Kolorowo owocowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowo owocowo

Post »

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
Żeby nam się wiodło
żeby się chciało
i żeby się mogło :D

Przekazuję dalej życzenia które dostałam. ;:306
Małgosiu pozostaje jeszcze zwrot, albo do sklepu albo gdzie indziej zależy czy się zjadło czy nie. ;:306

Pomidorki Blau Zimmer Tomato, 2 bo dorzuciłam drugie nasionko, rosną i cieszą. Pod lampką.
Obrazek

Na wcześniejszy zbiór a co za tym idzie wcześniejszy wysiew o jakieś 2 tygodnie wybrałam odmiany:
HappynetF1, Rebelpik, Katy Rose F2, Malinowy Ożarowski, Poranek.
Myślę że starczy tyle.
Na zwykły wysiew jeszcze lista się klaruje.

Suszki trzymają się bardzo dobrze. Zatrwian, Gomfrena, Nagietki.

Obrazek
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Jej Kasiu, ale smakowicie wyglądają te jabłka. Zaciekawiła mnie ta cukrówka. Podziwiam Ciebie z tym szczepieniem. Ja się ciągle zabieram, ale zawsze coś stanie na przeszkodzie. Może w tym roku się uda :roll:
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Halinko, Cukrówka Litewska to bardzo stara odmiana, pyszna, soczysta, słodka z lekkim kwaskiem i ten niesamowity aromat, nie spotkałam w żadnym innym jabłku. Mało spotykana bo owoce nie trwałe, podobne do Papierówki ,szybko się psują. Drzewo u sąsiada ma może ze 100 lat. ;:oj
Dużo suchych gałęzi i zdrobniałe owoce co drugi rok.
Na ten sezon to będę miała rekordową ilość odmian do zaszczepienia ;:oj
Będę nawet szczepić nie dla siebie, bo znajomy zamówił jabłonkę u mnie ,ma być dwie odmiany na jednym drzewku Papierówka i Szampion na karłowej podkładce. Mam mu jeszcze Pigwę zaszczepić z mojego drzewka bo moja ma bardzo duże owoce.
W zamian dostanę sztobry z jabłoni Gala, Cortland i Boiken oraz jakąś tajemniczą pułapkę na krety, nie zdradził szczegółów. ;:209
Próbuję robić znaczniki z puszek po piwie, nie wiem czy nie będzie to zbyt delikatne i cienkie, wypróbuję na nowych szczepieniach, będzie też na taśmie podpisane. Jak będzie lepsze od plastikowych to powymieniam.

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, popraw zwykłym długopisem napis. Jak będą wgłębienia, to będzie czytelne, nawet jak marker zniknie. Ja robię znaczniki ze starych żaluzji aluminiowych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Szkoda Kasiu, że Cię nie mam bliżej. Zaraz bym Cię wykorzystała do szczepienia drzewek. Taka sąsiadka to skarb:oj
Wiesz te kilka odmian na jednym drzewku to super sprawa. Ten Twój opis odmiany jest tak sugestywny, że aż ślinka leci.
Ja mam takie coś podobnego do uratowania. Nie znam nazwy odmiany. To jest przepyszne jabłko a drzewo ma chyba z 50 lat. Niedaleko mnie w lesie jest już spora jabłoń. Ma dość duże jabłka. Podejrzewam, że pochodzi z pestki. W tym roku nie owocowała , ale ma zaskakująco duże owoce i całkiem smaczne. Jest kilka różnycj samosiejek. Zobaczymyczy w tym roku coś z nich będzie. W każdym razie warto czasem ryzykować i nawet z nasion wyjdzie coś ciekawego.
Ja bardzo lubię różne rośliny, krzewy i drzewka. Marzy mi się jeszcze rajska jabłoń taka o czerwonych kwiatach. Jestem pewna, że kiedyś taką sobie sprawię.
A mam pytanie próbowałaś może te jabłka z czerwonym miąższem w środku? Jestem bardzo ciekawa jak smakują.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Hej Kasia
A podkładki karłowe skąd bierzesz?
To jakoś się reguluje, czy trzeba wybrać odpowiednie samosiejki.
Asia
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka :wit
Asiu podkładki mam karłowe bo mi wyrosły odrosty korzeniowe z kupnej jabłonki na karłowej podkładce M9. Wykopałam je, przesadziłam i można je szczepić na wiosnę, miały trochę własnych korzeni. Jeszcze jedna jabłonka na półkarłowej M26 wypuściła odrost ale jeszcze malutki to zostawiłam, wykopię go na jesień.

