Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza pekająca na popcorn.

Post »

loeb pisze:Ja też zbierałam kolby i dopiero po jakimś czasie młóciłam.

A można wiedzieć jak najlepiej suszyć taką kukurydzę? Bo wiem że za sucha być nie może, ale też za wilgotna też nie. Więc myślę o suchym miejscu, ale z dala od pieca.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

ja suszyłem na strychu
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

U mnie chyba w ganku wisiała.
harlej1
200p
200p

Post »

ważne żeby w pomieszczeniu była mała wilgotność, temperatura gra chyba mniejszą rolę, w procesie suszenia kukurydzy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bartnik
100p
100p

Post »

Czyli rozumiem że takie pomieszczenie zamknięte, gdzie nie ma ogrzewania to będzie dobre? Bo boję się właśnie tego że kukurydza zacznie mi pleśnieć, jak będzie słabo wysuszona. Planuję właśnie żeby najpierw kolby obrać z liści i suszyć ok 2-3 tygodni a następnie wymłócić ją i znów suszyć ok miesiąca a następnie dać do worka jutowego i pozostawić w tym samym pomieszczeniu. Pomieszczenie jest suche i nie ogrzewane, wiec powinno być dobre.
harlej1
200p
200p

Post »

ja dwa lata temu suszyłem w kolbach, a łuskałem dopiero przed prażeniem, co do pomieszczenie zamkniętego bez ogrzewania, to jeżeli jest tam mała wilgotność, to powinno się udać
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

Jedno i drugie :D Część roślin sianych w tym samym czasie jest zdecydowanie mniejsza niż pozostałe...zagadka.
Na dorosłych roślinach są duże kolby + malutkie takie dodatkowe. Czyli jest na co czekać.
Wczoraj znowu konsumowałam kukurydzę...to już 15 kolb "pożartych" z 3 metrów w dwóch rządkach. ;:138
Aśka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Wczoraj zebrałam pierwsze kolby kukurydzy. Miałam posiane dwie odmiany :Karłową (rośliny ciemne, prawie bordowe, kolby równe, wcale niemałe ,smaczne,nasiona wykształcone na całej kolbie)
Druga odmiana to kukurydza wysoka,zielona ,nazwy nie znam ,bo nasiona podarowane od sąsiada działkowego.
Ale też bardzo smaczna. Kolby dosyć duże,ale myślałam ,że będą większe. Natomiast nasiona nie wytworzyły się na całej długości. 1/5 kolby (na czubkach) była biała. Czy to wina braków w glebie?
Ale jak na pierwszy raz to i tak jestem z siebie dumna. Jadłam swoją kukurydze ;:138
Dzięki Wam dowiedziałam się ,że kukurydzę sieje się w kilku rzędach. A chciałam posiać jeden rządek, posiałam 3 rządki.
A dzisiaj zbieram plony ;:3
Pozdrawaim
Asia
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Nierówny wzrost kukurydzy może być spowodowany sianiem na rożnych głębokościach, gatunkiem kukurydzy, warunkami pogodowymi, i kondycja nasion. jak pisałem z tym zielskiem jest trudno trafić.
Gole czubki kolb, jest to uzależnione w dużej mierze od gatunku kukurydzy, do takich należy np Sheba, dla niej nie ma różnicy ile nawozu, wody i światła dostanie czuby i tak pozostają gole. jeśli kolby na jednym gatunku są ładne i pełne to winny nie jest nawóz tylko ten gatunek tak ma i już.
brak polskich znaków
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Witam po dlugiej nieobecnosci!

Ja rowniez dziekuje serdecznie za wszystkie wskazowki przy uprawie :D
Moje kukurydzki jeszcze niedojrzale ale mysle, ze sa juz na dobrej drodze :wink: Jeszcze moze tydzien lub dwa i będę sprawdzac co sie kryje pod zielona oslonka...

A Wam gratuluje powodzen w hodowli!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Hej vanilla81
Jak już posmakujesz pierwszej wyhodowanej kolby to napisz, może jakaś fotka tez się znajdzie.
Pozdrawiam
brak polskich znaków
harlej1
200p
200p

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us]

w tym roku będą obfite zbiory, na niektórych roślinach nawet po 4 kolby, a pogoda, w następnym tygodniu, będzie wprost wymarzona, 33-34 stopnie i słoneczko ;:138
Bartnik
100p
100p

Post »

Ja z reguły to mam 2-3 kolby. Obawiam się że deszcze mogą nieco jakość tej kukurydzy zakłócić, ale zobaczymy co dalej. Bo jak na razie to lato było okropne dla kukurydzy. Mam nadzieję że zdąży w pełni dojrzeć do października.
michal52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2011, o 09:26

Post »

Harlej, jeżeli to nie jest tajemnica to jaką odminę kuikurydzy uprawiasz i czym nawoziłeś swoją kukurydzę, że tak urosła?
harlej1
200p
200p

Post »

odmiana, jest ta którą, polecałem, czyli zwykła spożywcza, na popcorn :D ; nawóz, to wkopany pod prawie całą działkę obornik, a oprócz tego może dwa-trzy razy gnojowicą z pokrzyw była podlewana, ale to tylko na początku sezonu :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”