się zastanawiam nad Green Zebra, byłoby 3 pasiaki w różnych kolorach a w sumie zielony tylko jeden planuję więc to byłby drugi.
Drugi rządek:
Alices Dream
Żółty NN
Malinowy Stary
Albenga
Dębowa sakiewka
Ciccio
Wiskonsin55
Mazarini
Cudo Ziemli
Absinthe
Red Pear
Moneymaker
Peron Sprayless
Serce Ashabada
Miedovyi Spas
Sakharnyi Zeltyi
Bosqe Blue Plum tego pomidorka mam dwa nasionka i oba wysieję , muszę sprawdzić co z nich wyrośnie bo w tym minionym sezonie wyrosło coś innego , inna odmiana.
Koktajlowe i te na wcześniejszy wysiew planuję wsadzić do donic i wiader.
Na wcześniejszy zbiór:
Katy Rose
Malinowy ożarowski
Rebelpik
Poranek
miał być Hapynet ale będzie Mongolski Karlik
Koktajlowe:
E06
Indigo Rose Blue
Cherry Black
Cherry Chocolate
Malinowy Kapturek,nie jest to Malinowy Smaczek, po obejrzeniu takiej ilości materiału dowiedziałam się co to za odmiana.
Żółta gruszeczka NN
Perun do porównania
Syberyjska gruszeczka do kompletu.
Citrina
Chyba będzie tego za dużo