Halinko szkoda ;:306
Te wieloodmianowe jabłonki to muszę tworzyć inaczej by mi zabrakło hektarów żeby wszystkie drzewa pomieścić. ;:oj
Nie licząc śliw, wiśni, brzoskwiń , moreli, pigwy , morwy i krzewów owocowych mam 6 odmian grusz i ponad 40 odmian jabłoni, jak poszczepię to co planuję w tym roku to będzie ponad 60 odmian jabłoni i 8 gruszy.
Siewki też mam , niektóre przeszczepiam, niektóre nie. Jeden znajomy opowiadał że zasiał pestki z bardzo smacznej starej jabłoni i co bardzo rzadko się zdaża siewka ta rodzi identyczne owoce. Sama u siebie też naszczepiłam kilka siewek o dość dobrych owocach. Jedna koleżanka też ma jabłoń z pestki o bardzo dużych owocach, proponowała mi gałązkę ale na razie sobie darowałam , może za rok.
W tym roku mam już i tak rekordową ilość.
Rajska jabłoń też będzie ale te czerwonomiąższowe również kwitną w ciemnoróżowym kolorze, więc mogą być zamiast, do tego owoce jadalne. Czy smaczne nie wiem jeszcze nie jadłam.
Szczepienia bardzo ładnie rosną więc najdalej za rok spodziewam się pierwszych jabłuszek.
Małgosiu dzięki, będę poszukiwać żaluzji ,blaszka z puszki jest bardzo cieniusia ,chyba że mi się taka puszka trafiła i są różne. Jakoś ostatnio moje chłopy piwa nie piją. ;:306

Kombinuję jakie odmiany pomidorów wysiać w tym roku. Dużo tego mam, wybór ogromny a sadzić tyle nie mogę.
Miejsce mam ograniczone i konsumentów mało. Jak za dużo nasadzę to będzie się marnować.
Oglądam całe mnóstwo filmików na Youtube o odmianach jakie inni uprawiali, pokazy, degustacje...Jest tego od licha. Przez te filmy co chwila coś dokładam albo odrzucam z przygotowanego pakietu. :roll:
Więc planuję dwa rządki. Jeden pomieści jakoś około 20 krzaków.
W sumie 40 krzaków na pole. Będzie jeszcze jeden rządek papryki, dwa ogórków, dwa z marchwią, pietruszką itp. a reszta to cebula.

Pierwszy rządek:
Kam1A 2 krzaczki
Kam2 2krzaczki
Kam3
Kam4A
Kam5 po 1 krzaczku
Faw17/19 F3,4 i 5
Czarne serce z noskiem
Blue fruit
Black Emperor
Cherokee Chocolate
Chocolate Stripes
Pink Syberian Tiger
Gret White×P20 2 krzaczki
Jazz , tego wzięłam bo na filmie mi się spodobał ,jeszcze się zastanawiam nad Green Zebra, byłoby 3 pasiaki w różnych kolorach a w sumie zielony tylko jeden planuję więc to byłby drugi.

Drugi rządek:
Alices Dream
Żółty NN
Malinowy Stary
Albenga
Dębowa sakiewka
Ciccio
Wiskonsin55
Mazarini
Cudo Ziemli
Absinthe
Red Pear
Moneymaker
Peron Sprayless
Serce Ashabada
Miedovyi Spas
Sakharnyi Zeltyi
Bosqe Blue Plum tego pomidorka mam dwa nasionka i oba wysieję , muszę sprawdzić co z nich wyrośnie bo w tym minionym sezonie wyrosło coś innego , inna odmiana.

Koktajlowe i te na wcześniejszy wysiew planuję wsadzić do donic i wiader.
Na wcześniejszy zbiór:
Katy Rose
Malinowy ożarowski
Rebelpik
Poranek
miał być Hapynet ale będzie Mongolski Karlik

Koktajlowe:
E06
Indigo Rose Blue
Cherry Black
Cherry Chocolate
Malinowy Kapturek,nie jest to Malinowy Smaczek, po obejrzeniu takiej ilości materiału dowiedziałam się co to za odmiana.
Żółta gruszeczka NN
Perun do porównania
Syberyjska gruszeczka do kompletu.
Citrina

Chyba będzie tego za dużo ;:219
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wszystkiego najlepszego w nowym roku, Kasiu. Niech Ci wszystko dobrze rośnie i plonuje. Niechaj kwiatki pachną i cieszą oczy. A nade wszystko zdrowego roku życzę Tobie i wszystkim Ci bliskim. ;:cm ;:cm

Jestem zszokowana :shock: :shock: ilością odmian pomidorów, które masz zamiar uprawiać. Ja trzymam się kilku sprawdzonych odmian i nawet nie próbuję szukać czegoś nowego. ;:131 Taka ze mnie wygodnisia. ;:7

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci bardzoLucynko, ;:196
Oby nam wszystkim ten Nowy Rok był łaskawy i przyniósł same sukcesy w uprawach w naszych ukochanych ogrodach , zaraza i szkodniki omijały z daleka i wszystko rosło jak na drożdżach... jak to się mówi. :D

Już myślałam że moja lista pomidorowa jest zamknięta na grubą kłódkę i zakopana na dwa metry ale się przeliczyłam. ;:306 Znalazłam w swoich nasionach oprócz Green Zebry, Green Copię no i weź i wybierz który...No chyba oba, bo się nie da... ;:14
Jeszcze mnie tu koleżanka Asia namawia na Ponderosę, ;:oj no dobrze niech będzie jeszcze Ponderosa.

Muszę wypad zrobić do ogrodnoczego, ziemię do wysiewu kupić, bo już niedługo wysiew papryki.
Nie mogę się doczekać. ;:65
Jakieś kwiatki też posieję. Lobelię przylądkową w lutym wysiew, Szałwia Trójbarwna i chyba Gazanie jak w zeszłym roku.

A to cudo mój synek kupił sobie do pokoju.

Obrazek
Filodendron White Measure
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

leszkat76 super widzieć, że moje mieszańce będziesz miała :wit bardzo ciekaw jestem opinii na ich temat nr3 i 5 miały problemy z wiązaniem owoców, ale myślę, że da się znaleźć normalnie owocujący typ.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Co do pomidorów, to nie mam dobrej ręki. ale myślę , że może w tym roku będzie lepiej.
Tak myślę, aby już z początkiem kwietnia posadzić do gruntu takie szklarniowe odmiany w razie nocnych przymrozków przykryłbym wiadrem. Na rynek z flancami
gruntowymi pojawia się dopiero po 15 maja. taki ogrodnik. Sadząc te szklarniowe byłbym miesiąc do przodu , bo z tymi flancami jest już na początku kwietnia.
Cz to ma sens?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil wszystkie pomidorki, które mam zamiar uprawiać będę pokazywać w tym wątku, cały rozwój,owocowanie, itd. zwłaszcza Twoje krzyżówki. ;:215
Myślę że w tunelu pomidory mają więcej trudności w zawiązywaniu owoców, na polu powinny lepiej wiązać. U mnie w tunelu słabo wiążą, zawsze stosowałam sztuczny zapylacz , specjalny do zapylania pomidorów. Ładnie potem wiążą i szybko narastają ale nie mają nasion. Kiedyś mi nasiona nie były potrzebne jak siałam 3 -4 odmiany na krzyż. :lol:
Darek ma sens, tylko trzeba skakać nad sadzonkami, pilnować ,co noc okrywać,ale jak nie dużo to można przeżyć. Może zrobić ciepłą grządkę najpierw ,posadzić blisko i na noc pod przykrycie jeszcze butelkę z gorącą wodą kłaść? Tak sobie pomyślałam bo mam kury i przetestowałam te butelki na grzaniu jajek żeby nie zmarzły. Mam taką dużą starą lodówkę popsutą do trzymania jajek. Zimą wkładam butelki PET z gorącą wodą i dwa termometry ,jeden na górze drugi na dole. Wystarcza 2 razy dziennie wymieniać rano i wieczorem.
Latem zaś na odwrót, zamrażam butelki z wodą i wkładam do jajek.
W sumie można w tunelu wykożystać butelkowy patent. ;:306
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Planujesz coś w tunelu sadzić?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku planuję w tunelu na wiosnę sałata i rzodkiewka i oczywiście namiot na rozsadę
a potem arbuzy. Tylko i wyłącznie. Kupiłam taką mieszankę odmian i wysieję wszystkie nasiona. Może uda się pojeść, bo arbuzy uwielbiam ale na sklepowe mam alergię. Kiedyś mogłam zjeść takiego 10 kg na raz. ;:oj Teraz nie. Jeszcze zależy, czasem zjem i nic się nie dzieje a czasem masakra... ;:62 podejrzewam jakiś podejrzany środek ( nie wiem w jakim celu) zastosowany, który mi ewidentnie szkodzi na układ trawienny. ;:224

Co do pomidorów, które będę siać to kilka odmian ze ztarych nasion będą i mogą nie wszystkie wykiełkować bo z 2014 i 2015 roku . Absinthe np. i do tego jedno tylko nasiono mam ale chciałabym żeby on akurat wykiełkował. Muszę odnowić chociaż część starych nasion.
Ze starych nasion jest:
Blue Fruit
Black Emperor
Cherokee Chocolate
Dębowa sakiewka
Wisconsin55
Mazarini
Cudo Ziemli
Moneymaker
Peron Sprayless
Sakharnyi Zeltyi
E06
Rebelpik
To na ten rok ,a jeszcze sporo zostało na kolejny. Wszystkiego odnowić nie jestem w stanie. ;:219
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O, matko i córko!!! :roll:
Jeszcze za mało pomidorowych nasion miałaś?!
Teraz to masz dopiero pomidorowy zawrót głowy. :oops:

Czas mija szybko i wkrótce już będziemy siać. Osobiście nie mogę się doczekać i grzebię w zebranych i przysłanych przez Forumki nasionkach. ;:7

Zdrówka i słoneczka, Kasieńko. ;:167 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”